Efter två efterlängtade dagar på SACO-mässan i Stockholm i slutet av november var det tydligt vilka tips som uppskattas mest av dagens gymnasister (+ övriga potentiella universitetsstudenter) – och därför har jag sammanställt mina och ambassadörskollegornas bästa tips till er nedan! ✨
Tips nummer…
1. SKUGGA EN STUDENT. Om du vill samla insikter kring ett specifikt program eller jämföra program (eller kurs), kan du be om att få skugga en student som läser det programmet/en eller kursen/erna som du är intresserad av. Det innebär att du följer med studenten i fråga under det antalet dagar som ni kommer överens om, för att på så sätt se vad och hur hen pluggar IRL. Det är det bästa sättet att komma nära den verklighet som du kan ha som framtida program- eller kursstudent utan att faktiskt studera själv, och det är ett ypperligt tillfälle att ta del av LUs vackra studiemiljöer, byggnader och bubblande studentliv!
• Har du en kompis som är sugen på att göra detta också, kan ni eventuellt skugga en varsin eller samma student samtidigt och på så sätt dela boende och kostnad för det under er visit.
• Hur går man tillväga? Gå till program- eller kurshemsidan och skicka ett mail till kontaktpersonen som nämns. Be i mailet om att få skugga en student, så blir du ihopmatchad med en.
2. STUDERA ETT INTRESSE, ENGAGERA DIG I ETT ANNAT. Om du är intresserad av flera grejer, så behöver du inte få utlopp för alla ämnen studiemässigt. Tack vare Lunds extremt rika studentliv går det att stimulera nästan alla breda och specialiserade intressen du har. Jag är bl.a intresserad av både kommunikation och internationella utvecklingsfrågor, så jag pluggar strategisk kommunikation och har involverat mig i Utrikespolitiska föreningen.
• Skulle det mot förmodan inte finnas en organisation eller ett utskott som matchar dina intressen, så finns det 100% flera som gör det av alla 46.000 studenter på LU vilka du lätt kan öppna upp en ny förening med via Akademiska Föreningen. Det gjorde min f.d. granne Fabian t.ex som skapade Lund Cheer!
3. LÄS FRISTÅENDE KURSER EN TERMIN. Om du står mellan olika program eller är intresserad av att veta hur det skulle vara att plugga ett ämne på universitetet, föreslår jag att läsa fristående kurser en termin eller fler. På så sätt kan du bli säkrare på vad du vill läsa under en längre period!
4. SÖK TILL VÅREN OM ANTAGNINGEN KÄNNS FÖR HÖG. En del av LUs program börjar på våren. Kollar man på historiska trender så har de flesta programmen haft lägre antagningsstatistik då, vilket kan vara bra att veta om. Många av de mer populära programmen som många ofta söker in till, såsom Jurist-, Psykolog- och Läkarprogrammet, har de senaste åren haft lägre antagningsstatistik. Du kan checka mer detaljerad antagningsstatistik på UHR.
• Kom ihåg att antagningsstatistiken beror på 1) hur många platser som erbjuds, 2) hur många som söker in, 3) vad de som söker in har i BI, BII, HP o.s.v.
• Om ett program finns både i Lund och Helsingborg brukar det även vara lägre antagningsstatistik i Helsingborg. Det kan du också utnyttja, för det är ju fortfarande samma kvalité på utbildningen! Pluggar du i Helsingborg får du dessutom ta del av två städers studentliv.
5. SKRIV HP! Vissa känner sig helt säkra på att de kommer in via BI (meritpoäng efter gymnasiet) och/eller BII (meritpoäng efter man kompletterat gymnasiebetyg). Faktumet är dock att om det finns kvar en plats på ett program, och du och en annan har exakt samma meritpoäng, så kommer platsen oavsett att gå till den som har skrivit HP – oavsett vad den fått för högskolepoäng. Att skriva HP är därför alltid en bra idé!
6. BYGG DITT ETT EGNA KANDIDATPROGRAM. Om du inte hittar ett program du känner för efter att ha kollat igenom programlistan eller pratat med en SYV, så kan du faktiskt bygga din egna Filosofie kandidatexamen på 180 hp. Det gjorde t.ex vår tidigare studentambassadör Emely. För att kunna ta ut en skräddarsydd kandidatexamen behöver minst 90 hp, alltså tre heltidsterminer á 30 hp, vara inom samma ämne vilka utgör ditt huvudämne. Resterande 90 hp kan faktiskt utgöras av vilka kurser som helst (hur amazing!!!). Du kan ta kontakt med en av våra fantastiska SYV för att få hjälp med hur du ska gå tillväga.
Avslutningsvis vill jag och mina ambassadörskollegor tacka er alla som kom fram! Det var så härligt att andas den förväntan och spänning som många av er delar inför framtiden, och vi är glada för att ha fått vägleda er och besvara på era frågor. Kom ihåg att vi alltid finns här för att hjälpa er, från gymnasiet till universitetet. För visst ses vi i Lund i framtiden? 🤍
/Märtha Sandin Värn
Kandidatstudent i Strategisk kommunikation
Fristående kursstudent i Marknadsföringspsykologi