Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Jag jobbar på SOL:s språkcafé!

Har du läst tyska sedan grundskolan och kan massa verbböjningar och ackusativformer som du aldrig får flexa med? Är halva släkten spansk men du talar bara spanska en gång om året när alla mostrar och kusinbarn kommer och kör ut dig ur ditt rum och äter all din mat? Eller är du bara extremt nyfiken på och vill höra på lite isländska eller nederländska? Då är språkcaféet på Lunds universitet något för dig!

Jag jobbar på deras språkcafé en gång i veckan och det är en riktigt rolig och mysig tillställning!

Vad är språkcaféet för något?

Språkcaféet anordnas av den humanistiska och teologiska studentkåren och är en perfekt möjlighet för den språkintresserade att få visa upp sina språkskills! Här talas inte bara nybörjarsvenska, utan vid varje bord talas olika språk. De bord som alltid garanterar talare är kinesiska, japanska, tyska och spanska. Det kan även komma instickare av exempelvis isländska, italienska, arabiska etc. Även engelska och svenska går att tala, och svenskan är indelad i två olika nivåer beroende på ens kunskaper.

Vid varje bord finns en flagga med det språk som talas vid bordet. Vi för även statistik över hur många som kommer och vilka språk som är mest populära.

När och var hålls språkcaféet?

Språkcaféet hålls varje onsdag mellan 17 – 19 i restaurangen på Språk- och litteraturcentrum. Att delta är gratis!

Vem kommer på språkcaféet?

Det brukar komma mellan 75-100 personer per gång. Nu under våren har det kommit något färre än vad det brukar göra under höstterminens caféer. De som kommer är både svenska och internationella studenter. Vissa är utbytesstudenter som vill tala sitt modersmål, andra är svenskar som vill få användning för tre års franskaplugg i skolan. Det finns ingen åldersgräns och även icke-studenter får lov att komma, men då får de inte lov att ta fika.

Ursäkta, fika?!

Jadå, självklart bjuds det på massvis med fika som är helt gratis för dig som är registrerad hos Studentlund! Och med fika menar jag inte att det ställs fram en burk med smuliga havrekakor eller digestivekex, utan språkcaféet satsar stort. Minst två sorters frukt, två sorters gillekakor och delicatobollar, två sorters riskakor och sedan varierande kex eller småkakor. Ibland har vi citron- och vaniljrån, ibland har vi choklad- eller vaniljkakor, ibland har vi ballerinakex. Till dryck finns kaffe, några olika sorters te och varm oboy. Sa jag att det var helt gratis för studenter?

Lite av den fika som brukar finnas (plus då kex och annat smått, samt te och kaffe som inte syns i bilden).

Tänk så går jag dit och ingen vill prata samma språk som mig!

Oroa dig inte, även om det visar sig att ingen vill prata ditt språk, så behöver du inte sitta ensam. Det finns som sagt bord för svenska men även engelska och de andra moderna språken, och du kan lätt hoppa dit. Det finns inget som säger att du måste sitta kvar vid samma bord utan du kan flytta runt mellan de olika borden och språken efter behag. Det finns även kortspel, Scrabble och lite andra brädspel som går att låna under caféet, men de brukar inte behövas: samtalen brukar flyta på ändå! Medan vi har “stammisar” brukar besökarna variera från gång till gång också, så det kan ju alltid hända att det dyker upp någon som talar ditt språk nästa gång.

Hur är det att jobba där då?

Som jobbare på caféet brukar jag och de andra jobbarna ses vid 16:30, en halvtimme innan kaféet ska börja. Vi brukar egentligen inte göra så avancerade grejer, utan vi ses i kårens kök och kokar några omgångar kaffe, tevatten och lastar vagnen med alla kakor och frukter. När kaféet öppnar är det vi som dukar upp allt, fyller på allt efterhand som det tar slut, och vi svarar på eventuella frågor som studenterna har. Det är vår ordförande som planerar och sköter inhandlingen av fika och som har koll på vår budget och statistik. När caféet är slut packar vi ihop allt, städar lokalen, diskar skålar och lägger undan den överblivna fikan. Det brukar ta knappt en halvtimme.

Såhär ser det ut när vagnen är lastad och redo att rullas ut till cafélokalen.

Allt som allt är språkcaféet jättekul! Det talas alltså inte bara nybörjarsvenska här, utan du kan få tala i princip vilket språk som helst, vare sig du vill öva eller vill lära dig något nytt språk. Vad du än studerar själv är du alltid välkommen till Cafe Multilingua!

april 25, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *