Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att börja studera vid Lunds universitet på vårterminen

Första dagen var den pirrigaste. Ni vet den där känslan av att vara nervös, spänd och exalterad på samma gång. Jag hade ännu inte hittat bostad i Lund så jag kom släpandes på resväska och allt från Växjö. Tåget var försenat. Typiskt. Och jag som är urusel på att hitta tänkte jag. Trots att det bara i princip är raka vägen upp från Lund central till Språk- och litteraturcentrum lyckades jag villa bort mig bland pittoreska hus och smala gränder. En halvtimme sen var jag. Precis den där första stunden då isen bryts och all viktig information om de nya kurserna och hur terminen kommer att ser ut sakta börjar sjunka in och lugna ner sinnet kommer jag in i klassrummet flåsandes med väska och allt och får presentera mig på knacklig japanska efter nästan två år i Kina.

20141127_153140

Nu när jag ser tillbaka på våren 2011 gör jag det med ett leende. Allt som jag oroade mig så mycket för då som t.ex. om jag lyckas bli en del av klassen som redan har pluggat tillsammans i 1,5 år, om jag kommer att minnas japanskan efter Kina-vistelsen, om jag lyckas få bostad, om jag kommer att trivas i Lund osv blev som bortblåst efter några veckor. En sak efter en bara löste sig på något sätt ju mer jag lärde känna klassen, universitetet och staden.

20140916_165057                                           Geocentrum

Nyckeln till allt är för mig var att prata med andra studenter som antingen var i samma sits som jag eller hade bott i Lund ett tag. Jag tror att alla av er nya studenter (novisher) redan har fått tillgång till standardlänkarna och info om AF-bostadskö (se Hitta bostad på LUs hemsida: http://www.lu.se/studera/livet-som-student/hitta-bostad) men det hjälper att prata med andra också. Mest för att lugna ner sig själv men också när det kommer till tips om någon som känner någon som har en lägenhet som söker en inneboende. Mitt viktigaste råd är nog att inte vara kräsen i början. Jag har testat på att både bo som inneboende, i korridor, dela lägenhet och ha egen lägenhet och jag måste nog säga lite klyschigt att varje alternativ har sin egen charm och var för mig tillfälliga perioder i mitt liv då jag kom i kontakt med nya människor och vilket gav mig nya perspektiv och erfarenheter. Det finns möjligeheter att skaffa bostad utanför Lund också. Att pendla mellan Helsingborg och Lund tar ca. 40 minuter och Malmö-Lund tar 10-20 minuter. Det finns hopp med andra ord 🙂

Botaniska                                           Botaniska trädgården i Lund

Något som hjälpte mig mycket i början var att hänga med mina klasskompisar ut på novishfester vid nationer som anordnas i början av terminen och hitta på saker efter skolan för att bekanta mig med Lund som stad och vad den har att erbjuda. Ibland var det skönt att bara ta en långpromenad och upptäcka en ny del av innerstaden, kanske ta en sväng förbi botaniska trädgården och utforska en ny gata, sätta sig på ett av Lunds caféer och se över schemat och kursplanerna (ja, jag gillar att ha koll!!).

UB                                           Universitetsbiblioteket

Böcker kunde också vara svåra att få tag på minns jag. Speciellt när Akademibokhandeln (i AF-borgen: http://akademibokhandeln.se/butik/lund-af/) hade fått in för få upplagor men det löste vi också i klassen där vi hjälptes åt och delade eller lånade ut till varandra. På universitetsbiblioteken (se hemsida för alla bibliotek: http://www.lub.lu.se/biblioteken.html) finns det oftast ett ref.ex vilket innebär att böckerna läses på plats. Det går även att låna kurslitteratur men det är alltid bra att söka på boken genom bibliotekskatalogen Lovisa (http://lovisa.lub.lu.se/cgi-bin/webgw/chameleon) och se om den finns inne. Det kan vara stor efterfrågan ju fler studenter som läser samma kurs samtidigt.

Kom ihåg att det mesta löser sig. Lycka till på första dagen!

-Josefine

januari 19, 2015

Inlägget postades i

Studentliv