Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Utbytesstudier i Sydney!

 

 

 

 

 

 

 

Nu har jag varit i Sydney i nästan en månad och jag stormtrivs. Hur kan man inte göra det i en storstad som denna, som har både strandliv och cityliv i ett? Det finns inget bättre än att vakna upp till sol, vilket vi har gjort alla dagar hittills och sedan promenera i stan bland alla fina skyskrapor och känna storstadspulsen. Och vill man istället njuta av det fina vädret i en lugnare miljö är det väldigt lätt att ta sig till stranden där man kan koppla av en stund.

Jag är inne på min tredje studievecka av 12. Vilket har gått så otroligt fort. Skolan är väldigt mån om att vi ska få nya infallsvinklar i olika ämnen och även få vara kreativa, vilket de är tydliga redan från dag ett. Jag har redan hunnit märka av några stora och små skillnader på hur deras undervisning sker.

Den allra största skillnaden från undervisningsformen mellan Lunds Universitet och University of Technology Sydney (UTS) är att man läser ämnen parallellt. Vi har alltså en föreläsning och ett seminarium en gång i vecka för varje ämne som man läser. Och för varje seminarium måste man ha förberett sig och gjort några uppgifter. Detta betygssätts sedan, där de kollar ens deltagande och annat.

På Lund universitet brukar vi istället läsa en kurs åt gången, där vi har flera föreläsningar i veckan och seminarium bara under ”speciella” omständigheter (i alla fall i mitt program), framförallt om vi ska presentera en uppgift eller så. På så sätt måste vi själva ta ansvar över våra studier och bestämma hur mycket vi vill lägga ner på förberedelser och plugg.


Anledningen till varför jag valde att studera i Sydney, var för att jag såg en stor chans till att få utveckla mig själv både karriärmässigt men också personlighetsmässigt. Jag har alltid tyckt det är viktigt att få göra och se saker utifrån olika perspektiv. Detta är något jag ständigt försöker hitta möjligheter till.
Några tips till framtida utbytesstudenter i Sydney (på UTS):

  • Börja att planera småsaker i tid; tänk på hur du kan tänka dig att bo(alltså vilka preferenser du har) och vilka papper som är viktiga att ta med.
  • Man ska inte bli rädd för att välja fel kurser i sin ansökan. Det går ändra på plats här i Sydney och man har även två veckor på sig att ändra, och även testa sig fram.
  • Dock måste man vara snabb på att välja när man väl kan välja en kurs, för att få det bästa schemat. Då man oftast kan välja olika tider man vill gå på föreläsningar och seminarier.
  • Boendet löser sig på ett eller annat sätt.
    Dock är det bra att ha bokat en lägenhet eller hostell en eller två veckor innan man anländer. Vi gick på flertals visningar de två första veckorna, vilket var rättså stressigt då vi hade skola samtidigt. Men vi valde att ha is i magen och försöka hitta något som verkligen passade oss, alltså uthyrningsperioden, kostnad och standard. Det var svårt att hitta något trevligt eftersom de flesta lägenheter såg 10 ggr bättre ut på bild än i verkligeheten och de flesta var på minst 6 månaders uthyrning.

Det slutade med att vi hittade en lägenhet rent av en slump, då vi hade bokat ett airbnb för att ha några flera dagar på oss att leta efter lägenhet. Men vi fick avbryta förfrågan då vi inte fick tillräckligt snabbt svar och vi var tvungna att flytta ur det tillfälliga boendet som vi hade, dagen efter. Vi tog oss in på hostel och bokade det för 3 dagar. Hyresvärden på Airbnb hade hört av sig dagen efter och berättat att hon inte vill hyra ut lägenheten längre genom airbnb då hon ville försöka hitta hyresgäster för en längre period. Bingo sa det!! Och vi fick en lägenhet som vi trivs superbra med. Mycket löser sig tillslut som tur är.

 

augusti 9, 2017

Inlägget postades i

Studentliv Studera utomlands