Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Master, Magister eller Kandidat?

Hej från ett regnigt Lund!
Det är fredag, jag har varit på zumba och ett bananbröd gräddas just nu ugnen! Livet är gött!

Jag får ofta frågor om vad som menas med ett kandidatprogram och vad man behöver ha för sorts examen för att få jobb. Därför tänkte jag idag passa på att skriva lite om olika typer av examen som man kan ta här i Lund!

  • Kandidatexamen: Kandidatexamen får man efter studier på grundnivå. För att få ta ut en kandidatexamen måste man ha studerat 180 högskolepoäng vilket innebär 3 års heltidsstudier. 90 poäng måste vara inom ens huvudämne och så måste man skriva en kandidatuppsats på 15 poäng. På Lunds universitet finns det 240 kandidatprogram, det vill säga ett program på 3 år som leder direkt till en kandidatexamen. Kandidatprogrammet i naturgeografi och ekosystemvetenskap som jag läser är ett exempel. På engelska heter kandidatexamen bachelor’s degree.
  • Masterexamen: För att kunna ta ut en masterexamen så MÅSTE man ha en kandidatexamen först. En master motsvarar 120 högskolepoäng på avancerad nivå, alltså två års heltidsstudier. Man söker separat till ett mastersprogram. Alltså, bara för att man har tagit sin kandidatexamen inom ett visst ämne så betyder INTE det att man automatiskt kommer in på samma mastersprogram. Mastern ger en möjlighet att fördjupa sina kunskaper ytterligare och verkligen bli proffs på ett ämne. Efter en master kan man gå vidare och göra en PhD om man är intresserad av forskning.

  • Yrkesexamen. En yrkesexamen får man om ens studier leder fram till ett visst yrke. Läkarprogrammet, psykologprogrammet, lärare och alla civilingenjörsutbildningar t.ex. Dessa utbildningar varierar i längd men alla är minst 180 högskolepoäng. När man tar sin examen så blir man behörig att arbete inom sitt yrke, alltså t.ex.  legitimerad läkare.

  • Magisterexamen. Inte lika vanligt idag som ovan nämnda examina men finns fortfarande. En magisterexamen innebär att man studerat 1 års studier på avancerad nivå, alltså 60 högskolepoäng.

Vilken examen som gäller för olika program/yrken kan vara bra att kolla upp så att man vet vad man har att vänta sig. Är man t.ex. intresserad av fysik och väljer mellan teknisk och teoretisk fysik så kan det vara bra att veta att teknisk fysik är en civilingenjörsutbildning vilket innebär att du måste studera i 5 år för att kunna ta ut en civilingenjörsexamen. Teoretisk fysik är däremot ett kandidatprogram som du läser i 3 år och sedan kan du om du vill bygga på med en master på 2 år.

Vad som krävs för att få jobb varierar otroligt. När det gäller yrkesutbildningar så måste man givetvis ha sin yrkesexamen för att få jobba. För kandidatprogram/masters så är det omöjligt att säga. Arbetsmarknaden varierar hela tiden och för vissa yrken krävs det ju att man kan saker på en viss nivå. För andra yrken är kanske inte detaljkunskaper är lika viktigt utan där kan erfarenhet och attityd vara viktigare faktorer.

Hoppas detta gav er lite klarhet!

Ha en superfin helg!
/Cecilia

maj 17, 2019

Inlägget postades i

Studentliv