Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Hur förbereder man sig inför ett utbyte?

Hej alla läsare! Det har gått ungefär två månader sen jag kom hem från min utbytestermin. Själva ansökan att få åka iväg skickade jag in i november 2023, nästan ett år innan jag började plugga i Edinburgh. Från det att ansökan öppnar till att man slutligen befinner sig i sin nya stad är det mycket som ska falla på plats. Vägen till utbytesstudier är ganska lång, men det är definitivt värt det. Dagens blogginlägg ägnar jag åt att ge några råd om utbytesansökan och förberedelser inför resan. Hur går ansökan till? Vad behöver man tänka på? Hur förbereder man sig egentligen?

Ansökningsprocessen

Som Lundastudent har man goda chanser att få åka iväg på utbytesstudier. Lunds universitet har utbytesavtal med 560 partneruniversitet världen över och möjligheterna ligger framför dig!

Håll koll på deadlines. Vi startar med den viktigaste punkten i hela listan! Det finns mycket att hålla reda på i utbytesprocessen och olika datum att förhålla sig till. Ett tips är att ha ett separat dokument för alla deadlines att bocka av.

Börja i tid. Det tar mer tid än man kan tro! Allt ifrån att kolla igenom alla hemsidor för olika universitet till att skriva sitt personliga brev och förstå sig på ansökningsformuläret. Ge dig själv gott om tid att bekanta dig med processen.

Sök flera olika städer och länder. En del utbytesavtal har hög konkurrens och det finns inga garantier. Mitt tips är att söka flera alternativ för att ha en större chans att få åka iväg. 

Läs reseberättelser. Många tidigare Lundastudenter som har varit på utbyte har skrivit om sina upplevelser och delat med sig av tips och råd. Reseberättelserna är en bra hjälp när man funderar mellan olika universitet, men också som en förberedelse när man vet var man ska åka efter sin nominering.

Skriv ett Statement of Purpose. Oavsett hur många universitet man söker till, så räcker det med att skriva ett motivationsbrev. Där berättar du varför du vill åka på utbytesstudier och motiverar ditt förstahandsval.

Sammanställ kurslistor (Study Plans) för varje universitet du söker till. Det är upp till dig att lista ut vilka kurser som finns tillgängliga på de olika universiteten. I mitt fall skulle jag sammanställa kurslistor som motsvarade 30 högskolepoäng (dvs en vanlig termin vid Lunds universitet).

Ta hjälp av International Office. Det finns utbyteskoordinatorer att vända sig till på Lunds universitet. De har stenkoll på mycket som rör utbytesstudier och kan ge bra svar på dina frågor.

Invänta nominering av Lunds universitet. När ansökan väl är inne följer den nervösa väntan på svar. Håll koll på din mailinkorg och invänta besked från Lunds universitet. När man väl får sin nominering gäller det att bekräfta sin plats på avtalet inom en viss tid, i mitt fall inom en vecka.

Förberedelser och logistik

Invänta mail från värduniversitetet. När nomineringen från Lunds universitet väl är på plats följer nästa steg av processen: kontakten med värduniversitetet. I mitt fall fick jag veta att University of Edinburgh skulle kontakta mig någon gång mellan februari och juli. De hörde av sig i slutet av mars och då kunde jag komma igång med nästa steg av processen genom att skicka in en ny ansökan i deras system.

Sök stipendier. Det finns många stipendier att söka, så håll utkik!

Sök studiemedel. Precis som en vanlig termin hemma i Sverige kan man söka studiemedel för sin utbytestermin. Det är möjligt att få tilläggslån för utbytesstudier, men samtidigt beror antalet veckor på hur lång terminen är på värduniversitetet. Det är en bra idé att söka i god tid eftersom processen kan ta lite extra tid. Ett annat tips är att söka studiemedel för ett helt år direkt. Ibland kan det ta tid att överföra betyg mellan universiteten och då riskerar du att stå utan studiemedel i början av nästa termin om du bara har sökt för utbytesterminen.

Språkkrav. En del värduniversitet vill att man gör språktest. I mitt fall var det obligatoriskt med ett certifikat i engelska för Erasmusstipendiets skull. Det var ett digitalt test som var väldigt enkelt och snabbt överstökat.

Sök boende och var beredd på höga hyror. För min del var den jobbigaste delen med hela utbytet att hitta boende. Det är stor bostadsbrist i Edinburgh och hyrorna är ofta höga. Som jag har förstått från andras upplevelser är det vanligt att stöta på både sämre standard på bostäder och högre hyror på utbyte. För min del löste det sig i sista minuten. En vecka innan jag skulle åka fick jag boende för den första månaden i Edinburgh. På plats fick jag febrilt fortsätta söka nytt boende för de återstående månaderna. Till slut lyckades jag få ett rum i en studentkorridor via universitetet, något som verkade nästintill omöjligt en lång tid.

Hyr eventuellt ut din bostad hemma i Sverige. Ett bra sätt att få lite mer budget för utbytet är såklart att undvika dubbla hyror. Under höstterminen hyrde jag ut min lägenhet hemma i Lund till en kompis. Eftersom jag bor på AF Bostäder fanns vissa uthyrningsregler att förhålla sig till, som att den kortaste tillåtna tiden är fyra månader – perfekt i det här fallet!

Gå med i grupper på sociala medier. Det här är bra både för att få restips om ditt nya land och kanske även för att leta boende. Lägenheten som jag hyrde den första månaden hittade jag via “Svenskar i Edinburgh” på Facebook.

Learning Agreement. Som Erasmusstudent var jag ansvarig för att ordna ett digitalt avtal mellan mig, min heminstitution och min värdinstitution. I praktiken innebar det ett dokument som berättade vilka kurser jag skulle läsa och att de motsvarar exakt 30 högskolepoäng.

Ladda upp dokument. Ett tag kändes det som ett evigt uppladdande av dokument på diverse ställen. Till CSN, Erasmus, Lunds universitet, University of Edinburgh. Håll koll på all info som du får och uppdatera ditt dokument med nya deadlines, så går det toppen!

Boka resan! När all logistik väl är på plats är det dags för avfärd. Boka din resa och njut av känslan av förväntan. Om du har möjlighet, så vill jag tipsa om att resa iväg innan terminen drar igång. Jag åkte iväg två veckor innan terminen började och gjorde en roadtrip genom Skottland med min pojkvän.

Några avslutande ord

Drömmen om att plugga utomlands har funnits länge för mig och jag är så glad och tacksam att det blev av på just det här sättet: att få plugga geologi i Edinburgh. Efter mina fyra månader i Skottland kan jag konstatera att det var helt rätt plats för mig. För den som är nyfiken på utbytesstudier vill jag tipsa om Lunds universitets Instagramkonto @lund_university_abroad – där kan du följa Lundastudenter världen över!

Ta hand om er!
/Malin, geologistudent

februari 18, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *