Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Vad är skillnaden mellan läkar- och biomedicinprogrammet?

Hej alla glada!

Frågan ni ser i titeln ställs rätt ofta till mig som biomedicinstudent. Ibland kan det vara rätt svårt att skilja dessa programmen åt, mer än att biomedicinprogrammet har lägre antagningspoäng än läkarprogrammet. Av den enkla anledningen väljer många att söka till detta program när de inte kommer in på läkarprogrammet men inser rätt snart att det finns flera övergripande saker som skiljer programmen åt!

Läkarprogrammet sträcker sig i 5,5 år. Då får man något som kallas för en yrkesexamen. Vad är en yrkesexamen då? Jo, det innebär att du inte kan läsa ihop en läkarexamen på fristående kurser utan måste få en skyddad examen för att få jobba som läkare. På biomedicinprogrammet däremot, får man en akademisk examen. Här läser man först till en kandidatexamen (3 år) och går därefter oftast vidare med att läsa på avancerad nivå för att få en masterexamen (2 år) så att man kan nischa sig lite mer i vad man tycker är kul att forska/jobba med. Totalt blir detta 5 år.

Jaha, okej. Men hur skiljer kurserna sig åt då? I det stora hela kan man tänka sig att en läkare läser om hur vår fantastiska människokropp är uppbyggd, hur den fungerar när man är frisk, men också hur kroppen reagerar vid ett mindre friskt tillstånd. Man kan säga att biomedicinare läser liknande men på en mycket mer cellulär och kemisk nivå. Exempelvis – Att kunna diagnosera en person med en infektionssjukdom står inte lika mycket i fokus som att veta exakt vad som händer under processen och hur bakterien ”tänker” och undviker immunförsvaret.

Det här med att man  läser mycket på en kemisk nivå är något som kan vara lite överraskande när man först börjar på biomedicinprogrammet. Fyra kurser ren kemi läser man under sitt första år vilket kan vara rätt tungt. Personligen insåg jag rätt snabbt att kemi faktiskt är rätt begripligt och intressant på universitetsnivå. Speciellt när föreläsarna är forskare själva! Jag insåg även att kemin behövs för att ha en grund till resterande kurserna som är mycket mer biologi-inriktade (till exempel läran om virus, immunförsvar, bakterier, celler etc).

Att plugga till Biomedicinare innebär massor av timmar på labbet, något jag tycker är helt underbart.

Vad blir man då som läkare eller biomedicinare? Man kan se det som att läkare har direkt patientkontakt och diagnoserar, ordinerar recept och hjälper patienten på plats. Biomedicinaren jobbar lite bakom ridån och forskar fram medicinen som ordineras för de olika sjukdomar som uppkommer! Båda behövs alltså för att vården ska fungera. Programmen är alltså rätt lika, men just dessa skillnader kan ha en betydelse när man ansöker. Båda är fantastiska och det behövs fler utbildade inom ämnena!

Nollningssittning som arrangeras av både biomedicinare och läkare!

Har du någon fundering? Jag finns i kommentarsfältet! Ha det gott så länge.

/Liza

 

 

10 comments

  1. Anonym

    Hej! Går det att läsa till biomedicin programmet på svenska istället för engelska? Om inte hur gör man om man inte kan engelska?

  2. Lunds universitet

    Hej! Biomedicinprogrammet går enbart på engelska vid Lunds universitet.
    Mvh Lunds universitet

  3. Raziya

    Hej!
    Nyligen känner jag att jag har hittat min väg till framtiden och det är Biomedicin analytiker .Jag tycker att det är fantastiskt och jag skulle vilja jobba som biomedicin analytiker. Jag har en lång väg framför mig för att jag bör börja från grundläggande på komvux. Jag undrar Liza att kan man börja nu och nå i sitt mål ? Har du något råd till mig? För att jag vill börja att plugga på den här väggen och har bott i Sverige 2 år och förut hage inte pluggat.

  4. Lunds universitet

    Hej! Vad kul att du känner att du är på rätt spår. Fortsätt så! Mitt råd till dig är att börja plugga på komvux för att nå dina mål ifall du har ögonen för att bli biomedicinsk analytiker(BMA). Det är aldrig försent att börja! BMA handlar mycket om biologi, lite matematik och kemi, så du bör ha ett lite djupare intresse inom de ämnena. Kom ihåg att Biomedicinare och Biomedicinsk analytiker är två olika program, där det första är mer teoretiskt, akademiskt och ges helt på engelska (3+2 år), och det senare är mer praktiskt och sjukhus-relaterat program på 3 år. Hoppas det gav dig svar på frågan /Liza

    PS: Bör tillägga att du borde kika upp var i Sverige som biomedicinsk analytiker finns som program. Lund har inte BMA, men däremot finns det på Malmö universitet.

  5. Miriam

    Hej Liza! Tack för ett härligt inlägg!

