Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att välja juridik

Hej!

Eftersom jag är ny på bloggen känns det passande med en liten presentation om vem jag är och hur det kommer sig att jag pluggar juridik i Lund!

Mitt namn är Hugo och jag studerar på juristprogrammets sjätte termin. Terminen består av folkrätt (som jag precis tentat av!), rättshistoria och sedan en kandidatuppsats!

Juristprogrammet består av 9 terminer varav de 6 första utgör så kallade grundterminer. Dessa fungerar som en slags grundläggande juridisk utbildning som är obligatoriska för alla juriststudenter. Under termin 7 och 8 har vi en betydligt större frihet att styra våra studieval och nischa oss inom områden som vi finner särskilt intressanta. Det är även möjligt att åka på utbyte eller praktisera (eller både och!) vilket ytterligare breddar ens erfarenheter inför termin 9 som utgör den sista terminen innan man tar juristexamen. Programstrukturen ser olika ut beroende på vilket lärosäte man studerar på, men du kan klicka här för att läsa mer om programstrukturen här i Lund.

En del av biblioteket på Juridicum (eller “jurren”, som juristerna i Lund kallar det!)

Egentligen har det inte varit alltför konstigt att det blev juridik för mig. Jag har alltid varit en nyfiken person som ständigt frågat varför saker och ting är på ett visst sätt i och hur de fungerar i samhället. Min nyfikenhet sträcker sig även till att utforska och förstå hur olika rättigheter påverkar olika individer och samhället i stort. Det är något fascinerande med att kunna förstå och tolka lagar och principer för att skapa rättvisa och ordning.

Att välja juristprogrammet kändes som den naturliga vägen för mig att följa mina intressen samtidigt som jag kan utmana mig själv. På juristprogrammet lär vi oss hur vi löser problem och bygger en god argumentation vare sig de är juridiska eller inte – och detta kommer jag alltid ha nytta av! 

Sist men inte minst är det dock värt att nämna att det varierar oerhört mycket bland kursare varför de valde att studera på juristprogrammet, och det finns inget typexempel på hur en juriststudent ser ut. Om du är intresserad av juridik säger jag bara: gör det, sök! Det är en otroligt spännande resa som kommer att utmana och berika dig på många olika sätt.

Det var lite om mig och varför jag valde att studera juridik. Under terminens gång kommer ni få se mer av mig här på bloggen framöver, så häng på – det blir kul! 🙂

/Hugo

 

februari 15, 2024

Inlägget postades i

Grundläggande info Studier

2 comments

  1. Ruth

    Så spännande läsning! Ska bli spännande att höra mer 🙂

  2. hugog

    Tack så mycket, Ruth!

Kommentarsfältet är stängt.