Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Nationer och studentlivet

Solnedgång med en sjö och buskar i förgrunden

Hej på er! 

Förra veckan gjorde jag en take-over på Lunds universitets instagram konto och tänkte att jag skulle ägna detta inlägget åt ett av de ämnen som många av er verkar intresserade av – Nationer och studentlivet! 

Först och främst – vad är en nation och hur väljer man vilken man går med i? 
Nationer är ett väldigt gammalt koncept i Lund, en form av studentförening som man kan engagera sig i på flera olika sätt. De har i vanliga fall ett ganska fullspäckat schema av restauranger för lunch, brunch, frukost och middag blandat med tema-klubbar och pubar och andra aktiviteter som till exempel baler och sport. Det finns 13 nationer, varav 12 är med i Studentlund, och alla är döpta efter svenska städer eller landskap. Så man har massa att välja på när man kommer till lund, och man behöver inte välja den nation som man kommer ifrån. Man kan även byta nation om man inte känner sig nöjd med sitt val! Från egen erfarenhet tror jag att det är ganska vanligt att man väljer nation efter ens kompisar eller liknande, eller efter nationernas “profil” (läs mer om de olika nationerna HÄR). Det var så jag valde nation, och även därför jag senare bytte nation. 

Varför ska man gå med i en nation?
Det är naturligtvis upp till var och en om man går med i en nation, men jag tycker verkligen att det typ bara finns fördelar! Inte nog med att man träffar massa nya människor från alla olika delar av Lunds Universitet, man lär sig även massa nytt och dessutom är det en möjlighet att hitta boende. Man kan alltså även bo på nation, och ibland är det till och med väldigt lätt att hitta boende den vägen. Man kan även ta en termin och arbeta på heltid på nationen – en fantastisk möjlighet att lära sig mer om att arbeta i en organisation!

Vad har jag för erfarenheter med nationer?
Jag har både bott och arbetat på nation, men framförallt spenderat mycket av min fritid på deras olika matserveringar och klubbar. Naturligtvis finns det inte alls samma aktiviteter just nu – i och med pandemin – men tidigare har jag arbetat på middags-serveringar flera gånger. Det är så kul och man träffar alltid nytt folk. När jag först flyttade till Lund bodde jag även på Helsingkrona nation tillsammans med en av mina närmsta vänner. Jag skulle säga att det är en väldigt unik erfarenhet eftersom det finns en så stark sammanhållning på nationen – vi arrangerade adventsfrukost och liknande med alla som bodde där. Lite som en korridor, men mycket större!

 

//Emily, student

maj 3, 2021

Inlägget postades i

Studentliv