Ny kurs – Nya möjligheter

På de flesta av utbildningsprogrammen på Lunds universitet läser man bara en kurs åt gången, vid LTH är det vanliga 2 åt gången. Hur skönt låter inte det jämfört med gymnasiet när man skulle hålla 10 kurser/ämnen i huvudet samtidigt? Det behövs inte här och det är nog också en av de största skillnaderna mot att studera på gymnasiet vs studera på universitet.

För- och nackdelar
Som vanligt finns det för- och nackdelar med allt, men i detta fall överväger fördelarna helt klart. I alla fall om ni frågar mig. Den lilla nackdel som finns med detta system är väl möjligtvis när du är såååå trött på att plugga ett ämne och tänker ”Äsch, jag pluggar på något annat så länge”. Men där blir det problem. Ta en powernap i 5 minuter istället och sen är det bara att återgå till samma ämne igen.

Men som sagt, fördelarna överväger. Du kan fokusera helhjärtat på något utan att flera andra ämnen lägger sig i och skapar en enda röra i huvudet och du får ofta en bättre förståelse för just det ämnen du studerar.

Läsveckor och tentavecka
Hur omfattande och lång en kurs är varierar såklart från program till program (eller om man läser fristående kurser så varierar det såklart från kurs till kurs). På mitt program, Naturgeografi och Ekosystemvetenskap, är varje kurs 15 högskolepoäng (hp). Om man läser på helfart (100 %) vilket jag gör så motsvarar det en halv termin. Med andra ord hinner jag med två kurser/termin.

Varje kurs består av ett antal läsveckor och avslutas med en tentavecka. Därefter börjar nästa kurs med sina läsveckor. Och så rullar det på här i Lund. Man kommer in i ”snurran” väldigt fort och huxflux har man betat av den ena kursen efter den andra.

Tenta

middag

Middag med Tove och Karin. Himla trevligt trots tre mosiga hjärnor efter tentan.

Förra veckan var det tentavecka i Lund och många skulle avsluta sina dåvarande kurser med en tenta, bland annat Lejla som fick en lördagstenta. Själv fick jag en fredagstenta. Kanske inte det roligaste man kan göra en fredagskväll men men. Nästa gång får jag en onsdag morgon och någon annan fredag kväll, det jämnar liksom ut sig i slutändan som det så fint heter.

restaurang

Choklad i massor. Precis vad man behöver.

Efter 4 timmar och 40 minuter (av en 5 timmars-tenta) av skrivkramp var tentan i all fall skriven och inlämnad. Nu är det bara att hålla tummarna och vänta på resultatet som (helst) ska dyka upp inom 15 arbetsdagar.

Tentan, eller snarare den avklarade tentan, firades med middag med trevliga kurskamrater på restaurang. Ibland får man lyxa till det även som student. Och har man skrivit tenta får man till och med äta efterätt på restaurang. 😉

Ny kurs
Tentaveckan tog slut och igår började nya kurser för studenterna i Lund. Nu väntar nya läsveckor innan en tentaperiod får avsluta vårterminen 2015. Jag lämnar därmed Miljörätt bakom mig (om man inte skulle få en sån där rolig omtenta) och ska gräva ner mig i Ekosystemhydrologi istället. Mycket exkursioner med fältarbete väntar. Stort LIKE på den!

Puss&Kram

Susanne

PS. Du har väl inte missat att anmälan för höstens program och kurser har öppnat på Antagning.se. Har du frågor och funderingar kring vad du vill studera och vad studentlivet innebär, håller just nu Lunds Universitet Öppet Hus på webben, perfekt om du vill ha/behöver mer information. DS

Oppethus

Exempel på vad som finns på Lunds Universitets “Öppet Hus på webben”. Väl värt ett besök 🙂

 

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt