Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Hur söker jag in till Lunds universitet

Det är många som uttrycker ett intresse för att plugga på Lunds universitet men som är osäkra på hur man går tillväga. Så jag har valt att göra en liten guide!

körsbärsdalen
Körsbärsdalen i Veberöd utanför Lund. Ser fram emot att dalen ska blomma i år igen

Steg 1: Läs på om universitetet.
Se hur en vardag ser ut i just Lund och hur man kan leva som student. Jag har samlat alla möjliga resurser du kan använda för att få en inblick i olika studenters liv i ett tidigare inlägg, som du kommer till om du klickar här.

Steg 2: Hitta en utbildning som du vill gå på.
Det finns flera olika sätt att göra det på men de jag tycker är lättast är nog att läsa katalogen (som finns fysiskt eller digitalt), se om du kan hitta mig i katalogen. Andra alternativ är att söka på antagning.se, hitta oss på en mässa nära dig och prata med en av våra många studentambassadörer eller kontakta våra studievägledare, helt gratis!

Steg 3: Kolla din behörighet.
Kolla så du har rätt behörighet! Du kan läsa mer om vad behörighet innebär här! Numera finns det även ett grundläggande behörighetsprov som du kan göra om du är över 24 år, och som du kan läsa mer om här!

Steg 4: Kolla antagningspoäng för den utbildning du vill gå.
Vissa utbildningar och kurser har höga antagningspoäng medan andra tar in alla som söker. Så kolla vad du har för meritvärde eller högskoleprovsresultat, sen jämför med vad det varit tidigare år. Det kan du se om du klickar här. (Tänk på att antagningspoängen kan ändras från år till år.) Skulle det vara så att du inte har de poängen du önskade för att komma in på din drömutbildning, så oroa dig inte. Jag hade inte betyg eller högskoleprovsresultat, vilket gjorde att jag tog uppehåll för att plugga extra mycket till högskoleprovet. Jag har även vänner som valt läsa upp sina betyg.

Steg 5: Skriv ner allt du kommit fram till.
Om du är aningen lik mig, så glömmer man saker snabbt. Vad var nu antagningspoängen för socionomprogrammet? Vilken behörighet behövde jag för att läsa till civilingenjör? 
Skriv ner det så behöver du inte söka upp igen!

Steg 6: Vänta spänt till att dagen för ansökan öppnar. 
Förmodligen den lättaste delen av det hela. Bara fortsätt leva ditt liv som du gör! Njut av våren, knopparna som brister och fågelkvittret. Gör en liten anteckning i din kalender (digitalt eller fysiskt) om att antagning.se öppnar den 15:e mars.

Steg 7: Se till att utbildningarna i rätt ordning
Gör inte misstaget att ha en utbildning du kanske inte vill gå ovanför en utbildning du gärna vill gå. Se till att ordningen blir rätt helt enkelt.

Steg 8: Vänta… 
En otroligt jobbig period. 
Att bara vänta på att antagningen stänger den 17:e april, samt att vänta på att antagningsbeskedet kommer i sommar.

Steg 9: Att tacka ja.
12 juli kommer antagningsbeskedet. Du får ett mail och kan logga in och kolla på om du blivit antagen samt vilken eventuell reservplats du har. GLÖM INTE TACKA JA innan den 21:a juli!

Steg 10: Börja din utbildning
Grattis! Hoppas du kom in på utbildningen du vill gå. Lycka till i framtiden! 🥳

//Alexander, student

mars 13, 2023

Inlägget postades i

Studentliv