Papper och penna eller dator?

Jag har spenderat 4 terminer som student vid Lunds Universitet nu och en återkommande liten beslutsångest som alltid infinner sig vid ny kursstart är huruvida jag skall anteckna med hederligt papper & penna eller anteckna på datorn? Det är helt sant när jag säger att jag alltid diskuterar lite över vad jag skall välja och att det faktiskt känns som ett livsviktigt beslut haha. Men man vill ju lixom ha ett system!?

I början antecknade jag alltid för hand av ren vana från gymnasiet men eftersom det blir en hel del skrivande och många andra studenter skriver på datorn så fick jag för mig att testa på det också – vilket jag gjorde under hela hösten och del 1 av vårterminen för att period 2 åter igen övergå till det hederliga kollegieblocket.

Här kommer därför en utvärdering med mitt resultat av “experimentet”:

Anteckna för hand

+ Lättare att måla upp beskrivande scenarion (föreläsare är mästare på att rita upp knepiga modeller, göra streck och pilar). Man kan vara kreativ och göra bra efterliknelser.

+ Kul med färgpennor hehe

+ Man får bra repetition av att skriva ner allt det som föreläsaren säger (många copypastar när de skriver på dator vilket man nog inte lär sig lika mycket av)

+  Personligare, man kan lättare ha sitt system med bilder, figurer, spalter, pilar, flikar, lappar osv.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

– Kramp i handen

-Ful handstil, men jag kanske bara talar för mig själv?

-Pennan går sönder = problem

-Du är körd om du glömmer blocket…

Här har ni ett exempel på hur mina anteckningar kan se ut. Handstilen är ju en historia för sig men fyller sin funktion så att i vart fall jag kan läsa vad det står 😉

Anteckna på datorn

+ Slipper bläck och blyertsfläckar på händer och kläder

+ Du kan nå dina anteckningar från ex google.docs vilket är väldigt smidigt

+ Lättare med stavning och översättning

+ Lätt att lägga in länkar i texten

+Du kan dela med dig av dina anteckningar på ett smidigt sätt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

-Störigt ljud när man knappar på tangenterna (pik till alla som har långa naglar och SLÅR på tangenterna – snälla sluta!!!!)

-Beroende av ström till datorn

-Lättare att tappa fokus när man är inne på datorn… Blir lätt att man gör annat samtidigt…

-Man kan inte rita eller få till så bra beskrivningar av vad som ritas på tavlan

Summasummarum: Det är en högst individuell sak och varje utbildning och kurs passar till olika anteckningssätt. Mitt tips blir således att själv känna efter och testa båda för att sedan mynna ut i vad som var mest optimalt?…. Men för min del så blir det nog en återkomst till mina slitna kollegieblock, kladdiga färgpennor och risiga handstil. Huvudsaken är ju att jag förstår vad det står 😉

Det var allt för denna gång – hoppas någon blivande lundastudent får nytta av denna gedigna rapport!

Kram Kristin

 

Det här inlägget postades i Grundläggande info, Ny i Lund, Studentliv, Studier, Studieteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt