Ny i Lund?

Hej alla sommarläsare!

Sommaren – om man kan kalla den så trots att vädret inte direkt bjuder till – är i allra högsta grad igång, och oavsett om ni njuter av ledighet eller tuggar tidiga morgnar på sommarjobbet hoppas jag att ni har det bra! Som Stella skrev i förra veckan, har ju första antagningsbeskedet nått oss nu. Till er som kom in, grattis! Till er som väntar till andra urvalet, jag håller en tumme!

Varje gång nya studenter antas till Lunds universitet, tänker jag på när jag själv satt vid poolkanten i Malaga, där jag “pluggade” (hehe) lite efter studenten, och fick mitt antagningsbesked. Det känns både som igår och som en evighet sedan. Denna tid till ära har jag tagit hjälp av två vänner för att ge er de absolut bästa tipsen för när man är ny i Lund. Enjoy!

HEJ på er!
Matilda och Christoffer: HEJ Hanne, vad kul detta ska bli!
Jag håller med – det är alltid roligt att prata om Lund. Vilka är ni då?
M: Jag heter Matilda och har läst politicies kandidatprogram, och kommer till hösten att läsa en master i Köpenhamn. Jag började plugga hösten 2014 och tog alltså min kandidatexamen nu i juni. Time flies!
C: Och jag heter Christoffer och påbörjar i höst min tredje termin på juristprogrammet.

Kul att ni vill vara med här och dela med er lite! Minns ni hur det var att vara ny i Lund – hade ni några särskilda tankar, drömmar och farhågor?
C: Jag minns min första tid som student i Lund som väldigt intensiv. Man är på helspänn mer eller mindre konstant och är både rädd att man missat registrera sig på sin kurs, att man köpt fel böcker och att man inte kommer att träffa några vänner. Folk överallt sa klyschigt att ”Allt löser sig, Christoffer!” och man tänkte ”LÄTT FÖR ER ATT SÄGA!” – men om det är en sak jag komiskt nog skulle säga nu, så är det att ”Allt löser sig!”.
M: Jag var också lite rädd för att jag inte skulle träffa några kompisar, haha, men det var ju verkligen inga problem. Det finns ju massor av sätt att träffa nya människor, både genom skolan som så och engagemang i studentlivet.

Jag minns också det som att jag var ganska nervös, det hela var ju ett helt nytt kapitel. Vad önskar ni att ni vetat när ni var just nya studenter i Lund?
C: Jag önskar att jag visste att det finns andra platser än Stadsparken och Botaniska trädgården att ta sig till ifall man vill vara utomhus en dag – det finns massor av naturguldkorn i och i närheten av Lund. Staden är perfekt på det sättet, med tillgång till både studentliv och skånsk landsbygd med hästar och getter, haha. Men att våga röra på sig, upptäcka! Och engagera sig i saker som man tycker är kul; att gå på hälsningsgillet den 2 september är till exempel en utmärkt idé för att hitta sin grej i djungeln av möjligheter!
M: Hur kul det skulle bli, och att slappna av i det. Jag har varit engagerad i LUPEF (Lunds Universitets Politiska och Ekonomiska Förening), varit iväg på resor, gått på baler och haft allmänt roligt hela tiden. Jag tänker som Christoffer, att det är enklare än det verkar att hitta ett sammanhang, och att den bästa inställningen är att vara öppen för det nya!

Det låter ju fenomenalt! Jag tänker också, rent studiemässigt, att det skiljer sig från tidigare studier på gymnasiet och så. Bara en sådan sak att man generellt läser en kurs i taget, kanske två, och att man har ganska lite schemalagd tid, och därför får lägga upp sina studier själv. Studieteknik blir ju A och O. Har ni några avslutande ord på vägen till våra nya studenter?
M: Välkomna till Sveriges bästa studentstad!
C: Precis. Vi ses i höst, på #förstahandsvalet!

Med det tackar jag Christoffer och Matilda för bidragen, och hoppas att ni läsare fått lite mer kött på benen avseende vad ni har att vänta er i Lund i höst. Själv flyttar jag till Bryssel i september, där jag ska praktisera på Sveriges EU-representation (?!?!!?!?!?!!! hur hände det ungefär) innan jag skriver mitt avslutande examensarbete och blir färdig jurist i vår (!!! igen). Tänk vilken resa det är, att plugga i Lund. Jag hoppas att du kommer njuta av din!

BÄSTA SOMMARHÄLSNINGAR,
Hanne

 

P.s. Ni är som vanligt välkomna att ställa frågor, skriva till oss på Snapchat och Instagram, skicka brevduvor och flaskpost, osv. Hoppas vi hörs! D.s.

Det här inlägget postades i Ny i Lund, Studentliv, Studier, Studieteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt