Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Vad är en föreläsning? Seminarium? Laboration? Handledning?

Jag har precis påbörjat mitt fjärde år i Lund och det är precis lika roligt som i början, om inte ännu roligare den här terminen. Vi har börjat läsa en kurs inom Business Intelligence och jag känner att detta är vad jag vill jobba med i framtiden! Det är en kurs som fokuserar på hur man ska presentera data och information med hjälp av IT på ett enkelt sätt, så att alla inblandade inom ett företag förstår. Superfun!

Eftersom jag läser en magister i systemvetenskap så är den akademiska bördan tyngre (än tidigare), som sig bör, men som den kinesiska filosofen Confucius sa;

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”

Vi har tidigare haft en föreläsning som har introducerat oss till ämnet och idag hade vi vårt första seminarium. Vi skulle ha läst tre artiklar, ett case samt skapat oss en överblick över ämnet så vi kan diskutera relevanta teorier och begrepp inom ämnet.

Seminarium
Dagens seminarium i halvklass – bestående av smågrupper där diskussioner fördes

När vi är ute på våra utbildningsmässor som Viktoria har berättat om här nedan får vi även många frågor om hur utbildningsstrukturen ser ut på Lunds universitet. De vanligaste formerna för min utbildning med en inbördes ordning är – föreläsning, seminarium, laboration och handledning.

Hur går en föreläsning tillväga och vad gör man?

Som student, har du oftast fått instruktioner om att läsa vissa artiklar/kapitel i din kurslitteratur. Det är frivilligt att göra, men jättebra, särskilt om du känner att det kommer bli svårt att hänga med. Jag brukar försöka läsa i mån av tid men oftast går jag dit oförberedd och med anteckningsblock och penna i högsta hugg! Föreläsningar brukar generellt vara frivilliga och pågår oftast i två 45-minuterspass per ämne/kurs.

Undantaget från regeln är gästföreläsningar med företagsrepresentanter som har erfarenhet från den “verkliga världen”. Det här läsåret har vi haft förmånen att få en gästföreläsare från Sony Mobile!

Vad är ett seminarium och vad gör man?

Ett seminarium är oftast obligatoriskt och innehåller mer praktiska moment. Läraren instruerar om vad, hur mycket och till när, viss kurslitteratur ska läsas. Ibland kräver de en sammanfattning som ska lämnas in. Väl till seminariet brukar läraren skriva upp frågor på tavlan som ska diskuteras och oftast har hen delat upp klassen i mindre grupper för att få bättre kvalitet på diskussionerna. På slutet av seminariet brukar svaren diskuteras gemensamt för att se svagheter och styrkor i exempelvis en fallstudie.

Vad är laborationer och hur fungerar de?

En laboration är ett praktiskt moment. Du kan få ett program/system som i min utbildning. Du eller din grupp får ett antal uppgifter som ska lösas och presenteras för läraren i form av en rapport. Första tanken som dyker upp när en ser ordet “laborationer” är kanske annars experiment och labbrockar. Det berättar Elin mer om här.

Vad är en handledning och vad gör man?

En handledning är oftast aktuell inför stora kurser såsom projektarbete (inom vissa utbildningar) och uppsatser. Inom min utbildning är det två handledare som har avsatt två timmar för att diskutera ämnesval, inriktning på arbetet osv. De fungerar helt enkelt som ett bollplank för att leda studenterna i rätt riktning. Handledningarna har oftast högt i tak och som student känns det väldigt värdefullt att få en mentor som kommer att hjälpa dig under kursens gång samt som du kan diskutera saker med.

Jag vill poängtera att det ser ut så här på min utbildning men det kan såklart skilja sig beroende på program, teori och praktik. Har du några frågor? Tveka inte att kommentera så ska jag och mina kollegor svara så gott vi kan!

Trevlig torsdag på er!

/Omar

januari 29, 2015

Inlägget postades i

Studier

3 comments

  1. Har jag tid med det här? | Lundastudent

    […] Det här inlägget ska handla om vad som händer när man missar en föreläsning eller två. Eller en övning, ett seminarium eller något annan av de olika undervisningsformer som Omar berättat om tidigare. […]

  2. 4 skillnader mellan att plugga på gymnasiet och universitetet | Lundastudent

    […] helt själv! Som stöd finns såklart föreläsningar, seminarier, laborationer och liknande, som Omar tidigare berättat […]

  3. TOPP 4 anledningar att plugga! | Lundastudent

    […] du din egen boss!(Vill du förresten veta när det är mer okej att ta sovmorgon kan du kolla Omars beskrivning där han beskriver de olika […]

Kommentarsfältet är stängt.