Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Fristående kurser

Hej!

Mitt namn är Lina, och jag en av de 40% av studenterna vid Lunds universitet som valt att läsa fristående kurser istället för att läsa ett program. Att läsa fristående kurser innebär att jag själv får plocka ihop vilka kurser jag vill läsa och på så vis kan sätta ihop en alldeles unik examen!

Att jag valt att läsa fristående kurser grundar sig främst i två saker. Dels att jag fortsatte till universitetet direkt efter studenten, och vid den tiden inte kände mig säker på hur länge jag ville plugga, och dels att jag inte hittade ett program som innehöll vissa kurser jag absolut ville läsa. Så för att få en chans att testa på allt vad studentlivet innebar kändes en fristående kurs som ett bra första steg. 

En fristående kurs blev fem, och idag läser jag min fjärde termin i Lund och stormtrivs. Hittills har jag läst tre kurser retorik och läser just nu två kurser parallellt, dels en kurs i filosofins historia och dels en helt ny kurs vid Lunds universitet som heter “Efter metoo- kamp för erkännande i historia och nutid”, och båda två känns hittills väldigt spännande!

Utöver studierna är jag engagerad i ett nationsspex där jag tillsammans med andra studenter sätter upp föreställningar varje vår och höst. Utöver det är jag aktiv vid Lunds studentradio där jag tillsammans med några andra sänder ett alldeles eget program. Med andra ord finns det mycket en kan lära och engagera sig i vid sidan av studierna, men mer om det längre fram. Vad är du mest nyfiken på kring hur det är att studera i Lund?

Allt gott!

/Lina

februari 10, 2019

Inlägget postades i

Studentliv

2 comments

  1. Mimmi

    Hej! Hittade det här inlägget nu, 2 månader senare, men hoppas på att kanske få ett svar!

    Jag har läst lite fristående kurser i Stockholm nu det senaste året, men känner att jag inte riktigt har fått uppleva student livet riktigt. Därför har jag funderat på att flytta hemifrån till Lund, men hur ser studentlivet ut för en person som läser fristående kurser? Det du beskriver i inlägget låter super nice! Men blir det mer fokus på det sociala livet utanför studierna, då man kanske inte känner samma samhörighet till ens “klass” som om man skulle göra i ett program?

    Många funderingar, men tacksam för något slags svar 🙂

    Mvh
    Mimmi, student

  2. linab

    Hej!
    Vad kul att du funderar på att börja plugga i Lund!
    Eftersom jag själv inte har någon erfarenhet av att läsa program utgår jag från min egen upplevelse, och jag skulle säga att det verkligen beror på dels vilken kurs du läser och hur länge, och dels vilka som blir dina kurskamrater. När jag började läsa retorik fick vi snabbt en stark gruppsamhörighet eftersom kursens praktiska moment förutsätter att gruppen känner ett stort förtroende till varandra. Att dessutom läsa grundkurs och fortsättningskurs efter varandra gjorde att vi blev som en klass som läste ihop ett helt år, och under den perioden hade jag samma känsla av grupptillhörighet som flera av mina vänner som läser ett program. Idag läser jag en distanskurs och saknar därför känslan av att ha en “klass”, och därför tillgodoser jag det sociala behovet genom att engagera mig i ett spex, sända studentradio och hänga med de vänner jag samlat på mig genom mina tidigare kurser och engagemang.
    Med andra ord kokar det ner till att det finns goda förutsättningar att känna en gemenskap med sina kursare trots att en inte läser tre år ihop, och på liknande vis är att läsa ett program inte likställt med att känna en grupptillhörighet med sina kursare.
    Hoppas detta besvarar din fråga, återkom gärna annars!
    Lina

Kommentarsfältet är stängt.