Hej hörni!
En av de absolut vanligaste frågorna vi studenter får är ju om bostad. Hur hittar man bostad, och hur länge behöver man vänta på en? Vad kostar en etta i snitt, och är det störigt att bo i korridor? Hur är det att bo kollektivt eller att dela med en vän? Ja, allt det där kan jag inte svara på, men jag kan berätta hur det är att bo på nation i alla fall. Jag har ett korridorrum på Sydskånska nationen och jag trivs väldigt bra.
Hur skaffar man bostad på nation?
Såvitt jag vet har alla nationer i Lund sin egen bostadskö som man måste ställa sig i. För att få ställa sig i bostadskön måste man också vara medlem i just den nationen. Hur man sedan anmäler sig till kön kan variera. Vissa nationer har formulär online som man fyller i. Andra kanske kräver att man pratar med eller kontaktar någon som jobbar på nationen.
Hur lång tid det sedan tar att få bostad varierar också. En del nationer har uppemot 300 bostäder medan andra, till exempel Sydskånska, bara har 48 bostäder. Jag behövde vänta drygt tre månader på att få bostad, vilket inte var så jättefarligt, men jag hade också tur i och med att ett gäng flyttade ut vid årsskiftet och många bostäder blev lediga samtidigt. Något de flesta nationer har är förtur för jobbare. Det vill säga att om du engagerar dig i nationen och jobbar på deras event eller går med i någon post på nationen, så prioriteras du högre i kön.
Vad ingår i avtalet?
Nu kan jag inte tala för alla nationer såklart, men för min del ingår el, värme, vatten och Internet i hyran. Jag har även fri tillgång till tvättstuga och bastu. Jag har eget badrum och dusch men delar köket med elva andra personer. Sydskånska nationen ligger nära SOL och LUX och även nära ett ICA och ett gym. Sommarmånaderna juni och juli är hyresfria. Men kolla med varje nation vad som ingår i just deras avtal ifall du är intresserad.

Hur är korridoren upplagd?
Sydskånska nationens studentbostadshus består av tre våningar som är mer eller mindre identiska. På varje våning finns 11 korridorrum, en lägenhet och två dublettrum. I trapphuset finns våra postfack och man behöver en tagg för att komma in, både genom entrén till nationen och sedan en specifik tagg till sin korridor. På den förra korridoren jag bodde behövdes bara en tagg till entrén, och postfacken låg i ett helt separat rum i en annan byggnad.
Korridoren i sig ser ut som … ja, en korridor, och i ena änden ligger det gemensamma köket, allrummet och en terass. Allrummet består av några soffor och en teve, som det är fritt fram att titta på, men man brukar skriva i vår gruppchatt och “boka” teven, bara för att säkerställa att den är ledig. Exempelvis “Hej! Jag bokar gärna teven ikväll vid 21:00!”
Köket är fullt utrustat med flera kastruller, stekpannor, grytor, skärbrädor, bestick, knivar, glas, vitlökspressare, potatisskalare, osthyvlar, soppskålar, elvisp, tekokare, allting. Varje boende får varsitt (stort) skåp, en hylla i kylen och ett fack i frysen, att förvara sin mat på.

Vilket ansvar innebär det att bo i korridor?
När du bor i korridor är det ju inte bara lek och skoj. I och med att du delar gemensamma utrymmen med andra, får du också ett ansvar att städa och hålla en viss ljudnivå. I bägge korridorer jag bott i har vi haft städschema, där man varje vecka haft olika personer som ansvarat för att ta ut soporna och källsorteringskärlen, tvätta trasor och dammsuga och moppa köket, vardagsrummet och korridoren i sig. Alla i korridoren har ett generellt ansvar för att diska undan sin egen disk och hålla rent och snyggt efter sig, men varje vecka är det alltså en eller fler personer som har lite extra ansvar.
En gång per termin brukar det också anordnas en “städdag”, där alla samlas och gör en grovsortering av korridoren. Damma av lister, dammsuga under sofforna, rensa ur skåpen och så vidare. När jag bodde på AF bostäder kom dessutom hyresvärden och gjorde en kontroll varje termin, för att säkerställa att korridoren hölls i gott skick.
Det är också vanligt att ha en gruppchatt på Messenger eller dylikt, där man kan höra av sig till varandra. Fråga om man vill byta städvecka, fråga om man kan boka köket och allrummet för en fest i helgen, fråga om någon har lite salt att låna ut …
Finns det några förmåner med att bo på nation?
Ja, gemenskapen och sammanhållningen är mer påtaglig. De som bor här är ju oftast intresserade av och engagerade i nationen i sig, och därmed har ni ett gemensamt intresse eller ämne att prata om. Men du kan även få förtur till många av nationens event. Till exempel kan du få köpa eller reservera biljetter till klubbar och fester innan biljetterna släpps för allmänheten. Man kan ibland få gå före i kön på klubbar, få första timmen gratis eller få reducerat pris på biljetter.
Finns det några nackdelar med att bo på nation?
Jo, ljudnivån kan absolut bli högre. Nu ligger också Sydskånskan mellan två andra nationer och har sin verksamhet i källaren på byggnaden, så det är inte konstigt att ljudnivån här blir ganska hög. En gång hade Helsingkrona någon sen klubb på en vardag och jag låg vaken till 03 och hörde på musiken och studenterna som skrålade. Men det här beror såklart både på nationens läge och byggnadens utformning: de flesta nationer har nog inte klubben en våning under bostadshusen … Och det här är långt ifrån varje dag. Sedan jag flyttade in för tre månader sedan har jag kanske fått somna med öronproppar tre gånger max.
Är det stor skillnad på att bo på nation och en “vanlig” korridor?
Nej, det tycker jag inte att det är. Jag har bott på AF Bostäder innan, i en korridor, och jag tycker inte det är särskilt stora skillnader. Det är som sagt ljudnivån i och med klubbarna och pubarna, och att det kanske inte finns någon officiell formell hyresvärd eller förening att vända sig till. Nationerna drivs ju av studenter och husförmannen, som ansvarar för bostäderna och avtalen, byts ofta ut varje verksamhetsår till en annan student, så det blir lite mer informellt och personligt, jämfört med att ha en hyresvärd såsom AF Bostäder. Men det gör inte så stor skillnad egentligen, tycker jag. Korridorens upplägg i sig och hyran är ungefär densamma.
Det var allt jag hade för den här gången. Ta hand om er så hörs vi om två veckor 🙂