För sisådär fyra och ett halvt år sen när jag skulle flytta ner till Lund hade jag en del frågetecken kring boende, folkbokföring, CSN, kurslitteratur, nationer och studentliv. Det hade inte varit helt fel med en liten lathund a la ”gör så här” eller ”här kan du hitta information om…”. Så därför ger jag er den lathund jag själv velat ha!
Boende
Det finns såklart olika sätt att hitta boende på men de mest vanliga är via:
- Akademiska föreningens bostäder (AFB), de hyr ut både korridorrum och lägenheter. Ställ dig i kö så fort du får ditt antagningsbesked så är du med i novischutlottningen.
- Boopoolen kan du både söka boende genom att själv lägga upp en annons om att du söker boende men också genom att se över de annonser om uthyrning som finns upplagda.
- Blocket är ett annat alternativ, dels kan du lägga upp en egen annons men också se om någon av de upplagda annonserna passar dig.
- Nationerna! Via studentlund.se kan du se vilka nationer som finns i Lund, klicka dig sedan vidare till nationernas egna hemsidor och maila de.
Folkbokför dig på din nya adress
När jag folkbokförde mig på min nya adress i Lund kändes det som att jag plocka en massa vuxenpoäng. På skatteverkets hemsida folkbokför du dig på din nya adress och där går det även att läsa om varför det är viktigt att du är folkbokförd på den adress där du bor. Det går bland annat att läsa ”Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd, till exempel olika bidrag, var du ska betala din skatt och rösta.”. Så klicka här och gör det, det är busenkelt!
CSN
Money, money, money. Ja, pengar är något som behövs för att gå runt. På CSN.se kan du ansöka om såväl studiebidrag som studielån. I samband med terminsstart är det viktigt att du lämnar en studieförsäkran och intygar att du faktiskt studerar i enlighet med den ansökan du tidigare skickat in. Annars kommer inga pengarna in på kontot ditt och tro mig, som student vill en åt alla pengar en kan få.
Kurslitteratur
Tillskillnad från i gymnasiet måste en på universitetet köpa eller låna sin egen kurslitteratur. Att ha nya fräscha böcker är alltid trevligt men plånboken din kan komma att tacka dig om du antingen lånar böckerna på bibblan eller köper de i andra hand. Via Lovisa kan du söka på en bok för att se om den finns tillgänglig på något av universitetets bibliotek. Om den finns så reservera den eller skynda dig till biblioteket. Finns boken inte tillgänglig kan du alltid ställa dig i kö. Ett tredje alternativ är att sitta på biblioteket och läsa i referensex. (Referensex. är exemplar av böcker som inte får lämna biblioteket.) Via campusbokandeln.se kan du köpa böcker i andra hand och komma billigare undan än om du köper böckerna i första hand. Ett tips är att ornat med kurslitteraturen så fort du fått fatt i litteraturlistan, böckerna har en tendens att försvinna ganska snabbt.
Studentlund
Väl på plats i Lund tar det inte långtid förens en tycker att det vore väldigt smidigt om info om alla engagemang och aktiviteter fanns på ett och samma ställe. Även om det kan vara tufft att inse är det sällan en själv uppfinner hjulet, så det är klart att någon tänkt denna tanke och tada studentlund.se. Kalendariet ger på ett smidigt sätt en överblick av vad som händer både på nationerna och vad som arrangeras av studentafton och universitet. De har också en app som är väldigt smidig.
Som sagt, det ett tag sen jag flytta ner och väldigt snabbt blir saker och ting självklara så om jag missat något eller om du undrar något så tveka inte att kommentera så ska jag göra mitt bästa för att svara.