Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att skriva uppsats och papers

Hej igen!

 

Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite utifrån min situation som student just nu! Jag har nämligen precis haft ett möte för att bolla idéer för min masteruppsats med kursare och lärare. Innan jag började studera på universitetet för fyra år sedan oroade jag mig en del för att jag inte skulle klara av att skriva uppsatser på universitetsnivå. Personligen hade jag bara skrivit kortare uppsatser av vilken den längsta och mest akademiska var mitt gymnasiearbete. Jag var lite rädd för att detta inte hade förberett mig nog för universitetsstudier och att jag inte skulle kunna komma på bra nog ämnen och frågeställningar för framtida uppsatser.

Exempel på uppsatsens olika delar (Från min B-uppsats, Smilla Sundén Pettersson, Medea – varken mor eller maka, Kvinnligt främmandeskap i Euripides Medea, innehållsförteckning)

För er som kanske har samma funderingar och rädslor som jag tänkte jag att jag skulle komma med lite lugnande och rådgivande ord. För det första är gymnasiearbetet en bra förberedelse för hur det är att skriva ett arbete på universitetsnivå. Det är också viktigt att komma ihåg att det är det allra första större arbetet man gör och därför känns det också mer förvirrande än vad det kommer göra senare. Precis som med allt annat är uppsatsskrivande något som övas upp. Efter ett tag känns 20-30 sidor inte som så mycket och research går fortare för att man blir mer effektiv gällande att sortera bort information som inte är användbar.

 

Det kan också vara lugnande att veta att för alla större uppsatser (B-, C-, magister- och masteruppsats) så tilldelas man som student en handledare. Handledaren har som uppgift att vägleda och ge respons under arbetets gång. Du står alltså inte ensam när du skriver de uppsatser som är viktigast. Storleken på uppsatser kan variera en del beroende på fakultet och inom vilket ämne man studerar. Jag som är litteraturstudent tenderar att ha längre uppsatser än många som pluggar något naturvetenskapligt. För den som fortfarande oroar sig ges också onlinekurser i akademiskt skrivande vid universitetet som kan vara givande. Universitetet har också diverse youtubevideor med information om uppsatsskrivande på temana akademiskt skrivande, inför uppsatsen, uppsatsens olika delar samt opponering.

 

Allt som allt är det viktigt att komma ihåg att ett bra arbetssätt samt balans mellan arbete och fritid är en viktig förutsättning både för en bra uppsats och en rolig och givande arbetsprocess. Det är svårt att få klart en bra uppsats om man stressar igenom den eller om man mår dåligt!

 

Allt gott,

 

Smilla

 

november 11, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *