Då ska du ansöka till ett program eller språkkurser på Lunds universitet. På SOLs hemsida (Språk- och litteraturcentrum) finns det en lista på alla språk och program som erbjuds. Det finns t.ex. Europastudier, Mellanösterstudier, kandidatprogrammet i japanska, med flera!! Själv läste jag min kandidatexamen i japanska och håller just nu på att läsa masterprogrammet i Asienstudier.
Är det någon skillnad mellan att läsa kurser och ett program? Får jag samma examensbevis?
Egentligen inte när det kommer till språk eftersom ett program består av kurser som går att sökas separat och då är det möjligt att kombinera med andra ämnen, kanske ett annat språk eller ett annat ämne som ekonomi. Oftast går det bra att söka till alla kurser som ett program innehåller, men antagna studenter på programmet kan ha förtur. Sådana här detaljer är viktiga att kolla upp och det går alltid att mejla till en studievägledare eller program- eller kursansvarig vid tillfällen då man känner sig osäker. Hur som helst får du samma examensbevis om du uppfyller kraven för att kunna ansöka om en examen. Vanligtvis innebär detta 3 terminers studier i 1 huvudämne + en kandidatuppsats (c-uppsats) + 3 terminer i något annat. En kandidatexamen kan du alltså ta ut efter 3 års studier vid ett universitet.
Hur är det att läsa ett språk på universitet? Är det annorlunda från gymnasiet?
Det är fantastiskt roligt! På utbildningsmässorna brukar jag förklara att den största skillnaden mellan att läsa på gymnasienivå och universitetsnivå överlag är att du på universitetet verkligen får möjligheten att koncentrera dig på ett ämne i taget och fördjupa dig i det. Däremot är språkämnet oftast uppdelat i mindre kurser såsom grammatik, hörförståelse, muntlig och skriftlig färdighet, och kanske t.o.m. lingvistik och litteratur beroende på vilken nivå man börjar på. Vissa ämnen börjar på nybörjarnivå och då förväntas man inte ha några tidigare språkkunskaper alls medan grundnivå t.ex. kan ha behörighetskravet steg 1-3. Allt detta står i inforutan på antagning.se! 🙂
Kan också tillägga att det är otroligt inspirerande och motiverande att läsa tillsammans med andra studenter i en klass där alla är intresserade utav samma sak. I min japanska-klass satt vi oftast kvar efter lektionerna (vilket kunde vara 4-5 föreläsningar/lektionstillfällen i veckan, det varierar) och gjorde uppgifterna tillsammans och umgicks på kvällarna. Vi hade också filmkväll en gång i veckan och sen finns ju alltid Café Multilingua på onsdagar dit man kan gå och testa på att prata nya språk och öva!
Går det att åka utomlands genom Lunds universitet?
Absolut! En stor anledning varför många studenter väljer att plugga språk och om andra länder är att de faktiskt vill åka dit. Jag som har testat på att både vara ”freemover” (du fixar allt själv, ansökan till universitetet, visumansökan, betalar studieavgiften själv-ALLT) och utbytesstudent kan verkligen rekommendera att söka genom universitetet. Lunds universitet har utbyte med över 600 partneruniversitet så det finns många universitet och länder att välja mellan 😉
Visserligen är det sant att det inte går att åka ut direkt efter gymnasiet, men samtidigt så tjänar du otroligt mycket i form av tid, pengar, energi och meriter om du söker till utbytesstudier. Jag kunde inte förstå hur mycket administrativt jobb som låg bakom en ansökan förrän jag satt där själv med en trave papper som skulle fyllas i och dokument som skulle skickas fram och tillbaka, vilket jag fick göra under kvällar och helgen sista året i trean på gymnasiet. Jag var t.o.m. tvungen att välja bort balen för att kunna skicka in ett hälsointyg. När jag åkte ut genom universitetet däremot behövde jag bara skriva ett motivationsbrev och en sida med uppgifter i princip. Så mycket smidigare!
Varför plugga Asienstudier i Lund? Hur är programmet upplagt?
I vårt program finns 4 olika inriktningar, Japan/Korea, Kina, Sydasien eller Sydostasien. Studenterna får dessutom en överblick över Asiens politiska och ekonomiska system. Utbildningen är tvärvetenskaplig inom samhällsvetenskap och riktar sig till studenter som vill jobba både inom den privata eller offentliga sektorn efter examen. Om du t.ex. är intresserad utav att jobba inom ett globalt företag eller en internationell organisation med koppling till Asien är det här en passande utbildning för dig. Jag valde den här utbildningen eftersom jag efter min praktik på Sveriges ambassad i Tokyo ville bredda mina kunskaper i politik, ekonomi och internationella relationer.
Utbildningen är även forskningsförberedande och man får lära sig hur man applicerar samhällsvetenskapliga metoder/teorier i akademiska texter vilket även är nödvändigt för att skriva en masteruppsats. Det är masteruppsatsen som jag håller på med just nu! Det är upp till en själv att välja ett ämne som är knutet till den regionen man har specialiserats i så länge det är relevant för Asienstudier, men det är väldigt fritt så studenter får i princip fördjupa sig i sitt intresseområde vilket jag tycker är väldigt positivt. Kurserna som jag har läst under utbildningen har också haft ett engagerande innehåll och gett mig nya perspektiv. Eftersom utbildningen ges på engelska är det oftast fler internationella studenter än svenska så det blir verkligen intressanta diskussioner!
Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att jag rekommenderar att studera språk och om andra länder och kulturer i Lund för man får även chans att möta internationella studenter, tala andra språk, samt lära sig att se och analysera sitt eget perspektiv och kritiskt granska normer och aktuell forskning.
Lycka till med ansökan! 🙂
/Josefine