Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Antagningsbesked och Lundaflytt?

Hej på er, och glad andra advent!

Advent i min värld är ett frikort till omåttligt mycket julmys. Julmusik på högsta volym, bull- och brödbak, göra julgodis och försöka få rätt på dedär julkorten som snart måste skickas ut. Men andra advent innebär i år också att vi har passerat Dagen med stort D, nämligen den då första antagningsbeskedet för vårens studiestart kommer. Ni har väl inte missat att kolla det? Ett stort grattis till alla er som lyckats knipa en plats på Lunds universitet, ni kommer inte bli besvikna! Och för er andra håller jag en tumme inför andra antagningen.

Efter att ha fått ett antagningsbesked är det mycket som ska göras. Jag vet, jag har varit där. Var ska jag bo, med vem ska jag bo, kan jag ens boka en flyttbil för hela den sträckan (och var beställer jag flyttpizzan?!). Många viktiga frågor, med andra ord. Men räds icke, vänner – som för så många studenter förr, kommer detta gå bra för er också. På Lunds universitets hemsida finns huuuur bra tips som helst för alla nya studenter, bland annat denna praktiska checklista. Mina egna tips kommer här!

  1. Det viktigaste först: svara ja på antagningsbeskedet! Låt inte rädsla för att inte hitta boende/kompisar/det ska vara för svårt/annan ursäkt hindra dig från att få uppleva en studietid i Lund. Som en professor från termin två brukade säga: kör bara kör! Du kommer inte ångra dig.
  2. Ställ dig i bostadskö typ NU. Antagningsbeskedet är nyckeln för att kunna ställa sig i kö hos AF Bostäder, som enbart hyr ut till studenter i Lund. Du måste också vara medlem i Studentlund för att få boende härigenom, se punkt 4. Efter att ha bott i Malmö och Bryssel under min studietid, kommer jag faktiskt att flytta till Lund inför min sista termin, och kötiden hos AF gjorde att det hela blev väldigt smidigt. Tipset är därför: oavsett om du tror att du kommer vilja bo i Lund eller inte, ställ dig i kö. Det kostar inget och vem vet vad du tänker om något år! Det finns massor av olika boendeformer i Lund – korridorsrum, kompislägenheter (som är perfekta att dela), egna lägenheter, kollektiv, osv osv. Frågan “var ska man bo?” är väääldigt vanligt förekommande ute på mässorna, och jag förstår att den ställs – men faktum är att Lund är så himla smidigt (och ganska litet), så svaret blir oftast: det spelar egentligen ingen roll. Du kommer ha nära till allt ändå (sidotips: köp eller ta med din cykel ner…men var noggrann med att låsa den, hehe). HÄR hittar ni en kanonbra översiktskarta över Lunds institutioner, nationer och boende – notera avstånden på “linjalen”. Allt. Är. Nära. Det går, som sagt, för övrigt superbra att bo i till exempel Malmö också – här pratar vi ca 30-45 minuter dörr till dörr med tåg mellan två olika städer med tre mil emellan. Smidigt! HÄR kan du också hitta en bra hjälp för att hitta boende.
  3. Sök studiemedel! Många oroar sig för att pengar inte ska räcka till, men faktum är att Lund är vääääldigt studentanpassat och man kan komma ganska långt på CSN. Var inte rädda för det heller. Alla har CSN. Inget konstigt alls. Normalt får man besked inom några dagar om att man har rätt till studiemedel, men en studieförsäkran kan du lämna först när du är registrerad på kursen – vilket brukar vara runt kursstart. Håll koll på din institutions hemsida eller kurshemsida.
  4. Spana in nationerna och studentlivet! Det kan vara bra att ha kollat lite på vad du skulle kunna tänka dig att engagera dig i – det finns massor. Naturligtvis är det inget måste, men det är väldigt kul – oavsett om det är en idrottsförening, spex eller Radio Af. På nationer kan man engagera sig i sittningar, klubbar, bruncher, you name it. För att kunna ta del av studentlivet måste du bli medlem i Studentlund, där du väljer nation och institutionskår också. Och än en gång – kolla in nationerna, välj – men du kan alltid byta senare om du skulle ångra dig. Medlemsskap i Studentlund är också nödvändigt för att kunna söka bostad via AF Bostäder.
  5. Håll koll på din kurshemsida – där hittar du all information om introduktion, schema, kurslitteratur osv. Allt nyttigt med andra ord. Och vänta med att köpa böckerna innan, framförallt om du börjar på ett program – det brukar finnas väldigt säljsugna studenter på terminen över som kan skeppa över all kurslitteratur som ett paket till väldigt förmånliga priser. Du kommer inte hamna efter i studierna bara för att du inte har all litteratur på introduktionsdagen. 😉
  6. PEPPA, FÖR SNART BÖRJAR DET!

Avslutar detta inlägg med en cykeltur genom Lund – håll tillgodo!

/Hanne

december 10, 2017

Inlägget postades i

Bostad Studentliv

2 comments

  1. AF Bostäder

    Hej Hanne!
    Vilka bra tips du delar med dig av! Det är jättebra att göra en bostadsansökan hos oss så snart du blir antagen till Lunds universitet. Då får du en kötid som tickar på och du kan själv välja när du vill använda den. Vi brukar även tipsa om att ställa sig i bostadskö igen så fort du får ett avtal. Vem vet, du kanske vill bo i en annan bostad framöver under din studietid.
    Lycka till med ditt boende hos oss Hanne, hoppas du kommer att trivas bra! Och lycka till alla andra nya studenter med ert bostadssökande! Lund är en fantastisk stad att plugga i!
    /Monika Frank, kommunikatör AF Bostäder

  2. hannen

    Hej Monika!
    Kunde inte instämma mer, Lund är härligt!!
    Och bra tips, att ställa sig i kö direkt igen. Man vet aldrig vad som händer – det är ju till exempel först nu under mitt sista år som jag använder min kötid. Tack så mycket för lyckönskningarna!
    Hanne

Kommentarsfältet är stängt.