Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Lunds tekniska högskola

Hej alla glada!

Nu har det blivit dags att berätta lite om Lunds Tekniska Högskola, eller LTH som det i folkmun kallas. Detta är en av fakulteterna på Lunds Universitet och om du är sugen på en bred utbildning och även är intresserad av den tekniska aspekten så är det hit du ska vända dig.

På LTH hittar du alla ingenjörsutbildningar, både civil- och högskoleingenjör. Du hittar även arkitektprogrammet, industridesign och trafikflygarhögskolan här.

Jag tänkte berätta om utbildningen genom att försöka besvara några vanliga frågor och påståenden vi hör ute på mässorna.

  1. ”Vad jobbar en ingenjör med egentligen?”Den frågan är inte så enkel att besvara eftersom ingenjörer kan jobba med 1000 olika saker. I grunden handlar det om problemlösning och att hitta lösningar till svårigheter i samhället.
  1. ”Vad är det för skillnad på en högskoleingenjör och en civilingenjör?”Största skillnaden är först och främst utbildningstiden då högskoleingenjörsutbildningen är 3 år medan civilingenjörsutbildningen är 5 år. En civilingenjörsutbildning är lite mer omfattande men i många fall kan du välja till en master till din högskoleingenjörsutbildning så du får samma kunskap.
  1. ”Jag vill bli arkitekt, men jag kommer aldrig komma in för jag har inte tillräckligt bra betyg”Något som alla inte vet är att det finns ett tredje sätt att söka till arkitektutbildningen, utöver högskoleprov och betyg. Detta kallas arkitektprovet. Ungefär en tredjedel varje år tas in med provet som urvalsgrund. Du kan läsa mer om provet här: http://www.arkitektprovet.se
  1. ”Det låter kul att jobba som civilingenjör, men jag är rädd att matten kommer bli för svår”

Visst känns det läskigt att börja räkna matte på universitetsnivå efter gymnasiet. De flesta känner likadant. Men många tror att man behöver sköta alla studier på egen hand utan stöd av andra. På LTH är det upplagt för att man ska få den hjälp man behöver, både av övningsledare, klasskamrater och professorer. Under det första året finns många schemalagda tillfällen där man kan sitta och räkna tillsammans i grupp eller dit man bara kan gå för att ställa frågor som har dykt upp. Professorerna och lärarna är ofta tillgängliga och öppna för att hjälpa till att lösa svårigheter, till och med i föreläsningspausen ser man alltid någon student som ställer frågor till professorn och ber om förtydliganden.

  1. ”Lund låter som en rolig studentstad, men jag känner ingen där så jag vågar inte flytta dit själv”Oavsett vilken utbildning du väljer på LTH så startar din tid där med 4 veckor av roliga aktiviteter som är utformade för att man ska lära känna folket i sin klass. Du hamnar i en mindre nollningsgrupp, där alla är lika nya, osäkra och ensamma i den nya staden. På LTH kan det snarare anses vara en bedrift om du INTE lyckas få vänner redan under den första veckan.

Hoppas ni fått lite tydligare bild om vad det innebär att plugga vid LTH. Nedanför hittar ni en länk till vilka utbildningar som erbjuds i Lund vid LTH. Där kan ni läsa mer om de olika inriktningarna och se vad de innebär.

http://www.lth.se/utbildning/studera/?L=3

Lycka till med ansökan. Välkomna till Lund och LTH!

LTH-studenter
LTH-studenter

 

 

 

 

 

 

april 7, 2016

Inlägget postades i

Studentliv