Att tentaplugga

En utmärkande skillnad mellan gymnasiet och universitetet är att man inte har lika många småprov på universitetet som man har i gymnasiet. Juristprogrammet har en kurs i taget och oftast en tenta i slutet av varje kurs. Ibland examineras man löpande genom seminarier och ibland även genom uppsatser.

I och med att tentamen blir så pass omfattande så gäller det att hänga med redan från början. Kursinnehållet och litteraturen är tyngre jämfört med gymnasiet, men fördelen ligger i att enbart ha en sak i taget. Genom att kunna fokusera på just den kursen kan man hänga med i litteraturen och koppla det som man läst till det som sägs under föreläsningarna. Det är alltid fördelaktigt att se till att få med sig bra anteckningar från föreläsningen.

När man väl sätter sig ner för att börja tentaplugget har man förhoppningsvis hängt med i undervisningen under kursens gång. Då kan man passa på att gå igenom saker som varit kluriga och försöka reda ut dem genom att använda kurslitteraturen och diskutera med kursare. Därefter är en genomgång av föreläsningsanteckningarna oftast väldigt givande.

Det sista och kanske mest givande är ex-tentorna. Det är tentor som använts under tidigare terminer och som nu används som övningstentor. Nu får man möjlighet att testa sig själv och se vilken nivå tentorna ligger på. Efter att ha gjort ex-tentorna vet man oftast hur man ligger till och huruvida man behöver läsa på extra om ett visst ämne.

Hamids fyra tips till ett bra tentaplugg:

  1. Se till att hänga med under kursens gång!

Det gör man smidigast genom att läsa kurslitteraturen, gå på föreläsningarna och ta bra anteckningar.

  1. Gå igenom allt igen!

Kolla igenom anteckningarna och se till att reda ut alla frågetecken som kvarstår.

  1. Gör ex-tentor!

Ex-tentorna hjälper dig förstå hur tentan kommer se ut och vara uppbyggd. Svaren på ex-tentorna avslöjar även vad examinatorn tittar på när denne examinerar dig.

  1. Se till att slappna av!

Stressa inte upp dig i onödan och se till att avsätta tid för annat än studier.

 

/ Hamid

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt