Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Kandidatexamen via fristående kurser

Hej allihopa,

Just nu sitter jag på tåget upp mot Skövde för att möta några av er. Hoppas att ni har många bra frågor till oss. Denna veckan tänkte jag dela med mig lite mer om vad jag faktiskt läser. För det första så läser jag inget program, jag läser fristående kurser. Skillnaden mellan att läsa fristående kurser eller ett program är att jag behöver söka till varje termin, det behöver man inte på programmet då man garanterat har en plats på alla kurser. Så man är allt lite nervös varje gång man söker. Ibland är det lättare att komma in men det kan också vara svårare. Kärnkurserna (Företagsekonomi & Nationalekonomi) är ibland svårare att komma in på än själva programmet eftersom man tar in så få. Men är man lite flexibel som jag ska det inte vara någon fara.

Nu när vi har tagit upp det negativa med att läsa kurser kan vi istället prata om allt det positiva. Här nedan listar jag de tre bästa anledningarna:

Att få välja själv:
Om man som jag läser ihop en ekonomie kandidat har man inga större valmöjligheter att välja de kurser man vill. Även vi måste läsa dem kurserna som läses på programmet. Den stora fördelen är dock att vi får välja i vilken ordning vi ska läsa kurserna. Jag läste dem “lättare” kurserna först och tar de svårare nu när jag har kommit in i studerandet.

Friheten:
När man läser kurserna är man inte bunden till studierna i mer än en termin i taget. Detta är den absolut största anledningen till att jag valde att läsa kurser. Jag kände efter gymnasiet att jag var skoltrött och ville göra annat men att det samtidigt hade varit bra att komma igång med studierna vid universitetet. Jag läste då två terminer i Lund för att sedan jobba två säsonger i Sälen och resa runt i världen på sommarhalvåret. Detta hade jag aldrig kunnat göra om jag läst programmet då man oftast bara kan ta en termins paus.

Fler kompisar:
Innan jag började läsa var jag orolig att jag skulle ha en mindre kompiskrets eftersom att jag ständigt byter klass och aldrig läser med samma personer. Men ack så fel man kan ha, det visade sig istället att jag har ett betydligt större nätverk än vad jag trodde jag skulle ha. Jag träffar ständigt nya personer och håller väldigt lätt uppe kontakten med gamla klasskamrater då vi möter varandra varenda dag i skolan.

Detta var mina tre bästa anledningar att läsa fristående kurser. Om man väljer att imitera programmet, som jag gör får du exakt samma examen som om du hade läst programmet. Det finns alltså nästan bara fördelar att läsa kurser. 🙂

Avslutar med några bilder från Sälen, AF-borgen och ett besök i Ängelholm.
Glöm inte heller att följa oss här på bloggen!

Allt gott!
/Filiph