Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

#studentboendeilund

Hej alla blivande novischer!!

Har ni sökt till universitetsstudier så är det spännande tider just nu. Snart kommer antagningsbeskedet! Den 12 juli kommer beskedet och då kan man anmäla sig till novischlottningen som är öppen mellan 12 – 14 juli AF Bostäders hemsida. Det är då man också kan anmäla sig till AFB’s bostadskö, vilket jag verkligen rekommenderar. Gör det!

En av mina lägenheter som jag har fått genom AF Bostäder
En av mina före detta lägenheter som jag har fått genom AF Bostäder, Kämnärsrätten vid Delfi- och Norra Fäladen området.

Är det svårt att få bostad i Lund?

Som i alla studentstäder i Sverige skulle jag vilja påstå att man får anstränga sig lite extra som ny i staden. Förutom AF Bostäder finns även andra kanaler dit det går att vända sig. Bopoolen.nu är en väldigt bra sida där man själv kan lägga upp en annons som sökande för att öka chanserna att få hyra i andra hand (bl.a.!). Många studenter hyr ut sin lägenhet eller korridorrum under tiden de är på utbytesstudier eller praktik. Ett annat alternativ är att bo i kollektiv eller hyra ett rum i ett hus. Eller varför inte bo i ett hus på landet utanför Lund och cykla in på en halvtimme som en kompis till mig gjorde? 🙂 Det finns många alternativ för den kreative!

Utsikt över hustaken i Örtofta - alternativt boende utanför Lund
Utsikt över hustaken i Örtofta – alternativt boende utanför Lund

Kolla på Lunds universitets hemsida via den här länken, här finns också massor av tips!

Det här står också på hemsidan och är någonting som vi studentambassadörer har varit tydliga med: var inte kräsen. Det finns samhällen, byar och städer runt Lund, endast en 10-30 minuters tågresa bort och det är inte så farligt att pendla. Vissa väljer att hellre bo i Malmö t.ex. för de trivs bättre i en större stad och att ha nära till extraknäcket. Lund ligger också mindre än en timme bort från Köpenhamn så det är inte alls omöjligt att pendla över bron dagligen heller.

Magnolian i Botaniska trädgården i Lund - alltid en vacker syn
Magnolian i Botaniska trädgården i Lund – alltid en vacker syn

Hur hittade jag bostad i Lund?

Mitt fall var verkligen inte exemplariskt. Jag missade novischlottningen, tänkte att allt skulle ordna sig och ställde mig i AF Bostäders bostadskö när jag fick mitt antagningsbesked. När det var dags för uppropet hade jag inte hittat boende än så jag kontaktade en gymnasiekompis som jag visste hade flyttat till Malmö och rullade in med min resväska in i klassrummet första dagen. Jag varvade mellan att pendla från Växjö och att sova över i hennes lägenhet de två första veckorna och sen var det en kursare som sa att jag faktiskt kunde bo hos henne eftersom de hade ett extra rum som ingen använde för tillfället. Jag var verkligen sjukt tacksam och flyttade in dit ett tag.

"Vita huset" eller universitetshuset - här har vi examensceremonier, konserter och andra högtidliga tillställningar.
“Vita huset” eller universitetshuset – här har vi examensceremonier, konserter och andra högtidliga tillställningar.
Här står några av blogg-gänget vid fonten utanför universitetshuset mitt i Lundagård
Här står några av blogg-gänget vid fonten utanför universitetshuset mitt i Lundagård

Efter ett par månader fick jag ett erbjudande från AF Bostäder och flyttade in i ett korridorrum på Delphi. Först var jag lite skeptiskt mot ett korridorrum för jag är en aning pedantisk av mig och var orolig för att folk skulle vara dåliga att på att städa och plocka upp efter sig men det finns sysslor som man delar på och alla hjälps åt för att alla ska trivas.

Från ett delfi-kök/allrum en vanlig fredagskväll innan utgång
Från ett delfi-kök/allrum en vanlig fredagskväll innan utgång

Men framför allt lärde jag känna jätte schyssta människor som pluggade något helt annat än jag. Vanligtvis hade jag kanske inte umgåtts med LTH-studenter eller ekonomer men ett korridorboende ger en verkligen den chansen. Alla är oftast nya i Lund också så man lär känna varandra ganska bra. Vi lagade mat tillsammans och hade korridormiddagar och fester och hade väldigt roligt! På ett sätt är det skönt när man är ny och känner sig lite vilsen i början, att ha en “korridorfamilj” där man kan hitta på saker tillsammans.

Universitetsbiblioteket i höstens alla glada färger
Universitetsbiblioteket i höstens alla glada färger

Jag hoppas att ni har fått lite mer tips och inspiration inför boendeletandet! Här kan ni även läsa andra inlägg:

Delphi-special

Hitta boende i Lund

Det perfekta boendet i Lund

Nej du kommer inte behöva tälta i en park

Och några sista visdomsord…

  • Tacka ALDRIG nej till en plats p.g.a. oro kring boende
  • Glöm inte att tacka JA till utbildningen 😉

Och jag hoppas att ni kommer till Lund i höst. Ha en skön sommar och ställ gärna frågor i kommentarsfältet om det är något ni undrar över!

/Josefine

juli 9, 2016

2 comments

  1. Sofia

    Hej!
    Jag blev antagen till Lund och har nu börjat leta information på hemsidan osv, men en sak jag undrar över är kurslitteraturen. Jag hittar listor med böcker för kurserna termin 1, men är det så att exakt alla dessa gäller? Undrar vidare om man förväntas ha skaffat all litteratur på egen hand till terminsstarten, eller om mer info och rekommendationer ges på plats i början av utbildningen?

  2. Louise, webbredaktör

    Halloj Sofia! För bäst svar gällande kurslitteraturen så är det bäst att du försöker kontakta kursansvarig eller liknande. De kan vara på semester nu, men det är värt ett försök i alla fall. Som regel så ska man skaffa all kurslitteratur, förutom den som kallas för referenslitteratur eller liknande. Den behöver man inte köpa. Det är mycket möjligt att mer info och rekommendationer ges i början av utbildningen. De flesta har nog inte hunnit skaffa litteraturen till första dan, å andra sidan är det farligt att vänta för länge med att skaffa den då saker kan bli slutsålda etc. Kanske kan du välja ut några böcker, t.ex. till första delkursen, som du börjar med att köpa? Ett bra råd är att se om du kan köpa litteratur begagnat, eller låna den. Ofta går det bra att låna en stor del av litteraturen då det finns många bra bibliotek i Lund med omnejd. Lycka till! Och fint att du är så bra förberedd! Hälsningar Louise, webbredaktör

Kommentarsfältet är stängt.