Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Bästa tips för att klara högskoleprovet!

Hej allihopa, hoppas att ni mår bra!

Högskoleprovet – något som sätter fasa och skräck hos många. Det är så klart olika för alla, vissa hatar nationella proven medan andra verkligen inte har något emot dem. Personligen hade jag en liten blandning. Jag tyckte verkligen om proven i den språkliga biten – kanske för att jag tyckte om ämnena generellt och ansåg att de var “enklare” för mig – medan jag avskydde proven i matte.

Jag fick alltid A i engelska och svenska, medan betyget i matte ibland var A och ibland D. Men jag vet att den stora anledningen till att mitt betyg kunde skifta i matte, var för att jag hade en annan mindset i jämförelse med proven i engelska och svenska. Det är förmodligen många av er som tror att ni är “dåliga” på ett visst ämne, men faktum är att de alla är i princip likadana, så om du klarar ett kommer du klara ett annat, så länge som du pluggar rätt och inte nedvärderar dig själv!

Därför tänkte jag dela med mig av lite tips som kan hjälpa er när ni skriver era högskoleprov och förbereder mot plugget efter gymnasiet.

1.) Plugga genom terminen/året!
Detta gäller även på universitetet – läs ditt kursmaterial lite åt gången så att du inte överbelastar dig med allting precis några dagar innan provet ska skrivas.

2.) Inga mer självnedlåtande kommentarer – detta klarar du!
Bestäm dig för att inte säga saker som; “jag klarar inte detta”, eller “jag kommer garanterat att faila”. Ofta säger vi sådana saker för att “minska fallet” så att det inte kommer att göra så ont om vi misslyckas, men faktum är att vi inte försöker trösta oss själva ifall att det inte går bra utan på så sätt förbereder vi oss själva på misslyckande i förväg. Börja varje dag istället med att säga högt ut att du kommer att klara detta och att du kommer att lyckas. Det låter otroligt klyschigt, men det funkar så himla bra. Känner du dig obekväm med det så kan du börja med att sluta säga negativa saker istället och jobba dig fram till det positiva.

3.) Kombinera plugg och det sociala!
Det är otroligt viktigt att inte se plugget som en börda eller en syssla som måste göras. Det är ju trots allt din framtid du skapar och något som kan öppna upp så många dörrar för dig. Därför bör du kombinera plugget med något som du gillar och som ger dig glädje. Plugga i 30 min utan att telefonen är på eller att några som helst distraktioner existerar och gör sedan det som du gillar i 15 min. Sen fortsätter du plugga i 30 min och upprepar denna rutin. På så sätt associerar du plugget – något som kanske skapar en nojig känsla inombords – med något som du uppskattar!

4.)  Sov ordentligt och ät nyttigt!
Väldigt viktig punkt som ofta förbises – ät frukt och drick vatten eller te istället för att käka choklad eller dricka energidrinkar. Det du äter kommer att visas på din uthållighet och energi. Försöker du skriva ett prov eller göra något som kräver din koncentration under en längre period så måste du få i dig rätt bränsle. Se också till att sova ordentligt och återhämta kroppen. Ingen Netflix till 03:00 utan skapa ett bra schema som du kommer hålla dig till. Det leder till mer ordning och struktur, och irritation och nojighet kommer inte längre vara en faktor för dig.

5.) Fira dina bedrifter och vinster!
Du kommer märka att denna punkt är otroligt viktig när du börjar universitetet, men också i andra aspekter av ditt liv. När du gör något bra så är det viktigt att belöna sig själv för sitt hårda arbete. Köp en riktigt smarrig bulle eller en härlig bok eller något annat som ger just dig glädje och en känsla av att du kan fira din bedrift! Och glöm inte att ta det lite lugnt och slappna av efter att provet är skrivet – tänk inte på det utan försök att göra något annat. 

Hoppas att detta hjälper alla er som får klumpar i magen varje gång ni ska skriva ett högskoleprov eller prov överhuvudtaget! Jag var också i exakt samma sits som ni, men tro mig när jag säger att det går över så fort man ändrar sin inställning och sitt tankesätt!

Lycka till!

//Ismar, masterstudent i rättssociologi

februari 26, 2021

Inlägget postades i

Studentliv