Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Gratis är gott, även i Lund

Vi är lyckosamma som bor i ett land där utbildningen är gratis. Det många dock inte vet är att när du väl har blivit antagen till din gratisutbildning är det en mängd gratisaktiviteter som väntar. Kombinationen av ett universitet som månar om sina elever, organisationer som vill hjälpa studenter och företag och personer som helt enkelt vill marknadsföra sig gör att du har en mängd gratisaktiviteter att ta del av i som student i Lund.

Föreläsningssalar är inte bara till för utbildning
Föreläsningssalar är inte bara till för utbildning

Olika typer av gratisaktiviteter i Lund

Som jag nämnde innan finns det en mängd aktiviteter som är gratis i Lund. Jag kommer inte nämna alla, men här kommer de saker jag främst tycker är värda att nämna:

  • Föreläsningar
  • Mentorsprogram
  • Arbetsmarknadsmässor
  • Tester

Föreläsningar

Som student på Lunds universitet kommer du bli inbjuden till en mängd olika föreläsningar som inte har något med din utbildning att göra. Det kan vara intressanta personer som kommer och pratar, eller företag som vill berätta mer om sig själva. Under dessa föreläsningar brukar det dessutom bjudas på lunch eller snacks, beroende på vilken tidpunkt föreläsningen är. Den senaste föreläsningen jag var på handlade om hur man ska skriver säljande. En väldigt intressant föreläsning.

Mentorsprogram

Många av fakulteterna i Lund har mentorsprogram, och jag kan inte påpeka nog vilken möjlighet det är för dig! Mentorn kan vara en äldre student på den utbildningen du läser eller en anställd på något intressant företag. Jag var med i M-mentor, vilket är mentorsprogrammet för maskinsektionen på LTH, och det har hjälpt mig otroligt mycket. Jag fick en mentor på IKEA som dels hjälpte mig att förtydliga mina karriärsmål och som dessutom gjord att jag nu skriver mitt examensarbete på IKEA.

Arbetsmarknadsmässor

Flera gånger om året är det arbetsmarknadsmässor på Lunds universitet. Hur ofta har du chansen att ha personlig kontakt med ditt drömföretag och ställa dem alla möjliga frågor du kan komma på? Arbetsmarknadsmässor är därför ett utmärkt tillfälle för dig att få kontakt med dessa företag (Eller att fylla på ditt förråd med en årsförbrukning utav gratispennor och gratisblock om du är i början av din utbildning).

Tester

I många utbildningar ingår det praktiska moment eller att du behöver utföra tester. Dessa brukar utföras på andra utomstående studenter, och belönas ofta med en biobiljett. Ett praktiskt moment jag deltog i innan jul var en simulerat anställningsintervju. Då fick jag utföra ett gratis personlighets– och logiktest och sedan öva på en anställningsintervju. Det var väldigt intressant och framför allt gratis.

Gratis är gott

Under dina tre till fem år du kommer spendera i Lund kommer du ha haft möjligheten ta del av så mycket gratis. Om du har gått all in kommer du ha kunskap om allt från hur man skriver säljande till vad Gudrun Schyman anser om feminism, du kommer ha en livstidförbrukning av pennor och block, du kommer en mentor eller två som kan hjälpa dig med allt och du kommer ha kontakter inom alla branscher och företag.

Hur tror du att du kommer utnyttja allt som är gratis i Lund?

// Dennis Widmark: Civilingenjörsstudent – Maskinteknik med Teknisk Design

mars 3, 2015

Inlägget postades i

Studentliv

2 comments

  1. Nytt spännande bloggupplägg du inte får missa – Dennis Widmark

    […] Gratis är gott, även i Lund […]

  2. Så får du en anställning på IKEA | Lundastudent

    […] steget mot ett jobb på IKEA var dock när jag fick en mentor på IKEA. Som jag har berättat i tidigare inlägg är mentorsprogram ett utmärkt sätt att komma i kontakt med dina […]

Kommentarsfältet är stängt.