Som studentambassadör är nog den vanligaste frågan vi får ute på mässor jämte antagningspoängen “Är det svårt att få boende i Lund?“. Även om vi inte badar i bostäder här nere så kan jag lugnt meddela att boende alltid löser sig! Det gäller bara att inte vara för kräsen.
Innan jag började studera tog jag en paus på 3,5 år och jag hade hunnit bo en del hemifrån. Därför var jag ganska skeptisk till bl.a. korridorsboenden. Det passade inte riktigt in i min bild av hur jag skulle bo att behöva dela kök med 15 andra grisiga studenter…
Jag insåg dock ganska snart att min lilla etta med öppen planlösning och balkong i söder/västerläge inte gick att finansiera med CSN. Eftersom jag hade jobbat på kryssning i Karibien och kom hem ca 1 vecka innan jag skulle flytta ner var jag rätt så desperat, eller jag ska inte ljuga, jag var skitdesperat när jag kom hem till Sverige igen och insåg att jag inte hade någonstans att bo.
Det löste sig dock väldigt bra. Jag fick bo hos en kompis de tre första veckorna och sedan ringde jag till husförmannen på Lunds nation, lovordade deras nation och hur mycket jag tycker om att städa. De har en officiell bostadskö som man kan ställa sig i men jag vill ändå inbilla mig att det var mitt samtal som slog spiken i kistan och som gjorde att jag fick ett korridorsrum på nationen.
Jag kan för övrigt varmt rekommendera att bo i korridor. Det är sjukt kul och jag tycker även att det var härligt att kunna få umgås med människor som inte var juriststudenter. (Även om just den korridoren jag hamnade i råkade vara ganska juristtät…)
Men, för att hjälpa er andra som funderar på att börja plugga i Lund ska jag därför försöka sätta ihop någon slags lista över tillvägagångssätt som kanske kan resultera i något slags boende.
Sex bra tips när du letar bostad i Lund
1. När ni fått antagningsbeskedet, ställ er i kö på AF Bostäder (AFB)*. Det är den största studentbostadsförmedlaren i Lund som både har korridorsrum och studentlägenheter. Gå in och läs mer på afb.se.
2. Nationer*. Gå in på studentlund.se, och klicka er sedan vidare till varje nations hemsida. De flesta nationer erbjuder även boende och har en egen bostadskö via sin hemsida. Till skillnad från AF Bostäder är nationsköerna kanske inte huggna i sten. Om ni känner någon på nationen som är bundis med någon i quratelet eller aktiv i nationen, be dem lägga in ett gott ord för er – eller jag som jag – ring och tjata på husförmannen. Vissa nationer har fler bostäder än andra som t.ex. Lunds nation och Malmös nation. Smålands nation är inte med i Studentlund och har även de många bostäder.
3. Stiftelser. I Lund finns det en del gamla stiftelser som har boende och det kan vara värt att kolla upp detta. Bland några kan nämnas:
- Mikael Hansen: www.mhklund.se
- Lunds studentskegård: http://www.lsg.nu/page1.aspx (OBS! Endast för kvinnliga studenter.)
- Thomanders: www.thomanders.se (OBS! Endast för manliga studenter. Tror även att det är ganska svårt att få boende här om man inte känner någon som redan bor här eller har en förälder som bott här.)
- Laurentiistiftelsen: http://www.laurentiistiftelsen.nu
- Micklagård: http://www.micklagard.se
4. Blocket! Det finns två sätt att utnyttja Blocket på. Dels kan ni gå in och kolla uthyresdelen, där är det alltid personer som vill hyra ut i andrahand, dels kan ni lägga upp en annons på er själva där ni berättar att ni söker boende. Många som ska hyra ut väljer att inte själva lägga ut en annons då de inte orkar sålla i alla svar som kommer in. För att öka chanserna att få bostad rekommenderar jag därför starkt att ni lägger upp en annons på er själva som gör att ni sticker ut.
5. Facebook och vänner. Det finns alltid någon som känner någon som känner någon som ska på utbyte eller som ska hyra ut av annan anledning.
6. Bopoolen.nu har en ganska bra sammanställning över boende i Lund. Se under länkar. På Lunds universitets hemsida www.lu.se/bostad finns också många bra länkar och nyttig info om boende.
*Både AFB och nationerna (kanske även andra bostadsförmedlare) har något som kallas för NOVISCHFÖRTUR. Det betyder att de studenter som precis blivit antagna till en utbildning vid LU och söker för första gången har förtur till vissa bostäder. Oftast handlar det om korridorsrum. Ni kommer se vilka bostäder det handlar om på deras hemsidor då detta oftast är speciellt utmärkt.
Hoppas att denna guide kan vara till hjälp efter att ni fått antagningsbeskeden. Det hade varit sjukt tråkigt om ni var tvungna att tacka nej för att ni inte hittar boende. Universitetet håller verkligen högsta klass och Lund är en helt fantastisk studentstad.
Lundastudent
[…] vill även tipsa igen om min boendeguide och dessutom göra ett tillägg. Det verkar som att jag har missat en hemsida, hyrabostad.se. Så […]
Utbildningsmässorna | Lundastudent
[…] Precis som i alla andra städer kan det vara lite knepigt att hitta det perfekta boendet. Just nu satsas det och byggs mycket nya studentbostäder i Lund så det är fullt möjligt att få ett boende! Se andra inlägg för mer ingående information om hur du ska gå tillväga när du söker bostad. […]
Bostäder uthyres Lund
Hej Linda,
Bra blogginlägg du skrivit om att hitta studentboende i Lund! Hjälper förhoppningsvis ett par studenter att hitta boende.
Känner du till bostadsförmedlaren http://www.hyrabostad.se som inte finns med på din 6-punkts lista? En bostadsförmedlare som listar alla lediga lägenheter i Lund. Kan vara ett bra komplement till din lista.
JULLOV! | Lundastudent
[…] även passa på att hänvisa till ett tidigare inlägg jag skrev om att hitta bostad i Lund. Antagningsbeskedet har ju kommit nu och till er som ännu inte hittat bostad – var lugna, […]