Schemalagd tid eller självstudier?

Hej på er!

Det här blir mitt första inlägg här på bloggen. Spännande. Hade en egen blogg en gång i tiden men den har liksom dött skulle man kunna säga. Vilket egentligen är väldigt synd, för jag älskar att skriva. Har alltid gjort och gör fortfarande. Därför ska detta bli extra roligt. Att få börja skriva lite igen och förhoppningsvis informera och inspirera både nuvarande men kanske främst blivande studenter i den fantastiska studentstaden Lund.

Susanne heter jag btw. Läser just nu mitt andra år på kandidatprogrammet i Naturgeografi och Ekosystemvetenskap. Skulle ni vilja läsa lite mer info om mej och alla andra glada studenter som skriver här på bloggen hittar ni det här.

Mycket ledig tid. Eller? 

Jag tänkte att mitt första inlägg på Lundastudenternas blogg skulle handla om schemalagd tid. Eller inte schemalagd tid. I mitt fall kan man även säga att det handlar om självdisciplin.

Hur mycket tid som är schemalagd skiljer sej nämligen väldigt mycket beroende på både vilket program och vilken kurs du läser. En del kurser har väldigt mycket schemalagd tid, kanske inte riktigt 40 timmar på en  vecka, men nästan. Jag är mest van vid den varianten. Dagarna fylls av föreläsningar, övningar, diskussioner och exkursioner. En del dagar är det skola 8-17 (eller ännu längre) som gäller. Då är man rätt mör i hela kroppen när man kommer hem och man behöver inte fundera så mycket mer på vad man ska hitta på den dagen. I bästa fall träna en sväng. Annars blir det middag och ryggläge i soffan.

Nu nästan hör jag hur en del tänker: “Men föreläsningar och annat är väl inte alltid obligatoriskt?”

Nej, långt ifrån allt är obligatoriskt. Det är väldigt mycket upp till dej själv. Men rimligtvis kan jag tycka att det är rätt bra att gå på föreläsningar. Och övningar. Och annat. Men visst är det upp till var och en.

En del kurser är helt annorlunda. Som till exempel den jag själv läser just nu: Miljörätt

Under kursen två första veckor som nu är avklarade har vi haft ca 6 timmar/vecka schemalagt. Resten ser väldigt ledigt och trevligt ut när man kolla på schemat.

schema

Exempel på hur mitt schema har sett ut den här veckan. 

MEN. Nu kommer det stora MEN:et. Det är sällan så ledigt som det ser ut. Mycket luckor i schemat betyder ofta mycket självstudier. Det är kanske mycket kurslitteratur som ska läsas, egna övningar som ska göras eller uppsatser som ska skrivas på egen hand. Skillnaden är väl mest att du kan planera din egen tid lite mer. Vilket såklart är väldigt skönt, om man nu hade haft lite av det där som kallas självdisciplin…

Jag är rätt dålig på det där. Rätt värdelös om vi ska vara ärliga. Om jag tror att jag ska plugga hemma en dag så gör jag allt utom att plugga. Det är inte ovanligt att det framåt kvällen på en av mina plugga-hemma-dagar står två nybakade bröd, 5 matlådor och en kladdkaka på köksbänken.

Har dock kommit på ett knep för att få lite ordning på mej själv. Det behöver inte vara svåra och krångliga knep. I mitt fall är det så enkelt att jag bara måste lämna lägenheten. Det är hemma jag gör 1000 andra saker. Kommer jag bara iväg går det ofta väldigt mycket bättre.

Och vad kan då vara trevligare än parkera på ett av alla mysiga caféer här i stan? Inte mycket. Förena nytta med nöja och en fika gör ju faktiskt allt lite trevligare. Ta med ett gäng pluggkompisar så blir det ännu bättre, och så kan ni hålla lite koll på varandra (men glöm inte att pausa och snacka lite goja emellanåt).

fika

Jag tror att jag lämnar er med dom visdomsorden idag. Och bjuder på en bild (se ovan) från en av mina plugg-sessions den här veckan. Nej det ser inte så varje gång, då skulle jag rulla fram vid det här laget. Men ibland får man lyxa till det lite.

Puss & Kram

//Susanne

Det här inlägget postades i Studentliv, Studier, Studieteknik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. Pingback: Hur man kombinerar arbete, studier och vänner | Lundastudent

  2. Pingback: Musik, tystnad eller tonerna av allmänheten? | Lundastudent

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt