Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Hur är det att studera i Lund?

Fiskaregatan i Lund, tidig morgon
Lund, tidig februari morgon
Fiskaregatan i Lund, tidig morgon


Så hur är det faktiskt att studera i Lund?

Jo, svaret är enkelt. Det är roligt, utmanande och högst varierande. Jag har nu studerat i Lund sedan ca 1.5 år tillbaka där stor del av min utbildning hittils varit på distans. Men, det har trots restriktioner funnits massor av saker man har kunnat hitta på samt göra, ibland kanske inte till samma utrstäckning som utan en pandemi, men fantansin sätter inga gränser.

Valbara kurser:
Alla mina veckor ser olika ut studie mässigt, för tillfället har mitt program, Economy and Society sina valbara paket, så jag har läst en kurs i Family and Work medans vissa mina kursare har valt att fördjupa sig i ekonometri och dylikt. Till hösten är det också dags för en helt valbar termin, T5, där vi antingen kan åka på utbyte, göra praktik eller söka fristående kurser här i Lund eller vid annat universitet i Sverige. Valbara terminer är något de flesta program har (ta mig inte på orden, kolla upp det) och jag tycker det är riktigt trevligt att kunna skräddarsy sin utbildning lite mer efter ens egna intressen samt vad man önskar att göra i framtiden. Det finns en viss charm i att läsa kurser man valt helt själv, och som inte kommer i programpaketet. För sanningen är, alla kurser älskar man inte. Även fast man tar sig igenom dem, är det inte alltid med kärlek till ämnet. Och det fina är, Lund erbjuder ett helt FANTASTISKT utbud av fristående kurser, typ sisådär 1400. Vilket verkligen gör det möjligt att antingen fördjupa sig i liknande ämnen till vad man pluggar, men också ta något som är lite utanför ens fokus område. 

Variation mellan veckor (skapa plats för semester!):
Så, för att komma till det jag ville säga, alla ens kurser ser extremt olika ut, i alla fall för min del. Förra veckan var intensiv, och jag spenderade runt 12 timmar per dag för att skriva en hemtenta samtidigt som jag försökte att inte hamna efter i min paralella kurs. Men denna veckan som kontrast, har jag kanske spenderat totalt 4 timmar aktiv plugg tid, resterande del av tiden har jag hängt på gymmet eller passat på att “komma ikapp” i serierna jag följer. Där jag även nästa vecka inte har en enda inplanerad lektion, utan endast har egenstudier, men för ett par veckor sedan hade jag 1-2 lektioner per dag, hela veckan. Vilket gör att man kan optimera och planera sitt plugg så att man kan ta lite semester när man själv känner för det, vilket gör att man vissa veckor lägger 60 timmar, men andra 10 timmar. Jag tycker detta är högst fördelaktigt då det ger mig möjlighet att verkligen ta det lungt i en vecka och passa på att umgås med mina nära och kära.

Utveckling utanför skolan:
När man pluggar i Lund finns det också möjligheter att utvecklas utanför sitt studieprogram, Lunds Universitet arrangerar bland annat ibland Debatt kvällar, där man kan lyssna på kunniga personer inom ett område hålla en debatt; https://www.lu.se/samverkan-innovation/popularvetenskapliga-arrangemang/debatt-i-lund. Vilket gör att är man en av de som gillar att konsumera alla typer av kunskap och fakta, finns det möjlighet till det. Så Lund är varierande och utmanande, absolut kan man hänga på nationer och bara ha det gött med vänner, men man kan också gå på debatter. Det finns även liknande studentarrangemang, som istället arrangeras av studenter, och bara är tillför studenter.

Bild som jag tog när jag var på Debatt i Lund, om Bitcoin

Kontentan; det finns så många sidor av hur det är att plugga i Lund, där det finns möjligheter att få både det sociala med baler och nationer (se min kollegas inlägg för mer info; https://lundastudent.blogg.lu.se/engagera-sig-i-studentlivet-i-lund/) , men även att utvecklas via att gå på debatter eller att medverka i andra studentorginisationer som breddar ens kunskap!

/ Carolina, Student

februari 17, 2022

Inlägget postades i

Studentliv