    Jag går just nu tredje året på natur och har ganska nyligen fått upp ögonen för biomedicinprogrammet. Jag har alltid tyckt biologi har varit roligt och ganska enkelt att lära sig, men desto mindre med kemin (biokemin nu i trean är dock mycket roligare än kemin innan:)). Hittills har jag funderat på läkarprogrammet och ämneslärarprogrammet (biologi/matte), men för framför allt vad det gäller lärarprogrammet, känner jag att jag vill fördjupa mig i ämnena på egen hand först (samt att biomedicin kan öppna upp nya möjligheter för yrken som jag inte känner till ännu!).

    Hur som helst, jag undrar vad det var som fick dig att välja just biomedicinprogrammet? Vilka andra utbildningar funderade du på, och vad gjorde att du tillslut valde att köra på detta? Var ditt intresse av biokemi väldigt stort innan du började, eller är det något som växt fram också?

    Stort lycka till med plugget och tack på förhand^^
    /Miriam

  6. Lunds universitet

    Hej Miriam! Tack för din fråga. Jag valde Biomedicinprogrammet efter att ha läst på lite via antagning.se och även på LU:s hemsida, där man får bra övergripande information om vad programmet består utav. Jag blev helt såld, då jag tidigare kikat mycket på Läkarprogrammet och tänkte rätt tidigt under gymnasiet, att det programmet var det mest populära att söka efter att ha gått natur. Efter att vår biologilärare utmanade oss under en lektion att tänka utanför boxen efter gymnasiet, började jag gotta ner mig i andra program som uppfyllde mitt behov att få hjälpa människor, studera biologi (mitt favoritämne i skolan) och få nyttja engelskan (mitt andra favoritämne) så mycket som möjligt! Det som fick mitt intresse för biokemi att höjas var definitivt professorerna, som jobbar som forskare vid sidan. De har en HELT annan syn på ämnena man pluggar, och man dras lätt in i kemin själv.
    Jag kan säga med handen på hjärtat att efter snart 5 år på programmet, så är jag fantastiskt nöjd. Det öppnas många dörrar inför framtiden, och om lärande är något för dig så kan programmet vara en perfekt ingång till just det. Vare sig du vill lära ut på gymnasial nivå eller till och med på universitetsnivå (du har goda chanser att bli akademiker och docent efteråt), så är biomedicin en bra start! /Liza

  7. Anonym

    Hej!
    Jag är intresserad i biomedicin men undrar om det är nödvändigt att ta master efter kandidatprogrammet. Finns det möjlighet för jobb utan master och isåfall vilka? Är tex lönen betydligt lägre då tror du?

  8. Lunds universitet

    Hej! Vad roligt att du är intresserad av att läsa Biomedicin. Jag skulle säga att bara för att de flesta läser vidare till en master, så måste man inte göra det. Jag känner flera som känt sig klara efter kandidaten och jobbar inom vården som labtekniker, inom läkemedelsföretag som produktspecialister och flera väljer även att bli konsulter inom Research and Development på olika företag.

    Jag tror inte att lönen nödvändigtvis måste vara betydligt lägre däremot öppnas garanterat många fler dörrar till positioner inom arbetsplatser efter 5 år. Sen handlar det om hur du är som person! Är du driven, motiverad och brinner för ämnet, så kan du ju alltid klättra inom arbetsplatsen!
    Jag tycker dock inte att du ska oroa dig över lön eller antalet år du pluggar. Tycker du att biomedicin verkar häftigt, så lovar jag att din framtid blir hur bra som helst ändå 🙂

    /Liza

  9. simin

    tack så mycket för er information. man kan inte jobba som läkare när man läst biomedicin programmet.
    jag tänker, att det ska finnas något att kan biomedicinarna komplettera sin utbildning och kan jobba som läkare. för läkarna kan jobba som forskare.

  10. lizat

    Hej Simin!

    Bra fråga. Det stämmer precis så som du säger! Har man pluggat biomedicin så kan man inte bli läkare. Jag vet inte riktigt hur det ser ut i andra länder, men i Sverige så måste man läsa läkarprogrammet för att bli läkare. Någon genväg/komplettering av andra kurser går alltså inte. I och med att läkarprogrammet ger en yrkesexamen, så kan man inte läsa ihop till läkare genom exempelvis fristående kurser eller via komplettering. Så tyvärr kan vi Biomedicinare, eller några andra, inte komplettera och bli läkare! Vi får nämligen en akademisk examen istället. Jag anser personligen att det är mycket bra att inte kunna komplettera en utbildning för att bli läkare, i och med att läkare utför praktik på sjukhus sen tidigt in på utbildningen.

    Väljer du att plugga till Biomedicin kommer du efter 5 år (3 år kandidat och 2 år master) stå i ett vägskäl. Du kan antingen gå en akademisk väg och bli forskare, eller jobba inom industrin inom läkemedelsutveckling, patentfrågor, konsultering och så vidare!

    Summa summarum: Vill du bli läkare får du söka till Läkarprogrammet 🙂
    Hoppas att du fick svar på frågan, är det något som känns oklart är du välkommen att skriva en till kommentar!
    /Liza

Kommentarsfältet är stängt.