Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Hur får man ekonomin att gå runt som student?

Studentekonomin är en konst i sig. Med en situation med inflation och matpriser som tornar upp sig som Mount Everest, och man samtidigt vill göra massa roliga saker under sin studietid kan det kännas svårt att få CSN att räcka till. Men oroa er inte, det finns vissa knep man kan ta till för att dryga ut de pengar man får där i slutet av månaden, utan att behöva leva på snabbnudlar sista veckan innan CSN efterlängtat kommer igen.

Handla smart!

Försök att göra medvetna inköp. Även om det är lite mer tidskrävande är det ändå värt det. Så ta nån minut att kolla exempelvis kilopris för att hitta de billigaste produkterna, det kan förvåna dig hur mycket pengar du kan spara på det. Ytterligare tips är att försöka köpa grönsaker och frukt efter säsong, det är oftast billigare. Frysta grönsaker kan även vara billigare än att köpa färska.

Erbjudanden och rabatter!
Bli medlem hos de olika matkedjorna om du inte redan är det så får du ofta tillgång till bra erbjudanden varje vecka, och du samlar poäng som ger dig fler rabatter. Så ett hett tips är att kika varje vecka vilka erbjudanden som finns, ofta kan man spara lite pengar på det sättet!

Använd även det faktum att du är student till din fördel! Många butiker har studenterbjudanden som kan ge alltifrån 5-30 % rabatt – lätt att glömma bort det!

Men köp inte bara för att det är extrapris!
Det är lätt att lockas av stora rea-skyltar och extrapris. Men köp bara saker du faktiskt vet att du tycker om och att du kommer använda – annars blir det bara pengar i sjön, även om det är “billigt”. Du vill inte stå där ett halvår senare med 20 burkar rödbetor i skafferiet som du inte kommer äta upp. 

Matlådor!
Som känt är matlådan studentens bästa vän. Förutsatt att du inte lever på hummer och wagyu-steak är chanserna stora att du sparar pengar på att du tar med dig en matlåda som lunch istället för att köpa lunch ute. Det är ändå lite mysigt att sitta med kompisarna och käka matlåda. Har hunnit se det mesta under min studietid – alltifrån smarriga grytor och nudelsallader med grillad lax till grå råraka och en något sorglig låda med ris, ketchup och skivad skinka. Så oroa dig inte om du inte är ett kulinärt geni – du kommer att lära dig ju mer du lagar och chanserna är att nån annan också har med sig en rolig matlåda.

Men om man vill käka ute då?
Då har våra älskade nationer luncher för ungefär 45 kr! Det är ofta väldigt gott och många gånger ingår efterrätt!

Transport!
Investera i en cykel – det är miljövänligt, bra för hälsan och bra mycket billigare än att ta bussen varje dag. Men ska du ta bussen eller tåget ändå så är två heta tips att köpa biljett två personer tillsammans om det är möjligt (då får ni 25% rabatt) och att köpa en 24-timmarsbiljett (kostar lika mycket som två enkelbiljetter!).

Extrajobb!
Om du har tid och ork kan ett sätt att dryga ut CSN vara att skaffa ett jobb vid sidan om studierna. Men var försiktig med dig själv så att du inte blir för stressad och känner att du inte hinner med plugget och livet i övrigt!

Och kom ihåg – studentlivet är inte för evigt!

Även om det är en bra ambition att spara pengar är man (allt som oftast) bara student en gång. Snåla inte med saker du faktiskt vill göra. Så gå på den där balen och sittningen, det löser sig! När du kollar tillbaka på din studietid kommer du inte ångra att du lade pengar på roliga upplevelser. 

Hoppas att något tips kan vara till hjälp. Det var allt för mig nu för den här gången, på återseende!

/Ebba, student

september 27, 2022

Inlägget postades i

Studentliv