Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Fråga Lund

Hej igen alla glada!

Förra veckan tillbringade jag några dagar ute på turné. Vi var uppe i Luleå och Umeå för att prata med blivande studenter om hur det är att läsa vidare på universitetet i Lund. Superkul! Mycket folk och hur många bra frågor som helst. Tänkte faktiskt summera några av frågorna vi fick under mässorna:

Varför valde du Lund?
Jag valde Lund mestadels på grund av studentlivet. Studentlivet är så mycket mer än bara plugg och jag ville gärna spendera min lediga tid till något jag kände var meningsfullt. Studentlivet i Lund innehåller bland annat baler, karnevaler, idrottslag, diskussionsforum, bastusällskap och så mycket mer. Det går knappt att hitta på en aktivitet som inte redan finns.

Vad är skillnaden mellan civilekonom och ekonomie kandidat?
Den största skillnaden mellan att läsa till civilekonom eller att läsa en ekonomie kandidat (som jag gör) är att civilekonom är på fyra år medans ekonomie kandidat bara är på tre år. Vi som läser ekonomie kandidat har dock också möjligheten att titulera oss civilekonomer då även vi kan bli medlemmar i civilekonomerna.se. Det spelar alltså ingen roll ifall man har läst tre eller fyra år vid en högskola eller universitet. Man kan titulera sig som civilekonom så länge man har läst 180hp (tre år) varav 90hp av dessa inom ekonomiska ämnen.

Vad är skillnaden mellan en nation och en kår?
Största skillnaden mellan en nation och en kår är syftet med själva organisationen. Tanken med en kår är att främja studenternas intressen. Ett exempel på det är Lundaekonomerna som denna veckan anordnar eee-dagarna som är en mässa där vi som studenter får möjlighet att träffa framtida arbetsgivare.  I kåren får bara studenter vid institutionen (Ekonomihögskolan) vara med.

En nation å andra sidan är till för alla studenter vid Lunds universitet. Syftet med nationen är att föra samman studenter vid olika institutioner. Här kan alltså alla vara med och engagera sig. Nationerna håller i till exempel luncher, baler, idrott osv.

Detta var enbart tre av de mest populära frågorna. Om ni har några frågor får ni gärna kommentera eller fråga oss på Snapchat. Vi heter Lundastudent. Lägg till oss! 🙂

Ps, Vi kommer besöka Östersund den 20e februari, Sollefteå den 21e februari och Sundsvall den 22a februari. Kom gärna förbi ifall ni är i krokarna. Läs mer på lu.se/massor 🙂

Vi hörs! /Filiph

Såhär såg vår monter ut i Umeå!
När vi köade till karnevalen!