Pluggmotivation

God morgon bästa ni!

Här sitter jag och stirrar på allt plugg som bara ropar “Hallå där den här högen försvinner inte av sig självt” men även om jag vet att det enda sättet är att “just do it” kan man behöva lite input för att faktiskt göra det. -Pluggmotivation och ett gäng tips för att helt enkelt orka ta sig igenom traven med böcker (som ibland kan kännas som ett berg). Är säker på att vi är många som kämpar med plugget just nu, kanske är det sista terminen i gymnasiet, plugg inför HP eller universitetsstudier… Och som i mitt fall universitetsstudier på distans.

Min skrivbordsvy just nu

Min skrivbordsvy just nu

Så här kommer mina bästa pluggtips som (förhoppningsvis) kan hjälpa till om motivationen sviktar:)

 • Steg 1 är att strukturera upp sina uppgifter. Kan kanske låta klyschigt men det är basic. Vad behöver göras? När skall det vara klart? Skapa egna deadlines ex. så brukar jag ha som mål att om en inlämning skall vara inne på fredagen så skall den vara klar senast onsdag. Om du inte redan har en almanacka? Spring och köp direkt!! Visa upp studentkortet också så kanske det blir ännu billigare dessutom.
 • Läsning och att plöja igenom litteratur kan vara traggligt. Bästa tipset här är att helt enkelt räkna ut hur många sidor du måste läsa per dag för att vara klar i tid. 300 sidor på en vecka skulle ex innebära 43 sidor om dagen. Sedan får man göra en personlig bedömning för vad som är rimligt och anpassa sin läsning.
 • Börja dagen tidigt! Alla är inte morgonpigga men att släpa sig upp i tid gör dagen effektiv och hur gött är det inte att faktiskt ha betat av en del av plugget innan ens grannar ens stigit upp? Används dygnets timmar väl!
 • Sätt upp små “minimål” och muta dig själv. “Okej efter denna uppgiften får jag scrolla instagram, ta en fika, ringa en kompis eller slösurfa en stund”. Mycket effektivt kan jag erkänna! (särskilt fika, eller att i mitt fall få gå ut och rida)
 • Hitta en balans mellan att vara sträng mot dig själv och att unna dig. Lite liknande punkten ovan men här syftar jag på att man ibland kommer att vara tvungen att tacka nej till roliga fester & middagar för att prioritera plugget. Likaså kommer det att komma dagar när man också måste få ha roligt och släppa plugget även om man inte är 100% i fas och har saker att ta tag i. Extra viktigt i Lund med tanke på det oerhört generösa studentlivet med allt vad det innebär. Glöm inte att det alltid kommer en lika fantastisk utgång till…. (GARANTERAT) 😉
 • Glöm inte att koppla bort en stund! Även om man kan känna att man måste sitta hela dagen och jobba. Ta en promenad efter föreläsningen och passa på att tänka igenom det som sagts. Ett bra sätt att repetera och hämta nya krafter samtidigt. Inlärning behöver inte betyda skrivbord, man kan analysera och tänka plugg på andra platser som omväxling.
 • Omge dig med människor i samma situation, även du & din kompis inte pluggar samma sak kan man dra ihop en pluggdejt! Bra fokus och ambition smittar av sig!
 • Sätt på favoritlistan på spotify, mitt tips: peppiga låtar på förmiddagen & akustiska favoriter på eftermiddagen
 • Googla – vill du bli läkare, jamen googla då på ditt slutgiltliga mål eller framtidsdröm. Kolla på lediga jobb och påminn dig om varför du sitter där begravd i plugg. Det kommer vara värt det!! 
 • Youtuba lundakarnevalen, nollning, nationsfilmer & lundsuniversitet så kommer du med all säkerhet att bli taggad på allt Lund har att erbjuda så snart boken är urläst eller tentan avklarad!
 • 12742457_1270857546264371_7307735500512665337_n

  Om ni någon gång känner såhär, lova att kika upp på tipsen ovan. It helps!!

  (bildcreed till: sombjorngsa på twitter)

   

 

Nä hörni, nu skall jag smaka på min egen medicin och börja bestiga mitt “lilla” pluggberg. Förutom ovanstående motivation har jag dessutom en ännu bättre morot – En helg i LUND. På Lördag är det dags för Öppet Hus, som kommer bli superkul. Vi ses där!!

12804184_10153899910829526_1729533408_n

Från mässan i Göteborg som Victoria & jag var på i måndags. #Förstahandsvalet

På återseende, PoK

/Kristin

Det här inlägget postades i Ny i Lund, Studentliv, Studier, Studieteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt