Hej hörni! Snart är sista dagen för ansökan till höstterminen här. Och innan man själv blir student får man ju ofta höra massvis med saker om hur det är att vara student. Alltifrån budgetrelaterade dilemman till konstanta fester och tentaångest. Men stämmer verkligen allt det där? Här listar jag några av de vanligaste “myterna” som jag fått höra om studenter, och slår hål på dem.
Studenter äter snabbnudlar varje dag
Nej, det är faktiskt bara varannan dag. Nej, skojar, jag har iallafall inte ätit mer snabbnudlar än vad jag gjorde när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Har man en någorlunda planerad matsedel för veckan och har koll på sitt skafferi så brukar man kunna undvika snabbnudlar. De är absolut bra att ha hemma när man är trött och inte orkar laga mat, eller vill ha ett snabbt mellanmål. Men om man budgeterar sitt CSN och förbereder matlådor – och det behöver inte vara avancerade rätter – så behöver du inte leva på snabbnudlar.
Det är alltid fester, att sova i exempelvis korridor kan vara jobbigt
Myt. Någonstans pågår väl alltid någon fest, men man är ju sällan inbjuden till varenda en. Jag har bott i två korridorer och har inte haft problem med sömnen på grund av fester. De flesta korridorer har strikta regler gällande fester, inte för att man inte får ha dem, men för att man har ett ansvar att först informera sina korridorskompisar om festen, men också hålla särskilda ljudnivåer på främst vardagar. På helger kan det absolut dunka in på småtimmarna ibland, men det får man räkna med.
Kuggar jag en tenta är allting kört
Nej! Det är helt okej att kugga en tenta, och behöver varken betyda att du är korkad eller att allting är kört. Det finns alltid möjlighet att skriva omtenta eller göra en form av kompletterande inlämning. En del tentor är svåra, alla dagar presterar man inte på topp, och en kuggad tenta avspeglar varken din intelligens eller världens undergång. Det enda du eventuellt behöver ha koll på är om tentan innebär att du inte får godkänt på kursen under den pågående terminen och ifall det i så fall påverkar ditt CSN.
Alla studenter är jättesociala och går alltid på fester och sittningar
Verkligen inte. Självklart är sittningar och andra sociala event en stor del av studentlivet. Men långt ifrån alla deltar i dessa och långt ifrån alla deltar på sådana event hela tiden. Jag själv har bara gått på två sittningar under mina tre års studier, och kanske tre fester. Jag känner studenter som inte alls är intresserade av studentlivet utan jobbar på sidan eller är engagerade med vänner utanför studentlivet i Lund. Att gå på sittningar, vara engagerad i nationer eller spex är alltså inga måsten för att man ska njuta av eller ta till vara på sin tid som student. Man ska göra det man genuint tycker är roligt på sin fritid.

Du kommer känna vilket program som är rätt för dig när du studerar!
Inte sant. En del studenter känner kanske den där heureka-upplevelsen när de sitter på introduktionstillfället till sitt program och bara vet att de träffat rätt. Men för många andra kan det vara svårt att avgöra. Det behöver inte vara att man intuitivt känner att kursen eller programmet är tråkigt eller fel. Ibland kan man tycka att något känns intressant och roligt, men man är fortfarande osäker på om man faktiskt vill läsa ett helt program i det. Så länge oviljan och tvivlet inte blir större än det genuina intresset för det du pluggar, så är det helt okej att känna sig fundersam över vad man vill då och då.
Alla studenter vet vad de vill jobba med efter examen
Kanske en av de största myterna någonsin. Långt ifrån alla vet vad de vill jobba med efter examen, och långt ifrån alla hamnar där de tänkte sig. Även på utbildningar som leder till ett specifikt yrke, såsom kommunikatör eller civilingenjör, kan man hamna på olika jobb som inte alls är det man tänkte sig från början.
Att plugga på Lunds universitet betyder att alla utbildningar är jättesvåra och högpresterande
Stämmer inte! Att Lunds universitet har generellt höga antagningspoäng betyder inte att utbildningarna här är svårare än på något annat universitet, eller att lärarna är strängare och ställer högre krav. Den höga antagningen speglar bara att det är ett populärt universitet dit många söker, och därmed är det högre konkurrens som gör att de med högst merit kommer in. Vilket i sin tur leder till att studenter här ofta är ambitiösa och högpresterande. Men det betyder ju inte att alla utbildningar är supersvåra eller har ovanligt höga krav.
Det var alla myter jag hade just nu! Om du har hört någon annan myt som du oroar dig över får du gärna kommentera, så ska jag nog slå hål på den också. Annars hörs vi igen om två veckor. Glöm nu inte att ansöka på antagning.se och lycka till med er ansökan!