Flytt, boende och freedom!

Senaste tiden har jag åkt runt väldigt mycket i Sverige på olika mässor, men trots det har jag faktiskt också hunnit flytta. Inte speciellt långt, tror att det är kanske 500 meter mellan där jag bor nu och tidigare. Men den största skillnaden är att jag för första gången i mitt 23-åriga liv ska bo helt själv! Say What?! Det trodde jag aldrig skulle hända, jag som är för social för mitt eget bästa och aldrig skulle missa en chans att träffa nya människor, har nu fått min egen lya att inreda.

Eftersom jag har bott både i korridor (med 11 andra härliga studenter), delat lägenhet och nu bor själv tänker jag  göra en lista (tror listor egentligen är det värsta jag vet, nä tror bokstavsordnade böcker i bokhyllan är bland det värsta jag vet) med för- och nackdelar med att bo på de olika sätten. Detta för att förhoppningsvis hjälpa er lite på traven nu när ni kanske ska ta ert pickopack och flytta till Lund. I korridor har du eget rum och toalett men delar kök med andra. När man delar lägenhet med andra har du eget rum och jag delade toalett och kök.

     Korridor

       Fördelar 

 • Du får en ny familj i Lund och du är aldrig ensam.
 • Om du inte kan laga mat så finns det säkert någon som kan ge dig lite mat någon gång ibland.
 • Du har chans att träffa studenter som läser andra utbildningar än du själv.
 • Ni kan göra grejer tillsammans och ha middagar, sångkvällar och fester tillsammans.
 • Det finns alltid någon att fråga om du behöver hjälp.

       Nackdelar

 • Du måste dela köket med andra och det kan vara så att ni är olika noga/strikt med städningen.
 • Du kommer inte kunna laga mat utan att ”riskera” att träffa någon i köket.
 • Ni alla har ansvar för korridoren.
 • Dina korridorare kan ha vänner på besök (kan vara jobbigt när man är trött).
 • Kan vara jobbigt att använda  samma tallrikar och annan köksutrustning som de andra (dagar då nån tagit din favo-kopp är aldrig roliga).

Man lagar ofta mat tillsammans när man bor i korridor

Massa mat

Delad lägenhet (4 personer)

    Fördelar 

 • Ni fyra blir extremt tighta!
 • Lite lättare att hålla rent än när man bor i korridor för att ni är färre och ingen kan komma undan ansvaret.
 • Även här gör ni grejer tillsammans och ni kollar av ännu mer med varandra innan ni bjuder in vänner ect.

 Nackdelar 

 • Det kan bli en del diskussioner / oenighet eftersom man lever så tätt inpå varandra.
 • Alla måste sköta sig, städning etc för alla vet vem som är den skyldiga om det inte sköts.

Lite mer hemtrevligt när man bor bara några stycken.

 

 

Egen lägenhet

 Fördelar 

 • Friheten att kunna laga mat helt naken eller i bara underkläder.
 • Man får ha det hur skitigt eller rent man vill i sitt eget kök.
 • Man behöver inte diska direkt.
 • Man behöver inte dela något med någon.
 • Du bestämmer helt själv när du vill ha middagar, fest, städar etc.

Nackdelar 

 • Den familjen och samhörigheten som du får när du delar med andra får du inte.
 • Går något i sönder får du fixa det själv eller ringa bovärden.
 • Du äter helt ensam… med Nextflix som enda sällskap.

Detta är naturligtvis bara exempel och det behöver inte bli så som jag har skrivit här, utan bor man till exempel själv har man kanske någon annan aktivitet, förening, nation eller kår man är aktiv i som gör att man hittar gemenskap och sin Lundafamilj där.

Jag har tyckt om alla sätt och bo och tänker att det varierar mycket beroende på vem man är men också i vilket ”stadium” du är i ditt Lundaliv. Jag tyckte det var perfekt att börja med korridorslivet. Fick galet mycket vänner och kände alltid att jag hade människor där för att stötta mig eller inspirera mig. Men nu efter 3 år känns det också rätt att bo själv, när jag har min ”sociala bas” och ska fokusera sista året på min master.

Det är det vanligaste, kan jag garantera, att studenter flyttar runt och provar lite olika boenden. Jag slår dock alltid ett litet extra slag för korridor, eftersom du troligen aldrig får den chansen igen.. att bo med 11 andra härliga människor… och dessutom får de dig ofta att växa som person!

Apropå boende, på lördag den 18 mars har ju Lunds universitet Öppet hus och då är ni alla välkomna att komma och prata med oss om allt som kan röra din eventuella studietid i Lund. Frågor om program, kurser, antagning, studentlivet, cykel, hur man hittar i Lund…. Och kanske något om boenden!

Vi ses där vänner!!

/Frida

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt