Hej!
För ett år sen genomförde jag en fältstudie i Etiopien med syftet att samla in data till min masteruppsats. Idag tänkte jag berätta om min resa till Afrikas horn.
När jag startade mina studier i miljövetenskap så visste jag att det fanns möjligheter till att göra sitt examensarbete utomlands, det känns dock vid den tidpunkten väldigt avlägset. När jag väl började närma mig tidpunkten för att välja ämne till min masteruppsats, så kändes tanken på att ett fältarbete utomlands som en väldigt bra idé iallafall. Jag kom snabbt fram till att jag ville skriva om luftföroreningar eftersom att det är ett utbrett problem i stora delar av världen. Jag kontaktade två forskare vid universitetet som forskar om luftföroreningar i bland annat Afrika, kort efter detta så hade planeringen inför min resa påbörjats!
Valet av destination för min fältstudie föll på Etiopien och staden Adama. Denna plats var väldigt passande av praktiska och logistiska skäl då Lunds universitet etablerade en forskningsstation i staden år 2010, därmed har universitet goda kontakter med personal som arbetar på forskningsstationen. Att jag snabbt kunde skapa kontakt med personer som kunde bistå med hjälp under min vistelse underlättade planeringen av fältstudien.
Stipendium – Minor field studies (MFS)
För att kunna genomföra mitt examensarbete i Etiopien så sökte jag ett stipendium som heter Minor field studies, stipendiet är på 27.000 Kr och finansieras av Sveriges biståndsmyndighet SIDA. Stipendiet ger studenter möjligheten att resa till ett utvecklingsland och samla in data till sina uppsatser.
Läs mer om MFS här: https://www.studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/minor-field-studies-mfs/#;2;1;6
Fältstudien
I februari 2019 så var det äntligen dags att ge sig iväg på en två månaders resa till Etiopien. Syftet med fältstudien var att mäta luftföroreningarna från kaffeceremonier i ett 40 tal hem. Kaffeplantan kommer ursprungligen från Etiopien, och kaffe har konsumerats i över 1000 år i landet. Idag är kaffecermonierna är ett vanligt inslag i Etiopien, som sker såväl hemma hos folk men även på caféer, hotell och restauranger. Luftföroreningarna från ceremonierna orsakas av att kaffebönorna rostas över öppen eld med träkol, vilket i många fall sker inomhus där ventilationen är bristfällig. Dessa luftföroreningar riskerar att försämra hälsan hos dom som exponeras, vilket i de flesta fall är kvinnor då det är dom som utför kaffeceremonierna.
För att kunna mäta luftföroreningarna från kaffecermonierna så hade jag med mig mätutrustning från universitetet här hemma i Lund. För att kunna kommunicera med de kvinnor som jag besökte så tog jag hjälp av en tolk som följde med mig på alla besök under hela fältperioden.
När jag kom hem till Sverige igen så påbörjade jag analyser av den data och prover som jag samlat in under fältperioden, några månader senare så hade jag en färdig uppsats och minnen för livet.
Vill du läsa mitt examensarbete? Klicka här: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8997743&fileOId=8998285
Reflektioner
Resan till Etiopien var mycket lärorik eftersom jag fick möjligheten att bo i ett land som inte liknar Sverige, jag är också tacksam över att jag fick se en sida av det Etiopiska samhället som turister vanligtvis inte får. Jag fick också under min tid i Etiopien äta massor av god mat, dricka ofantliga mängder kaffe och många träffa gästvänliga människor.
Jag hoppas att detta blogginlägg kan vara inspirerande för dig som vill påbörja en utbildning vid Lunds universitet, kanske är du också intresserad av att åka utomlands?
Inger Edlund
Johan, mycket intressant läsning. Bra jobbat. Fina bilder.
johane
Tack så mycket!