Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att studera till Socionom i Lund

Hej allihopa och hoppas ni har haft en fin helg! I söndags var det ju öppet hus och det var verkligen jätteroligt att få träffa så många som var intresserade av Lunds universitet!

Jag tänkte berätta lite om hur det är att studera till socionom i Lund. Jag har en mamma som också studerar till att bli socionom just nu, fast i Stockholm vilket är väldigt roligt för vi kan diskutera mycket tillsammans! Men det är också, vad vi har märkt, en stor skillnad på våra program för de tar verkligen upp olika saker ibland. Det viktigaste skiljer sig inte alls, till exempel när vi läser juridik eftersom det är samma juridik som gäller för oss allihopa men vissa detaljer är annorlunda. Det tycker jag är superpositivt för det ger verkligen socionomen en touch av sitt eget läroverk!

Jag håller nu på med min fjärde termin och är mitt uppe i mitt B-uppsats skrivande, den ska faktiskt in nästa vecka på tisdag. Det är väldigt spännande att en får öva på att skriva en uppsats redan såhär tidigt i utbildningen, och det är väldigt seriöst med handledning och deadlines vilket gör att det verkligen känns stort och viktigt. Vi känner oss verkligen som forskare när vi skriver om vår intervjustudie! Det är verkligen superspännande. Sedan under termin 6 kommer vi att skriva en dubbelt så stor uppsats, den kallas då C-uppsats eller kandidatuppsats. Vi måste skriva en sån uppsats under termin 6 för att sedan få våran kandidatexamen. 

Ja för socionomprogrammet leder ju fram till en yrkesexamen, men efter termin 6 får vi ut en filosofie kandidatexamen i socialt arbete. Först efter termin 7 är vi socionomer. Skillnaden är att vissa yrken kräver att det ska vara utbildade socionomer och inte en person med kandidatexamen i socialt arbete.

Jag får ofta frågan vad vi läser under utbildningen. Jag gillar att benämna oss lite som “halvexperter på väldigt många områden”. Vi läser massor av juridik, sociologi, psykologi, socialt arbete och socialpolitik. Vi lär oss verkligen om många olika områden och det känns väldigt tryggt inför det framtida arbetslivet, att vi faktiskt vet väldigt mycket. 

Första terminen får vi en grund för de framtida terminerna, vi får då lära oss på många olika plan. Andra terminen dyker vi mer in i psykologin, tredje terminen är det bara juridik och fjärde terminen börjar vi prata mer om sociala problemområden. Hur hjälper vi människor faktiskt på riktigt? Det var några väldigt intensiva men sjukt spännande veckor då vi fick djupdyka in på olika sociala problemområden, till exempel arbetslöshet och missbruk. Detta för att det skulle bli lättare för oss att välja ämne sedan till vår B-uppsats. Vi valde att rikta in oss på missbruk för arbetet. 

Väldigt många av våra föreläsare har även skrivit böckerna vi läser. Vi har en grundbok i socialt arbete som lite är som juristernas lagbok, den är verkligen mäktig. Så var det någon gång under första terminen att vi hade en föreläsning med en av författarna till boken! Då blev jag verkligen starstrucked, kändes som att träffa sin största idol lite. Det är så himla bra att läsa böcker som ligger så nära till hands, vi får verkligen förstahandsinformation och det är väldigt lyxigt. 

Utöver detta har vi socionomer ett helt eget hus här i Lund som heter “socialhögskolan”. Det är en gammal byggnad som är supermysig med världens bästa café! Vi kallar huset för “sopis” vilket folk tycker är väldigt roligt. Vår slogan är lite “vi må vara sopor men ni är skräp” när vi ska tävla mot t.ex. psykologer i samhällsvetenskapliga tävlingar! 

Vi har även en väldigt bra sektionsstyrelse vilket inte alla utbildningar har. Vi tillhör samhällsvetenskapliga kåren men vi har en egenstyrd sektion där vi har styrelsemöten varannan vecka och har ett eget styrelserum. Detta har inte alla program och inte alla skolor, vilket gör att det blir lite speciellt att plugga hos just oss!

Jag hoppas att detta hjälp dig om du är lite sugen på socionomprogrammet! Om det är något mer du undrar är det bara att kommentera här nedanför så lovar jag att svara!

Glöm inte att följa oss på sociala medier nu! @lundsuniversitet på instagram och @lundastudent på snapchat! Om ni vill höra lite mer om universitet finns även mitt lilla gulliga ansikte och många andra uppe på våran youtubekanal nu och svarar på lite frågor! det hittar ni här 🙂 

 

Här är Sopis!
Sopis ligger i kvarter paradis tillsammans med alla andra samhällsvetenskapliga program! Här är det fullt av sånna här fina hus!
mars 12, 2019

Inlägget postades i

Studentliv