Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Från gymnasieelev till universitetsstuderande

Hej på er! 

Den nya terminen är i full gång och jag har påbörjat min femte termin på juristprogrammet. Kursen vi läser handlar om internationell privaträtt och civilrättskipning. (Klicka här om du vill läsa mer om vilka kurser vi läser under terminerna på juristprogrammet). Precis som Filiph är jag ny här på Lundabloggen och jag tänkte börja med att presentera mig själv lite kort:
Jag heter Dalia och är 21 år gammal. Våren 2016 flyttade jag ner till Lund från de småländska skogarna för att följa den stora drömmen om att en dag bli advokat. (Denna kanske är uppfylld om några år men en kan ändra sig många gånger under tidens gång).
Att flytta flera mil hemifrån familj och vänner för att helt stå på egna ben skulle bli det bästa valet jag någonsin gjort! Men vad är egentligen den största skillnaden mellan studier på gymnasiet och studier på universitet? 

  • Flexibilitet
    Som student på universitet är schemat inte lika fullspäckat som det är på gymnasiet. Detta skiljer sig givetvis beroende på vilken utbildning man studerar. Jag själv har oftast en föreläsning som pågår i  2 timmar (med paus emellan), varje dag under en vecka. Andra veckor kan vi vara lediga en eller hela två dagar i veckan, medan vissa veckor kan vara mer intensiva med obligatoriska moment och föreläsningar både på för- och eftermiddagarna. Det som är perfekt med ett flexibelt schema är att en kan planera och få tid över till sin favorithobby, engagemang, föreningsliv eller kanske ett extrajobb vid sidan av studierna.
  • Eget ansvar och självdisciplin
    Som student på universitet har du stort eget ansvar. Du måste själv ha koll på ditt schema, inlämningar, deadlines och exempelvis i vilken sal föreläsningarna håller till. På gymnasiet var det ofta en mentor som alltid påminde om saker och ting. Exempelvis vilka sidor en ska läsa inför ett prov etc. Här gäller det att ha full koll själv! Då schemat är flexibelt och du själv väljer hur du vill lägga upp dina studier gäller det att ha självdisciplin.
  • Ofta stora klasser
    I min klass är vi ungefär 130 personer, vilket är en stor skillnad från gymnasiet där man kanske är 30 personer i varje klass. Här är blir det inte samma personliga kontakt med föreläsarna som det blir med ens lärare/mentorer på gymnasiet. Föreläsningssalarna är dessutom ofta väldigt stora så det är inte samma känsla som att sitta i ett litet klassrum.
  • Akademisk kvart 
    En föreläsning som exempelvis är utsatt till klockan 8.00 börjar klockan 8.15. Akademisk kvart innebär helt enkelt att något i själva verket börjar en kvart efter utsatt tid!
     
  • Ett område i taget
    juristprogrammet läser vi en kurs i taget och examineras i slutet på varje kurs innan vi går vidare på nästa område. Det är alltså inte så att en läser flera olika ämnen samtidigt, utan vi håller oss till ett i taget. På gymnasiet läser en ofta kanske naturkunskap, matematik, religion och filosofi samtidigt. Här får en tid till att fördjupa sig inom ett område i taget, vilket enligt min mening är positivt!

Hoppas att ni fått en tydlig bild av skillnaderna mellan studier på gymnasiet och studier på universitet. Frågor? Tveka inte på att kommentera!

Ha det fint så länge.
/Dalia

Såhär kan det se ut under en lunchpaus mellan två föreläsningar! Sallad till lunch är alltid ett vinnande koncept bland oss juriststudenter.
Juridicum. Här pluggar jag!
februari 6, 2018

Inlägget postades i

Studentliv

2 comments

  1. P

    Hej!
    Hur förberedde du dig inför UJIK-kursen?

  2. daliam

    Hej!
    Jag förberedde mig genom att läsa lite i böckerna under sommaren. Detta är dock inget krav. Alla börjar ”på samma nivå” och kursen är formad på så sätt att inga förkunskaper ska krävas.
    // Dalia

Kommentarsfältet är stängt.