Utflyktstips i Lund

Hej!

Så  här en härligt lördagseftermiddag tänkte jag bjuda på ett utflyktstips om du har lite tid över en fin dag i Lund. Ca 3 mil öster om Lund (faktiskt i Sjöbo kommun insåg jag) ligger Kulturens Östarp, en del av det kulturhistoriska museet Kulturen som finns i Lund. På Kulturens hemsida står det så här om museet:

“Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.”

Kulturens Östarp är en gård från 1800-talet som man inte ville flytta och försöka återskapa inne i Lund utan den gjorde sig bäst där den låg, därför finns helt enkelt en del av museet kvar ute på landet. Gården drivs till stor del som om tiden stannat år 1850 och man kan bl.a. kika in i huset lantbrukarna bodde i, hälsa på djuren, äta i restaurangen eller bara strosa omkring i de fina omgivningarna.

På Kulturens Östarp kan man bl.a. besöka Gamlegård som är det gamla gårdshuset där lantbrukarna bodde. Huset är en traditionsenlig “Skånelänga”.

Här syns dammen och den gamla vattenkvarnen (om man spanar noga på sidan av huset).

 

Hur kommer det då sig att jag tipsar om just detta?
För ett par veckor sedan hade jag aldrig hört talas om det här stället. Kulturen i Lund har jag besökt (och kan varmt rekommendera om man gillar historia och kultur) men Kulturens Östarp var en ny bekantskap för mig när jag och mina kursare åkte dit på exkursion för ca två veckor sedan. Men vilket himla mysigt ställe det var! Och det bästa är att kursen ska ha flera exkursioner just dit för att studera olika saker i landskapet, t.ex. vad det är som växer där och vilka insekter som kan tänkas trivas där. Ett helt perfekt ställe för kursen Biologisk miljöövervakning.

Kursen “Biologisk miljöövervakning” på vandring.

Lunchpaus!

 

Så har du en dag över tycker jag absolut du ska åka dit och bara mysa omkring. Skånetrafiken kör bussar dit för den som inte är så sugen på att cykla hela vägen…

Ha en fin helg!!
//Susanne

Det här inlägget postades i Tema: vardag i bilder, Utflykter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt