Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Orolig över din engelska inför studiestart? Se hit!

Tja alla läsare! 

Jag får väldigt (!) ofta frågan av gymnasieelever huruvida undervisning bedrivs på engelska, om litteraturen är på engelska och om det finns krav för att ha bra engelska på universitetet. Det är dags för mig att klargöra lite saker tycker jag! 

Först och främst vill jag inleda med att säga att nej, ni behöver inte oroa er för engelskan! Svenskar är överlag väldigt duktiga på just att prata engelska, faktum är att vi är tredje bäst i världen efter Nederländerna och Danmark när det kommer till att kunna engelska utöver modersmålet svenska. Alltså är ni oftast bättre på det än vad ni tror, tro mig! 

Så, bedrivs undervisning på engelska? Det beror på, är mitt svar på den frågan. Oftast inte. Majoriteten av programmen på grundnivå undervisas på svenska, de som undervisas i engelska kommer vara tydliga med att de gör det (går inte att missa). Kurslitteraturens språk varierar, men majoriteten är fortfarande på svenska. Läser du till jurist, ekonom, socionom, civilingenjör eller program på medicinska fakulteten så kan du förvänta dig att majoriteten av litteraturen är på svenska. Undantag finns såklart, jag som systemvetare gick en kandidat på svenska men med enbart engelsk litteratur. Ett hett tips är att kolla kursernas kursinnehåll på hemsidan. 

Sist men inte minst vill jag bara säga att språk är något man kommer in i ganska fort. Lunds universitet är ett universitet för alla, däribland internationella studenter, och du kommer vänja dig vid en miljö där man skiftar mycket i språk så alla förstår. Alla masterprogram på exempelvis Ekonomihögskolan är helt på engelska, och med tanke på mängden internationella studenter här så blir engelska oftast det som talas mest. Studenter är förstående och hjälps åt, och när du väl är bekväm (tar inte lång tid) så kommer det kännas naturligt. Om du av någon anledning fortfarande är orolig så har jag några extra tips 🙂 

oktober 28, 2019

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *