Klippa navelsträngen

De första terminerna som student är verkligen en omställning. Det är mycket som händer på en och samma gång. Att börja plugga på universitetet tyckte jag kändes som det minst främmande. Gå i skolan hade jag ju gjort sen jag var sex år så just det kändes väl inte riktigt som något nytt under solen. Däremot: att träffa nya människor, få nya vänner, betala räkningar, tvätta, handla, städa, laga mat, jämföra elavtal, köpa kurslitteratur och allt det där andra som kommer med att flytta hemifrån, till en helt ny stad och att vara ytterst ansvarig för sin egen överlevnad och livssituation, det var verkligen en ny utmaning att sätta tänderna i. För att flytta hemifrån är inte alltid guld och gröna skogar, de är en omställning. För mig var det mycket lättare att förutspå det praktiska som skulle komma att krävas av mig men att flytta hemifrån innebär mer än så, speciellt om en väljer att bo själv.

Så i sann blogganda kommer här en lista med saker jag kunde tycka var lite jobbiga när jag precis flyttat hemifrån:

  • Att komma hem till en tom lägenhet och inte mötas av någon som vill höra om min dag eller bara gagga. Trodde väl aldrig att jag skulle sakna mammas exceptionella förmåga att aldrig svara på en fråga med ett svar utan med en fråga.
  • Att så länge jag inte lät eller gjorde väsen av mig så var det bara tyst i lägenheten. Men inget ont som inte för något gott med sig. För första gången typ någonsin börja jag lyssna på musik. En kompis fick en chock när hon var och hälsa på och börja prata om en låt och jag för en gång skull faktiskt visste vilken låt det var hon prata om.
  • Att om inte jag gjorde något så var det inte någon annan som skulle göra det. Turligt nog gällde inte det bara att plocka undan och diska utan även smutsa ner och fylla tvättkorgen.
  • Att bara ha sig själv som middagssällskap. (Serier med 40 minuters avsnitt är optimala som middagssällskap.)
  • Att det inte riktigt fungera att plinga på dörren och tro att någon skulle öppna eller anta att dörren på något magiskt sätt skulle öppnas.

Fördelar
Det positiva är i alla fall att det finns en hel del fördelar med att flytta hemifrån och med att bo själv. Det är ganska skönt att själv bestämma hur en ska ha det hemma och bara ha sig själv att ta hänsyn till.

Ett plus är att ingen klagar på att jag uppskattar att ha ett troll som inredningsdetalj.

Sängen är alltid bäddad, sån lyx!

Dessutom är ju människan ett vanedjur så det går ganska snabbt att inte bara vänja sig vid att bo själv utan faktiskt uppskatta de som jag i början tyckte var jobbigt. Idag kan jag tycka att det är så skönt att efter en dag med ganska mycket brus och socialisering komma hem till en lugn och tyst lägenhet där jag verkligen hör varenda tanke jag tänker. Att ingen avbryter eller ställer någon fråga. Nu har jag ju varit i Lund ganska länge också så många av de vänner jag fått känns som en lite extra familj. Det i sig underlättar verkligen när jag saknar familj och vänner som inte är i Lund.

Summa summarum
Det jag tror jag egentligen vill säga är att en resa till Lund i slutet av augusti är en resa som är så mycket mer än bara mot en examen. Det du lär dig inom ramen för din utbildning är liksom en del av det. Mina snart fem år i Lund har varit en resa mot att bli lite mer vuxen, att få lära sig sånt som inte står i böckerna. Som en måste uppleva själv för att lära sig och förstå ett och annat.

Många av mina resor i Lund har jag gjort på denna cykel. Hur har någon mage att tro att den skulle vara skrot!?!!??

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt