Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att plugga på Engelska

Blå himmel och hus med sol i förgrunden

Hej på er, 

Jag hoppas att allting är bra hos er och att vårsolen kanske börjat titta fram där precis som här i Lund! Idag tänkte jag att mitt inlägg skulle handla om någonting som jag funderade mycket på när jag skulle börja plugga – hur det är att plugga på engelska? 

Nästan hela min kandidatutbildning på Ekonomihögskolan var på svenska, förutom en del av kurslitteraturen och några av kurserna på programmet som var på engelska. Men nu när jag läser en master i Strategisk Kommunikation är det en internationell utbildning och därför ges hela utbildningen på engelska istället. Många andra utbildningar på Lunds universitet är helt på engelska även under kandidatåren, och jag kommer ihåg att detta var jag något jag var nervös för när jag skickade in min ansökan till universitetet. Så detta inlägget är till dig som känner dig lite osäker på om du vill, kan eller kommer klara av att läsa på engelska. Eller du som hittat din drömutbildning men insett att den inte är på svenska. Eller du som helt enkelt vill ha lite fler tips på hur man kommer över (det mentala) hindret att plugga på ett annat språk!

Efter mina snart fem (!) år på universitetet kan jag glatt säga att även om man inte pratar perfekt engelska, så kan man absolut klara av att plugga på engelska ändå! Här kommer några saker som hjälpt mig på vägen

  • Kom ihåg att alla (eller i alla fall många av) dina kursare är i samma situation! I min klass finns det till exempel ingen som har engelska som förstaspråk. 
  • Man lär sig snabbt. Jag vet att detta var någonting jag fick höra som jag mest himlade ögonen åt, men det är sant! Om man pratar, läser och hör ett språk var dag så märker man ganska snabbt att man blir bättre. Och efter ett tag kanske man till och med får svårt att skilja på svenska och engelska (det händer mig ganska ofta).
  • Det är inte hela världen om det inte blir rätt! Detta var någonting jag verkligen hade svårt med i början eftersom jag var så rädd för att säga någonting fel. Men efter att man hörde andra i klassen också säga saker lite galet, men ändå bli förstådda och inte skrattade åt, så släppte också ganska mycket av denna rädsla.

Så om du har hittat din drömutbildning men känner dig tveksam eftersom den är på engelska, eller om du helt enkelt bara tvekar på om du skulle klara av att läsa dina universitetsstudier på engelska – sluta tveka och skicka in din ansökan! Det finns dessutom Och glöm inte att många av dina lärare och professorer inte heller kommer ha engelska som förstaspråk, så till och med de säger fel ibland! 

/Emily

mars 22, 2021

Inlägget postades i

Studentliv