Hej alla!
I måndags öppnade ansökan för höstens program och kurser. Glöm inte att söka om ni vill studera till hösten! I tidigare inlägg har både Loke (“Hur vet jag att jag valt rätt utbildning?”) och Tilde (“Känner du press från andra om ditt studieval?”) delat med sig av kloka tankar inför valet av utbildning.
I det här inlägget tänkte jag istället skriva om skillnaderna mellan gymnasiet och universitetet – något som många kanske funderat på.
1. Eget ansvar (men mer frihet)
Den största skillnaden mellan gymnasiet och universitetet, enligt mig, är att man får mycket mer eget ansvar men också större frihet. På gymnasiet följer i princip allt en tydlig struktur: du går i samma klass med samma klasskamrater och lärare, har schemalagda lektioner hela dagen och gör läxor när skoldagen är slut.
På universitetet förväntas du istället ta ansvar för dina studier på egen hand. Ingen lärare kommer påminna dig om vad du behöver göra utan det är upp till dig att hänga med, läsa kurslitteraturen och gå på föreläsningar för att klara kurserna. Du får inga traditionella läxor, utan måste själv planera hur du pluggar. Det kan vara en stor omställning, men friheten är också en av de bästa delarna med att studera på universitetet!

2. Inte samma relation med lärare och kurskamrater
Gemenskapen i gymnasiet är ofta starkare än på universitetet. När jag gick på gymnasiet var vi ca 25 elever i klassen, medan vi på universitetet är omkring 100, men detta varierar såklart åt beroende på vilken utbildning man läser. Ens klass på universitetet kan förändras under terminerna – vissa hoppar av, medan andra börjar läsa någon enstaka kurser som fristående kurs inom ditt program.
Relationen till lärarna är också annorlunda. På gymnasiet har samma lärare ofta flera ämnen och följer dig genom skolåren, medan universitetslärare fokuserar på sina specifika kurser. Jag har haft vissa lärare bara under en enda kurs och sedan aldrig mer. På gymnasiet känner lärarna oftast igen sina elever och hälsar i korridorerna – det är mer ovanligt på universitetet, där lärarna undervisar betydligt fler studenter och inte kommer ihåg ens namn i en klass på 100 personer.
3. Icke-obligatoriska läromoment
På gymnasiet är närvaro obligatorisk, men på universitetet är det oftast frivilligt att gå på föreläsningar. Däremot rekommenderas det starkt, eftersom lärarna är experter på sina ämnen och föreläsningarna ger en bra förståelse för kursinnehållet. Dessutom är det ett toppen tillfälle att prata och lära känna sina kursare. Samtidigt är det skönt att veta att om man missar en föreläsning en dag, kan man läsa ikapp det på egen hand.

Detta var bara några, men de största, skillnaderna jag har upplevt sedan min gymnasietid. Även om det kan kännas lite läskigt att ta steget in till universitetet har jag glömt att säga hur kul det är! Förhoppningsvis får du studera något du verkligen tycker om, och träffa kurskamrater som tycker likadant. Dessutom finns det massor att göra vid sidan av studierna, som att engagera sig i nationer, spex och andra studentaktiviteter!
Det var allt för mig i detta inlägget.
Ha en fin helg!
/ Emily, systemvetenskapsstudent