Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter!

Hej allesammans! Hoppas att ni alla mår bra trots den rådande situationen i världen! Jag har fått lite frågor på mässor och via våra sociala medier om min utbildning, kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter, och jag ville berätta lite om programmet, eftersom att det kan vara programmet för just dig!

Kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter är ett treårigt program med möjlighet till friståendekurser, utlandsstudier och praktik.
Programmet omfattar ämnen såsom juridik, historia, samhällsvetenskap, statsvetenskap, filosofi och massa andra ämnen och teman. Personligen brukar jag kalla det för diplomatprogrammet, eftersom att man verkligen får kunskaperna om hur man bör jobba med mänskliga rättigheter och hur diplomatiskt det egentligen är i arbetslivet. Exempelvis så går man igenom, på juridik- kursen, hur svårt det är att bevisa folkmord och hur man bör gå tillväga för att hjälpa människor i nöd utan att trotsa internationella lagar och stadgar.

Vid slutet av programmet för man möjlighet att åka utomlands på utlandsstudier en hel termin, eller ansöka en termins studier inom ett annat ämne och/eller vid en ett annat universitet eller högskola. Efter det så har man en hel termins praktik, där de flesta får ett jobb efter studierna. Sådana jobb har tidigare involverat politisk sekreterare, jobb vid FN eller EU, jobb på NGO:s (Non-Govermental Organisations), såsom Amnesty eller Greenpeace, jobb på MFF (fotbollsklubben, där en kille skapade sin egna arbetsplats när han hade praktik och erbjöds jobb efteråt. Man kan alltså skapa sitt egna jobb inom MR om man känner att det fattas) och det som jag gör – författarskap och illustration.

Kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter är ett fantastiskt program som jag rekommenderar starkt och som är otroligt givande, kul och öppnar upp för massa olika arbetsmöjligheter! Dessutom så är alla examinerande uppgifter hemtentor, alltså små, korta uppsatser på ca 4 sidor som man skriver hemifrån. Man har alltså inga salstentor. Jag tyckte iallafall att detta var grymt, för jag ogillar salstentor.

Kika gärna på programmet här, och glöm inte att ansöka via www.antagning.se – sista ansökningsdag är 15 APRIL, så sök nu! Lycka till!

Ta hand om er, tvätta händerna noga, så hörs vi nästa gång!

/Ismar

mars 27, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

2 comments

 1. Josefine

  Har sökt det programmet! Hur ofta är det som man behöver vara på plats i skolan? Har ju hört att vissa program är varje dag 8-16 och andra är det bara ett par gånger i veckan

 2. ismard

  Hej Josefine!
  Så kul att du har sökt in till programmet!
  Det är ett par gånger under veckan, högst kanske tre eller fyra gånger. Då är det också en variation mellan föreläsningar och seminarium. Tillfällen då man närvarar är 1 timme och 45 minuter. Föreläsningarna är frivilliga och seminarierna brukar vara obligatoriska. Sen så har man bara hemtentor på MR-programmet och då skriver man hemma, oftast under en hel vecka, en uppsats på ungefär fyra sidor.

  Lycka till med din ansökning! 🙂

  /Ismar

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *