Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att förbereda och tackla de första månaderna som ny student

I takt med sjunkande temperaturer och kortare dagar fylls Lund återigen upp. Som något som vaknar ur sitt sommaride börjar staden alltmer likna det som vi är vana vid att se: Sveriges bästa studentstad, full av unga människor. Till alla studenter som redan läst ett tag önskas varmt välkomna tillbaka. Till alla nya studenter som påbörjar sina studier, från de som börjar i Helsingborg i norr till de i Malmö i söder, hjärtligt välkomna!

Den kan upplevas som övermäktigt med alla nya intryck och händelser i livet som ny student: ny stad, ny bostad, universitetsstudier, den skånska dialekten, cyklar till höger och vänster, novischperiod, faddrar, kurs- och referenslitteratur, tentamen och så vidare. Samtidigt som steget att bli universitetsstudent är bland de största vi tar i livet och studentlivet har en form av utlovad ”rolighetsgaranti” är det också en prövning och innebär under vissa stunder jobbiga förändringar.

12516565_10208542165889799_1558028875_n
Entrén till universitetshuset

Det är min förhoppning och mitt syfte att med detta inlägg kunna hjälpa och vägleda i denna stund av många, nya intryck. Det är dock ingen enkel uppgift – för hur förbereder man egentligen sig för livet som universitetsstudent? Den tydligaste lärdomen jag dragit av mina snart 3 år i Lund är att precis som att människor är olika så är också metoderna att ”lära sig” studentlivet olika. Det som fungerar bra för den ene, fungerar mindre bra för den andra. Det första, och kanske mest grundläggande tipset, är därför att du som ny student ska vara observant på din vardag och känna efter vad din magkänsla säger dig. Om du känner att du gått ut för hårt på nollningen – ta ett steg tillbaka och försök hitta en fungerande balans mellan arbete och nöje i vardagen. Om du känner att du inte riktigt hittat de eller det som du tänkte dig som en given del av studentlivet – ge dig ut och hör dig för. För många innebär studentlivet för första gången ett helt eget ansvar. Ett gott sätt att förvalta det ansvaret är att lyssna till sig själv och vara flexibel inför de förändringar som kan vara goda för en själv.

Ett snötäckt Lundagård.
Ett snötäckt Lundagård.
Föreläsningar kommer att bli ett vanligt inslag i studentens vardag
Föreläsningar kommer att bli ett vanligt inslag i studentens vardag

Nedan följer en lista över mer universella tips. De kommer dels från mig själv, dels från mina kursare. De tar sikte på hur man bäst förbereder sig inför studentlivet och allt vad det innebär. Förhoppningsvis underlättar de vardagen för nya universitetsstudenter vars tankar för tillfället går på alla håll och kanter.

1. Håll koll på var informationen kommer – Inledningsvis matas man med information. En viktig del i att hänga med är att hålla sig ajour med den information som hela tiden kommer ut. Därför är det av stor betydelse att man tidigt dels finner var informationen kommer ut, dels lär sig orientera där. Lär dig hitta på din kurshemsida. Försök förstå hur schemat är uppbyggt och vad de olika delarna innebär. Undersök huruvida klassen har någon gemensam Facebook-sida (många program har sådana gemensamma sidor där all sorts information förmedlas). Det kan vara en trygghet i vardagen att man känner sig säker på var relevant information finns att hitta.

2. Mjölka faddrar/äldre studenter på tips – Lunds universitet är ett universitet med gamla anor. Lika så har många program och kurser funnits mycket länge. Därför är det troligt att alla fel och snedsteg som en ny student kan tänkas göra, har också gjorts av tidigare studenter. Ett sätt att minimera risken att göra sådana snedsteg är att förhöra sig med äldre studenter eller faddrar om tips på hur man bäst läser kurslitteraturen / pluggar inför tentan / hittar kompisar i staden / lagar bäst studentmat / var de bästa studieplatserna finns och så vidare. På så sätt kan man skaffa sig själv ett försprång och minimera risken för snedsteg under de första månaderna av studier och roligheter.

3. Var öppen inför din första tid på universitetet – Jag har själv bevittnat hur fördomar och förutfattade meningar har hindrat nya studenter från studentlivets fulla njutningspotential. Genom att medvetet vara mer öppen inför alla de möten och nya ting som studentlivet kommer att utsätta dig för ökar chanserna för att du hittar precis det som gör dig lycklig i det nya studentlivet. Släpp på gamla principer och fördomar och våga upptäck vad som passar just dig.

En sysselsättning på fritiden är att gå med i ett av alla korpenlag som sysslar med diverse idrotter
En sysselsättning på fritiden är att gå med i ett av alla korpenlag som sysslar med diverse idrotter

4. Ha tålamod – En klädhandlare blir mer modekunnig ju fler år han får sälja kläder, en cykelreparatör kan mer om cyklar baserat på hur många cyklar han lagat och en golfspelare blir bättre desto fler puttar han slagit. Lika så blir en student bättre på studentlivet ju fler år studenten haft på sig att öva. Ha därför tålamod. Seminarier, presentationer, tentor och duggor är alla saker som tar tid att lära sig hantera på ett bra sätt. Men med rätt övning så kommer färdigheten.

5. Försök hitta studie- och fritidskamrater – Med förbehåll för det kanske klyschiga uttryckssättet så är oftast allting lättare när man är två eller fler. Plugget blir lättare när man kan utbyta tips, tankar och idéer med någon. Fritiden blir roligare om du har någon att spendera den med. Det går därför inte att trycka nog på vikten av att i början vara utåtriktad och öppen.

Valborg i Lund. (Källa: Sydsvenskan)
Valborg i Lund.
(Källa: Sydsvenskan)

6. Avslutningsvis ska det sägas att man kan förbereda sig och planera minutiöst, men ibland går det ändå inte som man tänkt sig. Också här får man vara flexibel. Jag tror att det är först när man välkomnar det nya livet som student och de nya omgivningarna med öppna sinnen som studentlivet når sin fulla potential. Studentlivet är fantastiskt roligt. Se till att njuta fullt ut och gör det bästa av det. När du en dag sitter där och livspusslet förhoppningsvis har fallit på plats ska du kunna tänka tillbaka på din tid i Lund som bland den bästa i livet. Förhoppningsvis kan ovanstående tips hjälpa dig i starten på studietiden – allt i syfte att upplevelsen av dina år här ska bli så bra som möjligt.

Vi syns i studentvimlet och återigen – välkommen till Lunds universitet!

// Johan Göransson

augusti 24, 2016

En kommentar

  1. Henrik

    Många nyttiga tips! Bra blogg.

Kommentarsfältet är stängt.