Allt som rör en salstenta!

Hej alla läsare,

Skrev min första tenta för terminen igår och tänkte att idag passar det bra att försöka förklara allt som rör en tentamen. Hur man pluggar till en salstenta, vad för regler det finns kring tentaskrivande, omtentor osv.  Om det är något ni tycker jag har missat eller undrar över får ni mer än gärna kommentera!

Hur pluggar man till en tenta?
Den allra vanligaste funderingen man har som student är hur man ska förbereda sig inför en tenta. Svaret på den frågan är att det ofta varierar från tentamen till tentamen, iallafall för mig. Jag brukar förutom kurslitteraturen även gå igenom alla föreläsningsanteckningar noga för att förstå vad som man kanske ska lägga lite extra fokus på. Ett annat tips är att gå igenom gamla tentor för att på så sätt försöka förstå vad som är extra viktigt att kunna inför tentan.

Regler:
Det finns en hel del regler som är bra att känna till när man ska skriva sin första tenta. Jag kommer inte gå in så mycket på de självklara reglerna såsom plagiat, mobiltelefoner etc utan istället förklara de regler som kanske inte är så självklara 🙂 Man får till exempel ha med sig dryck och snacks. En liten oskriven regel är dock att man inte får ha med sig till exempel chips till tentan som kan störa andra när man äter 😉 En annan regel som är bra att känna till är att även om man skulle försova sig finns det fortfarande chans att skriva tentan. Man får komma in och börja skriva tentan högst 30 minuter efter att den har startat. (Det är 30 minuter för ekonomihögskolan, jag vet att det varierar för varje fakultet och universitet)

Omtentamen:
En omtentamen är som man kan antyda ett andra examinationstillfälle för de studenter som inte klarade tentan, ej hade möjlighet att vara där vid första tillfället och för dem som blankade tentan. Att blanka en tenta innebär att man lämnar in tentamen utan svar och blir därmed underkänd. Detta är väldigt vanligt på ekonomihögskolan då studenterna här ej har möjlighet att skriva tentamen igen även fast man har klarat den. Anledningen till att man blankar tentamen är för att kunna få en andra möjlighet att skriva ett bra betyg på tentan.

Hoppas ni har fått en lite klarare bild av hur en tentamen fungerar. Jag får även passa på att säga lycka till till alla ni som har sökt in till någon av landets högskolor och universitet 🙂

Vi hörs!
/Filiph

Det här inlägget postades i Grundläggande info, Ny i Lund. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt