Hej hörni!
Kanske sitter du just nu på ett försenat tåg, eller står och fryser i väntan på en inställd buss. Passande, för idag tänkte jag skriva lite om hur det är att vara långdistanspendlare på universitetet! Det finns massvis med inlägg och tips om hur man kan få bostad i Lund och hur det är att på i korridor, kollektivt eller i lägenhet. Till exempel kan du läsas Smillas inlägg om hur man får bostad i Lund här, eller läs om Rebecca som betygsätter olika bostadsformer här.
Men hur gör man ifall man inte får den där centrala bostaden, utan får bo i någon av småorterna omkring Lund? Eller om man kanske inte alls vill flytta utan väljer att pendla från en stad längre ifrån?
Jag själv kommer från en håla utanför Ystad. Hålan är en sådan där typisk bonnahåla med max fyrtio hushåll, mindre än fem personer under 30 års ålder, ingen buss på flera mil, ingen affär, ingen parkbänk eller promenadslinga … Går man ut efter 19 på kvällen går man på en upptrampad skogsstig i sällskap med vildsvin. Den nivån. Nu har jag ett korridorsrum inne i Lund, men innan hade jag lite över en timmes pendling enkel väg, varav 15 minuter var bilkörning för att ens komma till busstationen.
Jag ska inte ljuga, det var absolut drygt och man måste planera mer än vad man hade behövt om man bodde centralt i Lund. Men det var långt ifrån omöjligt, och jag var engagerad i massvis med saker under de åren jag pendlade: två extrajobb, en kör, ett språkcafé och såklart det vanliga sociala umgänget med vänner. Och det gick bra. Pendling är alltså INGEN anledning för att välja bort Lunds universitet, det innebär bara att du behöver planera din dag lite mer. Och här kommer därmed några av mina tips som kan förenkla pendlingen.
Ha med vattenflaska och snacks! En kort dag blir ofta en lång dag när man ska lägga till två timmars pendling. För att inte tala om allt tågstrul man kan fastna i, eller inställda bussar som sabbar bytet till en anslutande buss. Ha därför med något att dricka och något snacks – en proteinbar, chokladkaka, ett äpple – för att kunna orka ha energinivån uppe.
Kolla över inlämningsuppgifter och när du har tid att göra dem. Jag har ofta inlämningar vid 12:00 och sedan är tanken att man ska ha ett seminarium till följd av inlämningen vid 13. Men som pendlare åker jag hemifrån redan 11:30, vilket betyder att jag måste lämna in vid drygt 11. Vilket i sin tur betyder att jag behöver gå upp tidigare och sitta med uppgiften. (Om man nu inte legat i fas och gjort den dagen innan. Men sådant händer ju sällan).
Ta med matlådor om du har långa dagar. Det är dyrt att äta ute flera gånger i veckan, även om en falafelrulle på torget bara kostar 40 kronor. På universitetet finns det gott om studentpentry där man kan värma sin mat och diska sina matlådor.
Lär dig sova på tåget eller bussen, men sätt alarm så att du inte missar! Jag har blivit expert på att ta tupplurer på både tåg och buss, men för att vara på den säkra sidan sätter jag ett vibrerande alarm på telefonen några minuter innan jag ska hoppa av. Att slumra en halvtimme extra på en tidig morgon eller en sen eftermiddag kan vara den perfekta energikicken för att orka med resten av dagen.
Klä dig varmt ifall ni behöver gå av och stå ute och vänta! Både tåg och buss kan vara opålitligt och man vet inte hur länge man får stå och vänta på en avgång. En gång var jag halvvägs hem när bussen tydligen “gick sönder” och alla fick gå av och ställa sig och vänta på nästa buss mitt ute i ingenstans. Nästa buss gick en timme senare, så det hann bli väldigt kallt under den tiden. Extra vantar, halsduk eller mössa gör skillnad!
Chansa inte på att hinna till föreläsningen eller anslutningsbussen – om möjligt, välj en avgång som gör att du har marginal. Bor man långt ute på landet har man kanske bara en eller två avgångar i timmen och då är det ju såklart svårare att välja och vraka, men om du har alternativ råder jag dig att inte chansa på att byta buss på 3 minuter eller att vara framme 10:07 när föreläsningen börjar 10:15. Det är såklart frustrerande att vara jättetidig till föreläsningar också och sitta i en tom sal en halvtimme extra, men då hade jag rekommenderat att man pluggar lite, läser ikapp lite litteratur eller kanske socialiserar sig med någon annan som också är där tidigt.
Plugga på bussen eller tåget! Kanske inte helt lätt gjort om man är lätt åksjuk, men det är värt ett försök. Få undan de där tråkiga kapitlena i kursboken, eller läs igenom din hemtenta en gång till och se om du upptäcker något du vill ändra. Tänk såhär: istället för två timmars pendling, kan du göra det till två timmars plugg. Och då kan man chilla med gott samvete när man kommer hem på eftermiddagen. Jag brukar också planera mina studier så att jag gör uppgifter som är svåra att göra på bussen hemma, till exempel uppgifter som kräver att jag har datorn uppe. Och så sparar jag plugg som är mer pendlaranpassat, till exempel att läsa kurslitteratur, till bussresan.
Skaffa vänner som du kan sova över hos. Ja, det är såklart inte enda anledningen till varför du bör skaffa vänner, men det är ett plus. Har du en kompis som bor i Lund eller i närheten kan det vara jättesmidigt att få sova på deras soffa när man har en sen utekväll eller tidig föreläsning dagen därpå. Jag hade flera vänner som var vänliga nog att låta mig sova över när vi varit ute sent på kvällarna.
Sådär, det var mina tips! De låter väldigt simpla, och det är dem. Egentligen kan alla sammanfattas såhär: ha med snacks och vatten, varma kläder, planera din pendling och utnyttja tiden, vare sig du tar en extra tupplur eller pluggar lite!
Pendling är som sagt inte något som ska avskräcka dig från att välja Lund. Lund är en ganska stor stad med gott om förbindelser till alla möjliga småstäder och storstäder. De flesta av universitetets byggnader ligger max 15 minuters gångväg från Lunds Central, och de få som ligger lite längre bort har både bussar och spårvagnar som går stup i kvarten i närheten. Det är alltså både lätt att ta sig till Lund, och att sedan ta sig runt i Lund. Det blir absolut långa dagar, men jag var som sagt engagerad i en hel del saker trots att jag pendlade. Man kan alltså vara både student och långdistanspendlare!
Det var allt för mig den här gången, nu ska jag springa för att hinna med en buss. Vi hörs!