Skalman är min förebild!

Att hitta balansen
Ibland kan det verkligen kännas som att tiden inte räcker till, att studentlivets alla pusselbitar inte alls klaffar. Samtidigt som bokstäverna i böckerna blir mindre och mindre, sidorna fler och fler och teorierna allt mer diffusa så växer tvätthögen, kompisarna drar i en, kroppen behöver komma ut och röra på sig, ekonomin ska gå ihop, hemmet ska städas och så var det det där med äta bör man annars dör man och att hjärnan behöver sömn för att bearbeta intryck. Alla studenter gör verkligen olika och har sina egna knep. Jag tänkte dela med mig av hur jag får min vardag och vecka att gå ihop.

För mig är nyckeln att tänka Skalman – rutiner, rutiner, rutiner! Låt oss börja med helgen.

Helgen
Jag har valt att lägga upp mina veckor så att jag gör alla hushållssysslor under helgen. Det gör att jag kan ta det väldigt lugnt på kvällarna under veckodagarna samtidigt som utrymme finns till spontana grejer. Så varje helg, nästan alltid på lördag morgon, så lagar jag 2 olika maträtter. 5 portioner av varje. Att ha mat i kylen som bara är att värma på frigör så mycket tid under veckan, dessutom är det väldigt ekonomiskt. Hela konceptet bygger på att jag veckohandlar på torsdag efter plugget. På så vis är fredagen fri och ingredienserna finns hemma till lördag morgon.

Fördelen med att vara student och inte bo så stort är att det går relativt fort att städa, så även den hushållssysslan brukar jag hinna klämma in där på lördag morgon. Sen kan jag ägna resten av helgen till att umgås med vänner, rita i min målarbok, kolla serier, ja ni förstår, göra det jag vill göra. Sen brukar jag göra någon liten extra städgrej varje vecka exempelvis rensa avloppet, göra rent kaklet i badrummet eller städa i lådor men de veckor jag tvättar kläder så får det mer en duga som extra städprojekt.

Förra veckan gav mig i kast med att göra rent bakom spisen och inuti ugnen

Så till veckodagarna

Morgon
Sambib öppnar kl. 9 varje vardag och eftersom jag är en sån där lagom jobbig typ som allt som oftast studsar upp på morgonen tycker jag kl. 9 är lite väl sent att börja arbetsdagen. Så jag passar på att gå en omväg till Sambib så jag får lite lagom hurtigt med friskluft och så är jag där med mitt pick och pack lagom till att det öppnar.

Sambib, mitt andra hem

Förmiddag
Där sitter jag och pluggar fram tills kl.12 då det är tid för lunch! Jag brukar möta upp några vänner på socialhögskolan, som också ligger i kvarteret Paradis där Sambib ligger, för att äta våra medhavda matlådor. (Vi äter inte själva matlådorna utan maten i de…)

Eftermiddag
Nästa pass börjar kl. 13 och pågår fram tills 16.30 och då är jag klar. Dags att promenera hemåt och rensa huvudet från dagens plugg. Jag brukar vara hemma runt 17:30 och då börjar jag med att packa ur väskan, diska matlådan och förbereda det som behöver fixas till nästa dag.

Kväll
I och med att allt är uppstyrt är det bara kasta in den hemlagade middagen i mikron och ägna kvällen åt att bara varva ner och göra sånt som får mig att koppla av och hjälper mig att ladda för en god natts sömn.

Att ägna sig åt något så analogt som en målarbok kan vara väldigt härligt efter en hel dag framför skärmen

Som sagt detta funkar för mig medan andra skulle bli tokiga av samma upplägg så frågan är, vad funkar för dig? Mitt tips, pröva dig fram. Inspireras av andra men försök hitta ditt sätt, det som funkar för dig!

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. Hej Alice!
    Ja, visst är det så. Samtidigt som det är så kul, givande och utvecklande att faktiskt vara student. Studielånsvånda i all ära men det är viktigt att komma ihåg att vi i Sverige har ett väldigt generöst system, att det är ett privilegium att universitetsutbildning är skattefinansierad, att vi får bidrag och kan ta lån för att bekosta studier. Heja oss, vi är grymma!!

  2. Måste verkligen hålla med! Det är ett pussel som inte alltid är så lätt att lägga när man är student. Sen att dessutom lägga studieskulder på det gör ju vem som helst lite stressad. Rutiner och självdisciplin är superviktigt och sen att visualisera målet när man står där med sin examen. Heja dig!

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt