Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att plugga på universitetet – hur gör man?

Att börja plugga på universitetet kan kännas skrämmande. Att gå från en (förhoppningsvis) trygg och strukturerad gymnasietid till en friare universitetstid är något av en anpassning för många.

Jag själv tampades med det rätt mycket – det var inte längre lektioner 8-16 med tydliga läshänvisningar med kanske 10 sidor att läsa per lektion och listor från läraren på vilka mattetal man skulle ha gjort till lektionen dagen därpå. Istället blev det föreläsningar någon gång om dagen och man hade köpt en smärre hög litteratur som man skulle lyckas tackla tills det var dags för första tentan.

(Det ska dock sägas att de i alla fall på juristprogrammet som jag läser är “snälla” den första terminen och ger en en del läshänvisningar och hjälp, men efter det flyger man solo och har helt eget ansvar för att strukturera upp sina studier.)

En annan förändring var kontakten med lärarna. På gymnasiet hade man en mer personlig relation till lärarna, de visste vad man hette och det var lätt att prata med dem. Även om professorerna är trevliga och svarar på ens frågor är det mycket mer anonymt att sitta 120 personer i en föreläsningssal än vad det var när man gick på gymnasiet. 

En tredje sak som ändrades var att jag på gymnasiet antecknade mestadels för hand och tyckte att det funkade bra för mig. Men jag upptäckte rätt snabbt på universitetet att det skulle bli omöjligt att kunna repetera och få en överblick över allt material om jag skulle sitta där med massor av kollegieblock fulla med anteckningar lagom till tentan, i och med att tempot är högre. Sedan början av termin 1 har jag därför antecknat nästan enbart på datorn, med undantag från någon enstaka gång när datorn varit urladdad och den salen vi varit i saknat vettiga eluttag. Sökfunktionen Ctrl + F har varit en räddare i nöden mer än en gång.

Mina lite mer allmänna tips till dig som ska börja på universitet kommer här: 

Ta det lugnt! – det är alltid lite smått panikartat och läskigt i början. Kan erkänna att jag tänkte på att hoppa av mer än en gång om dagen första månaderna. Men man kommer in i det högre tempot, hur man lägger upp studierna, vad som förväntas av en och hur man bäst lär sig. Så oroa er inte om mycket känns svårt i början – kan lova att det blir bättre. 

Lär dig hur du bäst lär dig! – det hör lite ihop med föregående punkt men lär dig hur du fungerar i en akademisk miljö och vilken studieteknik som funkar bäst för dig. Personligen pluggar jag bäst på dagtid, genom att använda olika färgsystem i anteckningarna och jag läser kurslitteraturen efter föreläsningarna istället för innan föreläsningarna (som vissa rekommenderar) då det för mig sparar tid och jag förstår boken bättre om jag hört det först innan. Studieteknik är högst individuellt – hitta det som funkar för dig och kör på det. Så jämför dig inte allt för mycket med kompisen, ni kanske lär er olika! 

Skapa struktur för dig själv! – jag började tidigt med att göra egna scheman med föreläsningar och sidor i kurslitteraturen som var relevanta för respektive föreläsning. Genom att ha en struktur man kan luta sig tillbaka mot undviker man en hel del stress; man slipper hålla allt i huvudet och det är riktigt satisfying att grönmarkera det man har slutfört. Känslan av att komma framåt och att det går bra ska ICKE underskattas. 

Använd ex-tentor! – Ex-tentor är tentor som använts på tidigare terminer. De brukar ofta finnas tillgängliga för att man ska få en uppfattning om vad som ungefär brukar komma på tentan, hur den är strukturerad och hur ett bra tentasvar ser ut. Oftast är ex-tentorna väldigt pedagogiska så ett hett tips är att använda er av dem!

Hitta likasinnade och ta hjälp av varandra! – jag har fått väldigt mycket utbyte av mina vänner på programmet. De är inte bara härliga att umgås med och vi hänger hela tiden privat, men vi hjälper också varandra med plugget. 

– Är någon sjuk och inte kan komma på föreläsningen? –> anteckningar delas direkt.

– Har någon svårt med en fråga? –> skriv frågan i chatten och resten försöker svara utifrån förmåga.

– Snart dags för tenta? –> vi ses och går igenom en gammal tenta och reder ut alla frågetecken. 


Så – det var mina tips! Många är oroliga innan de ska börja plugga (de som inte är det ljuger antagligen för sig själva). Men som sagt, det löser sig alltid. Tro på er själva – ni kan också! 

Ha det fint!

/Ebba, student

 

 

december 6, 2022

Inlägget postades i

Studentliv