Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Fristående kurser, en överlevnadsguide

Någonting som är rätt unikt för svenska universitet och lärosäten är att möjligheten att läsa fristående kurser finns här. Men vad är då fristående kurser och varför skulle jag i hela världen läsa kurserna fristående istället för att välja ett program? Jo det finns flera anledningar! Först och främst ska sägas att alla fakulteter vid Lunds universitet inte ger studenten möjligheten att läsa kurser fristående, trots detta finns det massvis av fristående kurser vilka inte kräver att du läser dem inom ramen för ett program – här kan du titta närmare på kurser på grundnivå. Tveka inte att lämna en kommentar om du undrar något. Du kan också kontakta en allmän studievägledare vid Lunds universitet om inte det här inlägget  inte skulle ge någon vidare klarhet i frågan 😀

Jag läser själv fristående kurser, min kandidatexamen (3 års studier) kommer att bestå av 3 terminer historia, 1 termin idé- och lärdomshistoria samt 2 terminer statsvetenskap. Man kan säga att jag tar ut en kandidatexamen i historia med inriktning på statsvetenskap. Ni förstår, det är väldigt flexibelt. Jag hade lika gärna kunnat byta ut mina två terminer statsvetenskap mot låt oss säga mänskliga rättigheter, då hade jag tagit ut en examen i historia med inriktning mot mänskliga rättigheter o.s.v. Fristående kurser brukar liknas vid en ask chokladpraliner. Tänk dig att om du läser ett program vid universitetet så får du asken i handen, redan fylld av praliner. Läser du däremot fristående kurser så får du en tom ask att själv fylla med praliner, ofta ser det ut som så att du söker en ny kurs varje termin men i vissa fall är den fristående kursen också lagd över ett helt läsår.

Chokladpralinerna!

Som jag ser det finns det många fördelar med att läsa fristående kurser, jag tänker att jag kan lista några av dem nedan:

* Ofta lägre antagningspoäng  Japp! Detta brukar t.ex. vara poppis för ekonomerna att prata om när vi står på mässor och pratar med gymnasieelever.

* Flexibilitet – Vill du baka in en termin i din examen där du får välja helt själv efter vad du tycker är jätteroligt att studera? Say no more, fristående kurser kan vara ett bra alternativ i så fall.

* Roliga ämnen – Har du liksom jag alltid undrat över varför man gråter när man skär lök? Om man kan koka te och ägg på Mount Everest? Hur man reparerar majonnäs som har skurit sig? Då kan du läsa kursen “Mat, myter och molekyler” vid Lunds tekniska högskola. Detta är bara ett exempel på en av många roliga fristående kurser att läsa i Lund. Läs om fler – här.

En sista punkt som är viktig att nämna är att du har möjlighet att studera utomlands även om du läser fristående kurser 🙂

/ Filip, student

februari 26, 2018

2 comments

  1. Erik

    Fast problemet är att man kan lockas att läsa sånt som man inte får jobb på. Om man läser många olika kurser i vitt skilda ämnen kan det påverka ett CV negativt i.o.m. att det kan se splittrat ut. Så bäst är det ju ändå om man fokuserar och har en idé om vad man vill bli. Sen är ju problemet att det är programmen som har praktikplatserna som är en bra väg till att faktiskt få jobb. Men om man kan komplettera programmen med specialkunskaper så skulle kurserna kunna vara värda guld… skulle jag tro i allafall. 🙂

  2. filips

    Hej Erik!

    Du har en poäng och visst är det så att en kandidatexamen i t.ex. historia, statsvetenskap, språk o.s.v kanske inte på CV.t ser lysande ut om du har fyllt ut 90hp med mindre kurser i vitt skilda ämnen såsom den kursen jag lyfter i slutet av inlägget (mat, myter och molekyler). Många program har också valbara terminer där du kan nischa dig, liknande hur det fungerar att läsa helt fristående. Däremot kan just ingången till universitet för många vilka kanske saknar tillräckligt höga gymnasiebetyg räddas av att det ofta är lägre antagningspoäng till många fristående kurser. På det sättet kan du faktiskt söka andra utbildningar via dina högskolepoäng och akademiska meriter i ett senare skede. Ur mitt perspektiv är det jätteroligt att läsa både på universitetet och att göra det via fristående kurser, jag tycker inte att någon ska vara rädd över att lockas till att göra något som både kan vara väldigt roligt men också en ovärderlig erfarenhet. Om jag ska tala för Lunds universitet finns det också karriärsvägledning här som du kan ha nytta av under din studieperiod, du kan läsa mer om denna här eller också spana in alumnnätverket här (Länkarna är inbäddade i ordet “här”)

    Ha det fint! /Filip, student

Kommentarsfältet är stängt.