Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Fick 2.0 på högskoleprovet – här är tipsen

plugg

Högskoleprovet närmar sig med stormsteg och min kollega Ismar skrev tidigare lite tips på hur man kunde göra för att skriva bra på provet. Jag tänker att jag fortsätter på ämnet då högskoleprovet är viktigt. Jag vet att det kan kännas lite läskigt och nervöst – men lugn i båten, du är inte ensam. 

För att just DU ska få så bra hjälp så möjligt tänkte jag att jag intervjuar en barndomskompis som kom in via högskoleprovet (Läkarprogrammet). Han fick nämligen 2.0, dessutom på första försöket! Det som är mest chockerande är att han inte är skrytsam om det. Han nämner det sällan och så fort någon tar upp det svarar han “äsch jag hade nog lite tur också”. Jantelangen när den är som bäst skulle jag kalla det, hade jag fått 2.0 hade jag skrutit om det, väldigt mycket – men sen är jag en rätt oskön person också. 

Jag hittar Björn långt hemifrån, i Smålands djupa skogar vid en tätort (Eksjö) där han gör sin AT.

 

Okej Björn, vad är AT?

AT, eller allmäntjänstgöring, är en anställning man söker efter läkarexamen och som man behöver göra för att få legitimation. Det är på 18 eller 21 månader beroende på sjukhus. AT’n är uppdelad i fyra “block” som brukar komma i ordningen: internmedicin, kirurgi, psykiatri, och allmänmedicin. Under AT jobbar man på akuten, avdelning och mottagning och har hand om patienter men stämmer av de viktiga besluten med en mer erfaren kollega. Det ingår också en del utbildning och föreläsningar. Längs vägen sker bedömningar så att du uppfyller målen, och det avslutas med ett skriftligt prov för att få sin läkarlegitimation. Det som är roligt med AT är att man får ett smakprov av många olika delar av sjukvården, så det blir lite enklare att välja specialisering sen. Obs att AT kommer ersättas med “BT” (bastjänstgöring) för de som börjar läkarprogrammet nu. BT blir som jag förstår det samma sak men kortare (bara ett år).

 

Saknar du Lunds universitet?

Ja, även om jag trivs bra där jag är nu finns det en del jag kan sakna. I Lund fanns det alltid så mycket som hände, det fanns så mycket events som spex eller studentaftnar att gå på. Så den kulturella biten kan jag sakna här i en lite mindre stad. Sen kunde man vara spontan och flexibel som student. Du kan ta en kväll och umgås med kompisar och gå till någon nation, på ett sätt som inte blir av lika naturligt när du jobbar och ska upp tidigt varenda dag. Så det är verkligen värt att ta vara på den tiden!



Vad är dina tips inför högskoleprovet?

  1. Träna på gamla prov. Det går inte att överdriva betydelsen av detta. Vill du bli bra på något så ska du träna på just den saken.

 

  1. Lägg dig i tid kvällen innan, ställ dubbla väckarklockor, ät en ordentlig frukost och ta med mellanmål så du fyller på med energi.

 

  1. Uteslutningsmetoden är bra. Du kommer inte lista ut det exakta svaret på alla frågor men om du kan välja bort några alternativ som är uppenbart fel har du ökat sannolikheten för att välja rätt alternativ.

 

  1. Läs några böcker på engelska och börja följ en engelskspråkig nyhetskälla. Det blir bra övning för den engelska delen av provet.

 

  1. Försumma inte det vanliga skolarbetet för att fokusera på högskoleprovet. På universitetet kommer du ha stor hjälp av att ha med dig förkunskaper från gymnasiet. I slutändan tror jag det viktiga för att klara av en lång utbildning inte är hur bra poäng man får på ett prov, utan att man är motiverad och beredd att lägga ner tid och energi för att ta sig genom utbildningen.



Jag vill slutligen påpeka att inte alla kan få 2.0 och man behöver inte få det heller. Min utbildnings antagning ligger kring 1.2 (Systemvetenskap) och en utbildning jag länge funderade på (Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik) har antagning på 0,8. mer info hittar ni här: 

https://www.lu.se/studera/anmalan-och-antagning/antagningspoang

När jag ändå är igång kan jag passa på att ge en länk till gamla högskoleprov, Björn sa ju att det var en bra idé. 

http://www.hogskoleprovet.nu/gamla-hogskoleprov/

Lycka till på högskoleprovet!

//Fridmer 

mars 1, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

En kommentar

  1. Björn

    Lyssna på björnen, han vet vad han snackar om!

Kommentarsfältet är stängt.